Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

ATENŢIE, părinţi! Peste O MIE de jucării, oprite de la comercializare în Vrancea


Părinții trebuie să aibă atenția sporită la cumpărarea jucăriilor deoarece mulți comercianți nu oferă toate informațiile referitoare la riscurile pentru copii. Un control de la Protecția Consumatorilor efectuat în luna mai a găsit nereguli la 92% dintre comercianții de jucării, respectiv 22 din cele 24 de magazine verificate. Comisarii de la Protecția Consumatorilor au verificat jucării în valoare de 48.722  lei, constatând diverse abateri de la prevederile privind protecția consumatorilor la jucării în valoare de 20.694 lei. Conducerea Protecției Consumatorilor Vrancea arată că, în urma controalelor, au fost oprite temporar de la comercializare 1.122 jucării, în valoare de 15.974 lei, până la eliminarea deficiențelor constatate, în cazul în care acest lucru este posibil. Pentru abaterile constatate, comisarii au aplicat 16 avertismente și 14 amenzi contravenționale, în valoare totală de 57.000 lei. 
    Printre abaterile constatate se numără lipsa denumirilor și adreselor sediilor sociale ale importatorilor din România sau din UE sau era declarat un importator, însă fără localitate și adresă. „În trei dintre magazinele verificate s-au găsit la comercializare jucării care nu aveau aplicat marcajul de conformitate CE, deși acesta trebuie să fie aplicat în mod vizibil, lizibil și de neșters pe fiecare jucărie sau pe o etichetă atașată ori pe ambalaj. Astfel, s-au identificat 20 jucării (joc tip Lego, bebeluși, jucării de pluș, set pictură vitralii sau set confecționat brățări), în valoare totală de 497 lei, care au fost oprite de la comercializare până la marcarea corespunzătoare (în urma testării acestora în laborator). S-a mai constatat comercializarea de jucării simple sau complexe pentru care traducerea în limba română a avertismentelor generale sau specifice, a instrucțiunilor de utilizare, de curățare etc. este incorectă, incompletă sau lipsește. Astfel, au fost găsite jucării destinate a fi utilizate de către copiii mici (0 luni – 12 luni), respectiv jucării din plastic, inele pentru dentiție, zornăitoare, iar pe etichetele cu traducerea în limba română se menționa că nu sunt pentru copii sub 3 ani. Pe unele jucării au fost găsite etichete cu traducerea în limba română a altora (descrierea produsului nu corespunde modelului jucăriei)”, arată Protecția Consumatorilor. Comisarii au mai găsit jucării care conțineau părți mici (minifigurine tip Lego, ventuze figurine) la care nu sunt traduse avertismentele privind riscul de sufocare în caz de înghițire, necesitatea supravegherii copiilor mici. O altă problemă este absența afișelor cu prețurile practicate, în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit.
    Conducerea Protecției Consumatorilor le recomandă vrâncenilor să fie atenți la cumpărarea jucăriilor, în special la existența și corectitudinea informațiilor pe etichetele sau ambalajele acestora. „Jucăriile existente pe piață sunt din ce în ce mai complexe, necesită asamblare, conțin părți mici, detașabile, care pot fi înghițite ușor de către copii, conțin magneți – de cele mai multe ori destul de puternici. S-a demonstrat că magneții înghițiți, dacă se lipesc unii de alții sau se atașează de un obiect metalic din interiorul corpului uman, pot provoca răni grave sau fatale. De aceea, avertismentele, precauțiile și instrucțiunile de utilizare sunt foarte importante,  referindu-se la pericolele inerente și riscurile de vătămare legate de utilizarea jucăriilor precum și modul de a le evita. Cu cât jucăria este mai complicată, cu atât atenția părinților trebuie sporită”, a afirmat comisarul șef adjunct al Comisariatului Protecției Consumatorilor din Vrancea, Dumitru Dilă.      

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?