Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

TOPUL celor mai profitabile FIRME din Vrancea


Grupul de firme Premium Porc conduce topul celor mai profitabile companii vrâncene pentru anul 2014 cu peste 18,2 milioane lei. Rezultatele economice publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că anul 2014 a fost unul bun pentru agricultori. De exemplu, Comcereal și-a dublat profitul până la 4,6 milioane lei iar Aurora Com a ajuns la 2,1 milioane lei. În domeniul confecțiilor textile, Pandora Prod, firma familiei Simiz, obține cel mai mare profit, cu 14,4 milioane lei. 2014 a fost un an bun și pentru ENET Focșani care a reușit să își reducă pierderile cu zece milioane lei, dar și să achite din datoriile către Fisc.

    Danezii de la grupul de firme Premium Porc au reușit să obțină cel mai mare profit în 2014 și să conducă în topul celor mai profitabile firme vrâncene, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice. Consinterfin a anunțat un profit de peste 8,9 milioane lei, Premium Porc un profit de 4,7 milioane lei, Premium Porc Feed a ajuns la un profit de 1,1 milioane lei. Acestora li se adaugă firma care administrează ferma de porci din comuna Negreni cu un profit de 3,5 milioane lei. Datele economice arată că danezii de la Premium Porc știu mai bine decât agricultorii vrânceni cum să facă afaceri și să obțină profit din creșterea animalelor. Danezii care au investit în agricultura vrânceană sunt reprezentați de DCH International. Compania de investiții daneză a fost înființată în 2001 și se ocupă de creșterea porcilor prin firmele grupate în jurul Premium Porc în România și Canmark Family Farming, în Canada.
    Tot în agricultură, Comcereal a anunțat un profit de 4,6 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 127 milioane lei. Este un profit dublu față de cel raportat pentru anul anterior de către cel mai mare producător de cereale din județ.
    Cel mai mare producător de produse din carne din județ, Aurora Com de la Odobești, continuă evoluția bună din ultimii ani și a anunțat profit de 2,1 milioane lei, la o cifră de afaceri de 47,8 milioane lei.

Profit în industria textilă   

    Cele mai profitabile afaceri din Vrancea sunt în domeniul confecțiilor textile. Pandora Prod, firma de confecții a familiei Simiz, a obținut în 2014 un profit de 14,4 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 154 milioane lei, în creștere cu aproape două milioane lei față de profitul înregistrat în 2013. Firmele de confecții care lucrează pentru parteneri externi au raportat cote de profit cel puțin egale cu cele din anii anteriori. Astfel, Roșca Conf a raportat un profit de 6,1 milioane lei, iar Artifex un profit de 2,7 milioane lei.
    O altă firmă cu profit mare în 2013 a fost Metale Internaționale, cu 6,1 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 89,2 milioane lei.
 
Vinexport, pierdere de cinci milioane lei

    Producătorii de vinuri nu au avut un an foarte bun în 2014, arată cifrele finanțiștilor. Vincon, cel mai mare producător de vinuri din România, a anunțat un profit de doar 1,5 milioane lei iar Vincon Logistic un profit de 499 mii lei. Comparativ, cu un an înainte, cele două firme au raportat un profit cumulat de aproape zece milioane de lei. O situație critică este în continuare la Vinexport, care a anunțat pierderi de 2,8 milioane lei, în diminuare însă față de pierderile de cinci milioane lei în 2013. Vecinii acestora, de la Vinexport Trade Mark, au avut un profit de 252 mii lei, la o cifră de afaceri de 35,7 milioane lei.
    A crescut însă afacerea celor de la Crama Gîrboiu. Societatea Mera Com Internațional a anunțat un profit de peste 629 mii lei, la o cifră de afaceri de șapte milioane lei.  De asemenea, producătorul Natura de la Å¢ifești a anunțat un profit de 840 mii lei, la o cifră de afaceri de 12,4 milioane lei.

ENET a redus din pierderi, dar și din angajați

    La polul opus se află ENET Focșani. Societatea conduce detașat în topul firmelor cu cele mai mari pierderi, cu 10,6 milioane lei. Însă cifrele arată bine pentru producătorul de energie termică. Acesta și-a redus cu peste zece milioane de lei pierderile și a crescut cifra de afaceri cu peste opt milioane lei. Aceasta în condițiile în care a reușit să reducă și din datorii. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, datoriile totale ale ENET au scăzut cu cinci milioane lei, până la 127 milioane lei. Datele economice arată că situația financiară dificilă a fost însoțită de o reorganizare a societății. Comparativ cu anul 2008, societatea a disponibilizat sau au plecat de bună voie peste o sută de angajați. Dacă în 2008, la ENET lucrau 445 de salariați, în 2014, numărul de muncitori raportat la Finanțe a fost de doar 315. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?