Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Încă o medie de 10 la Evaluarea Naţională, în urma soluționării contestațiilor


Rezultatele finale la examenul de Evaluare Națională au fost publicate ieri după-amiază. Potrivit situației oficiale, comunicată de Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, dintre cele 168 de contestații depuse, 37 au fost admise, 31 la disciplina limba și literatura română și 6 la matematică. 33 dintre lucrările contestate au obținut o notă mai mare decât cea inițială, iar 4 au obținut o notă mai mică.
Andra Elena Mircea, de la Colegiul Național „Unirea”, a obținut în urma soluționării contestației punctaj maxim la Limba și Literatura română, media ei generală la Evaluarea Națională fiind acum 10. Astfel, a crescut de la 6 la 7 numărul elevilor care au obținut media 10 la acest examen. Andra Mircea, care anul trecut a fost desemnată „Eleva anului” a Colegiului Național Unirea, după ce a obținut medalia de argint la Olimpiada Națională de Matematică și locul I la diferite concursuri, ne-a spus că a depus contestație la Limba și Literatura Română pentru că era curioasă să afle ce a greșit. „Am depus contestație pentru că eram curioasă să văd ce am greșit și mi-am zis că nu am ce să pierd. Vreau să rămân tot la Unirea, la clasa de Matematică-Informatică”, ne-a declarat Andra Mircea.
Unii dintre absolvenți și-au mărit considerabil notele în urma contestațiilor. La limba și Literatura Română, o elevă de la Colegiul Național Cuza a obținut nota 9,60, față de 9 cât avea inițial. O altă elevă, de la Åžcoala Ion Basgan, a fost notată inițial cu 8,70, iar în urma contestației cu 9,40. Un absolvent al Åžcolii Åžtefan cel Mare din Focșani, care inițial a fost notat cu 8,00 la Limba și Literatura Română, s-a ales cu 8,85. Au fost și situații în care notele au fost scăzute după rezolvarea contestațiilor. Este cazul unei eleve de la Åžcoala Gimnazială din Fitionești, care are media finală 9,75, după ce inițial a avut 9,90.
Potrivit statisticilor ISJ, 75,88% dintre absolvenții de clasa a VIII-a care au dat examen au obținut medii peste 5, iar 7 candidați au obținut media 10. Niciunul dintre candidați nu a fost eliminat din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2015 sunt postate pe site-ul specializat al Ministerului Educației și Cercetării Åžtiințifice: http://evaluare.edu.ro/.

    Părinte nemulțumit după soluționarea contestațiilor

Părinții unui elev de la Școala nr. 3 din Focșani sunt nemulțumiți de rezultatele contestațiilor. Eugen Mereuță, tatăl lui Remus Mădălin Mereuță, ne-a spus că fiul său a depus contestație atât la Limba Română, cât și la matematică, iar în urma rezolvării contestațiilor, fiecare lucrare a fost notată cu câte 30 de sutimi în plus. Acest punctaj nu a fost luat în calcul, deoarece, potrivit metodologiei, se adaugă la notă doar punctajele mai mari de 50 de sutimi. „Copilul meu a obținut, în urma contestației 8,80 la română, după ce inițial obținuse 8,50, iar la matematică 9,65, după ce obținuse 9,35. Aceste punctaje nu i-au fost luate în calcul, pentru că trebuia să aibă minim 50 de sutimi. Nu mi se pare corect. Cumulat, e vorba de 60 de sutimi, care pot influența viitorul acestui copil. De ce nu au fost văzute aceste sutimi la prima corectură? Vreau să depun contestație la inspectoratul școlar și la Ministerul Educației”, a spus, revoltat, Eugen Mereuță.
Vasilica Zaharia, inspectorul general școlar, a declarat că notele de la contestații sunt finale, iar părinții nu mai pot face nimic. „Nu mai există nicio formă de contestare. Notele de la contestații sunt finale. Profesorul corector trebuie să știe de ce nu a văzut la prima corectură aceste sutimi. D-asta există contestațiile, să se vadă dacă s-a greșit pe undeva”, a spus Vasilica Zaharia.

    Admitere la liceu în trei etape

Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Națională (75 la sută) și media notelor din gimnaziu (25 la sută). Pentru admiterea în liceu nu este necesară o medie minimă.
Repartizarea computerizată în liceu va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere, din 3 până în 7 iulie, vor fi completate opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, iar în 14 iulie va avea loc repartizarea computerizată. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 15-30 iulie, repartizarea computerizată fiind programată în 23 iulie. În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în zilele de 3 și 4 septembrie.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?