Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Centru de terapii recuperatorii pentru copiii cu tulburări de dezvoltare


Consiliul Județean Vrancea, în parteneriat cu Asociația „Speranța Andradei”, implementează, în perioada 14.04.2015 – 30.04.2016, proiectul Înființarea Centrului de terapii recuperatorii pentru copii cu tulburări de dezvoltare. Valoarea proiectului este de 207.777,77 Euro (931.820,97 lei), sumă alocată prin programul „Promovarea egalității de gen și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată”, Îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea privată, MECANISMUL FINANCIAR SEE 2009-2014.
Prin crearea acestui serviciu comunitar, în care va funcționa o echipă multiprofesională, care să furnizeze servicii de reabilitare și compensare pentru copii cu nevoi speciale, precum și programe intensive de informare și conștientizare atât în rândul părinților, cât și în rândul profesioniștilor din educație și sistemul medical, putem să ne gândim la un succes controlat al incluziunii școlare a acestor copii după vârsta de 7 ani. Scopul final al acestei activități specifice îl constituie integrarea școlară și socială a copiilor cu dizabilități.
Centrul va funcționa sub forma unei grădinițe cu program prelungit, care va furniza servicii de educație timpurie și de recuperare copiilor cu dizabilități din județ, între orele 8.00-17.00. Serviciul va fi înființat în parteneriat cu Asociația „Speranța Andradei” din Focșani, care manageriază din anul 2008 un Centru regional de recuperare a copilului cu autism, „Micul Prinț”, într-o locație special amenajată, în suprafață de 598 mp, aflată în proprietatea Consiliului Județean Vrancea.
Deoarece spațiul este generos, iar asociația are experiență în recuperarea copiilor cu dizabilități, înființarea unui nou centru va acoperi și nevoile copiilor cu alte tulburări de dezvoltare din comunitate. Astfel, va fi dezvoltat un alt serviciu, pentru un număr de 30 beneficiari, copii cu dizabilități multiple din județul Vrancea și familiile acestora, dintre care minim 5 de etnie romă, cu vârste cuprinse între 0-7 ani. „Atunci când vorbim despre copiii cu dizabilități, nu putem să nu facem referire și la problemele cu care se confruntă membrii familiilor acestora. Suferința cronică generată de dizabilitatea copilului are implicații asupra funcționării familiei în general și afectează toate sferele: socială (relații intra-familiale/extra-familiale, rețea de suport, relații de prietenie, educație, acces la servicii, angajabilitate etc.), economică (venituri reduse în raport cu cheltuielile necesare etc.), medicală (apariția unor boli somatice sau de natură psihiatrică cu precădere la mamele copiilor cu dizabilități etc.), psihologică (emoțională), comportamentală (modificări în comportamentul părinților), atât în cazul copilului, cât și a anturajului acestuia”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
Comunitatea locală, prin serviciile medicale, educaționale și sociale oferite, poate contribui la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități și implicit a membrilor familiilor acestora. Astfel, în cadrul acestui proiect, cele două instituții își propun să dezvolte un centru de educație timpurie și îngrijire pentru copiii cu dizabilități, serviciu care să răspundă nevoilor specifice de recuperare ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?