Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ATENȚIE ce beți! Apa din mai multe comune NU ESTE POTABILĂ


Apa din mai multe localități vrâncene nu este bună de băut. În urma unui control derulat de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Vrancea (DSP), control  care a vizat instalațiile centralizate de apă din mediul rural, s-a constatat nerespectarea prevederilor privind monitorizarea calității apei potabile, lipsa clorinării, dar și contaminarea apei cu germeni patogeni. Este vorba de administrațiile publice din localitățile Răcoasa și Nănești, unde au fost aplicate avertismente.
Potrivit reprezentanților DSP, au fost verificate instalațiile de apă din Răcoasa, Oreavu – Gugești, Slobozia Ciorăști, Urechești, Obrejița și Nănești, iar cele mai multe nereguli au fost găsite la Răcoasa și Nănești. Mai exact, inspectorii DSP au semnalat absența clorului rezidual din apă, prezența germenilor patogeni, lipsa stațiior de clorinare, dar și frecvența redusă a monitorizării apei. Urmare a acestor nereguli, în cazul primăriilor din Nănești și Răcoasa au fost date avertismente, s-a retras autorizația de funcționare și au fost transmise mai multe recomandări. Aceste recomandări sunt: interzicerea utilizării apei în scop potabil, informarea populației și dezinfectarea apei. 
Primarul comunei Nănești, Stoica Neagu, susține că unele dintre deficiențele constatate de inspectorii DSP au fost remediate imediat. „Am fost sancționați pentru că s-a constatat că apa nu se încadra în parametri. Am remediat problemele, am luat probe de apă și a reieșit că aceasta este potabilă. Intenționăm ca în perioada următoare să dăm sistemul de alimentare cu apă în administrarea CUP. Noi am respectat recomadările făcute de DSP”, a spus primarul Stoica Neagu.
De asemenea, primarul comunei Răcoasa susține că a remediat o parte din deficiențe. „Controlul a fost acum o lună, între timp am dus probe și a ieșit că apa e potabilă. În afară de stația Mărăști, unde au ieșit nitrați și nu prea avem ce face, am făcut clorinarea apei. În plus, am făcut comandă de stații de clorinare, pe care urmează să le montăm”, susține primarul Vladimir Sebastian Păun.
Inspectorii DSP spun că au verificat și apa din fântâni, în mai multe comune. Nereguli au fost depistate în Popești, Dumitrești și Tâmboiești, iar populația din aceste comune a fost informată să nu consume apă din fântâni. Primarul comunei Popești, Nicolae Ciocănel, ne-a spus că a demarat deja acțiunea de clorinare a apei din fântâni. „Am luat cloramină pentru fântâni. În plus, cam jumătate din comună va fi, în curând, alimentatată de la sistemul centralizat. Noi lucrăm în acest moment la asta și sper ca în cel mult două luni să îi dăm drumul”, spune edilul.
DSP va continua acțiunea de control tematic și în perioada următoare, la toate sistemele de alimentare cu apă din mediul rural.

Apa infectată te poate îmbolnăvi

Reprezentanții DSP Vrancea au precizat că de calitatea apei potabile depinde în mare măsură sănătatea populației dintr-o localitate sau alta. Aceștia au precizat că cele mai frecvente boli care pot fi cauzate de consumul de apă nepotabilă, contaminată cu germeni, sunt dizenteria, boala diareică acută, hepatita virală tip A, etc. În situațiile în care sunt constatate valori mari ale nitriților în apa potabilă, atunci apar manifestări cum ar fi amețeli, greață, iar la nou-născuți methemoglobinemie (o boală caracterizată de o creștere anormală a concentrației sangvine de methemoglobină (metHb), o moleculă incapabilă să transporte oxigenul-n.r.), boală care poate fi fatală.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?