Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Zi liberă pentru părinți, pentru îngrijirea sănătății copiilor


Proiectul ce prevede ca angajatorii publici și privați să acorde o zi lucrătoare liberă pe an părinților sau reprezentanților legali ai copiilor pentru îngrijirea sănătății acestora a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. „Sunt luați în considerare copiii minori, cu vârsta până la 18 ani, aflați în îngrijirea și întreținerea părinților sau a reprezentanților legali. Persoanele prevăzute de actul normativ vor beneficia de una sau două zile lucrătoare libere pe an, în funcție de numărul de copii, fără obligația angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Prin acordarea acestei zile libere lucrătoare se asigură posibilitatea părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de a verifica anual starea de sănătate a copiilor minori”, se arată în proiectul de lege.
Astfel, angajatorii vor fi obligați să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copiilor la solicitarea părinților sau reprezentanților legali ai copiilor. În cazul în care niciunul dintre părinți nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul calendaristic viitor. Pentru familiile sau persoanele cu doi copii se acordă tot o zi liberă lucrătoare pe an, ca și în cazul unui singur copil. Pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulți copii se acordă două zile libere lucrătoare pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

   Cum se va obține ziua liberă

Pentru a beneficia de ziua lucrătoare liberă, părintele sau reprezentantul legal  trebuie să depună cererea la angajator cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic. La cerere se atașează o declarație pe propria răspundere din care să rezulte faptul că, în anul respectiv, celălalt părinte nu a solicitat ziua lucrătoare liberă și nici nu o va solicita, precum și o copie a documentului din care să rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, după caz.
Proiectul este în dezbatere publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?