Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

APĂ CU PROGRAM în unele localităţi vrâncene din cauza secetei


Seceta a lăsat fără apă unele gospodării din localitățile din zona de deal a județului, iar efectul este amplificat de oameni care folosesc apa pentru a-și uda culturile. Așa susține directorul CUP SA Focșani Gheorghe Vasilescu, care a declarat că la seceta care afectează județul se adaugă sistemele de alimentare cu apă subdimensionate pentru actualul consum de apă, acestea fiind proiectate, inițial, ca sisteme de alimentare cu apă stradală. Probleme se înregistrează în localitățile Ruginești, Bolotești, Jariștea, Cîrligele și Tîmboiești. Directorul Gheorghe Vasilescu spune că au fost identificate toate problemele existente la sistemele de alimentare cu apă și s-au găsit și soluții tehnice care vor fi implementate în etapa a doua a proiectului Vranceaqua.

    „Oamenii vor apă fără să realizeze că e vară și că e  secetă și vor să ude grădinile și culturile. Însă, sistemul centralizat de apă este realizat în mare parte cu sisteme de cișmele stradale și au fost dimensionate la acest nivel de consum. Ulterior, acest sistem de alimentare cu apă a fost racordat la locuințe, deși capacitatea de transport a sistemului este foarte mică. Așa se face că sistemele de alimentare cu apă nu fac față iar locuințele situate la capetele rețelelor nu au apă suficientă. Aceeași situație se regăsește și în zonele mai înalte. Din aceste motive am luat măsura furnizării apei potabile cu program, pe zone, pentru a ajunge la toată lumea. Este vorba de un program agreat de primărie și comunicat cetățenilor prin stațiile de radioficare locale”, a declarat directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu. 
    Acesta a precizat că probleme se înregistrează în localitățile Ruginești, Bolotești, Jariștea, Cîrligele și Tîmboiești, unde apa potabilă se furnizează cu program. „Este vorba de localități în care cantitatea de apă consumată a crescut de până la cinci ori față de o lună normală. De asemenea, în cazul comunei Bolotești ne confruntăm cu o situație specială deoarece apa nu ajunge în zona de deal a localității atunci când crește consumul sau când sunt perioade secetoase, lucru știut de locuitorii acestor zone încă de la momentul încheierii contractelor cu Serviciul județean de furnizare a apei potabile. Cu toate acestea, am găsit soluții pentru a asigura alimentare cu apă și în aceste zone măcar câteva ore pe zi, în baza unui program prestabilit”, a afirmat directorul CUP. „Vom proceda la fel ca la Odobești, Panciu, Adjud unde în anii trecuți erau restricții la furnizarea apei iar acum nu mai sunt probleme”, a mai spus Gheorghe Vasilescu.

   Problemele de alimentare cu apă, rezolvate cu proiectul Vranceaqua-2

    Totodată, Gheorghe Vasilescu susține că au fost identificate toate problemele existente la sistemele de alimentare cu apă și s-au găsit și soluții tehnice care vor fi implementate în etapa a doua a proiectului Vranceaqua, proiect inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. „Mai trebuie știut că societatea CUP a preluat sistemele de alimentare cu apă din mediul rural cu probleme. În prezent, sistemele funcționează cu aceleași probleme din anii trecuți. Am depistat aceste probleme și am găsit soluții tehnice de rezolvare pe care le-am introdus în proiectul de modernizare și extindere a sistemelor de alimentare cu apă-etapa a II-a, finanțat pe Programul Operațional Pentru Infrastructură Mare-2014-2020”, a precizat Gheorghe Vasilescu.
    În prezent, Consiliul Județean Vrancea și CUP Focșani, care este operatorul regional, au în derulare etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua-2. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este de peste 109 milioane de euro+TVA. Directorul societății CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, a precizat că acest proiect se află în faza studiului de fezabilitate, dar susține că până la finele acestui an se va semna contractul de finanțare. „Cu cea de a doua etapă a proiectului «Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea» ne aflăm la etapa studiului de fezabilitate. A fost realizat Master Planul, s-a discutat cu primarii localităților care vor implementa acest proiect și a fost întocmită aplicația pentru depunerea proiectului și se lucrează la proiectele tehnice. Până la finele acestui an va fi aprobată finanțarea iar la începutul anului 2016 sperăm să demarăm procedurile de organizare a licitațiilor”, a precizat Gheorghe Vasilescu.

    Primarul Moscu face apel pentru limitarea consumului de apă

    Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, spune că a primit nenumărate plângeri privind furnizarea apei potabile și afirmă că responsabilitatea pentru această situație aparține CUP SA Focșani. „Utilizarea de către cetățeni a unei cantități mari de apă pentru irigarea culturilor și plantațiilor a cauzat o creștere a consumului de apă mult peste media obișnuită. Astfel facem apel la înțelegere și vă rugăm să va limitați pe cât posibil consumul de apă exclusiv pentru activitățile casnice”, afirmă primarul Åžtefan Moscu.
    Pe pagina de facebook, Primăria Jariștea cere „scuze pentru incovenientele create de SC CUP SA Focșani”. „Stimați jărișteni, vă aducem la cunoștință faptul că oprirea neanunțată a furnizării cu apă potabilă pe anumite tronsoane, este exclusiv răspunderea SC CUP SA Focșani – Societate responsabilă cu furnizarea de apă în comună. Am adus la cunoștința acestei Societăți să ne anunțe, cu cel puțin 24 de ore înainte, despre orice astfel de eveniment. Aceasta, pentru a avea la dispoziție timpul necesar să anunțăm populația despre orarul și traseul întreruperii alimentării cu apă potabilă în comună sau despre posibila diminuare a presiunii acesteia”, se arată în postarea Primăriei Jariștea. Conform directorului CUP, la Cîrligele s-a constatat un consum de trei ori mai mare decât în luna aprilie, de exemplu. La Jariștea, consumul de apă rece este mai mare chiar și de cinci ori comparativ cu luna aprilie.
    În proiectul Vranceaqua-2 au fost incluse zeci de localități din județul Vrancea, cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre Focșani, Cîmpineanca, Golești, Vînători, Biliești, Ciorăști, Gologanu, Măicănești, Milcovul, Nănești, Răstoaca, Suraia, Tătăranu, Vulturu, Cotești, Slobozia Ciorăști, Cîrligele, Odobești, Jariștea, Broșteni, Bolotești, Vîrteșcoiu, Panciu, Străoane, Fitionești, Movilița, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Bordești, Sihlea, Tîmboiești, Slobozia Bradului, Obrejița, Soveja, Păunești, Ruginești, Adjud, Mărășești, Lepșa -Greșu. Lucrările din cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemelor de apă și canalizare” prevăd în special introducerea sistemului de canalizare în localitățile vizate. De asemenea, au fost prevăzute și lucrări de îmbunătățire a sistemelor de alimentare cu apă din localități, acolo unde au fost semnalate deficiențe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?