Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

VIDEO şi GALERIE FOTO: Firmele austriece caută oportunităţi de afaceri în Vrancea


Proiectele de succes ale Consiliului Județean în domeniul infrastructurii, turismului și serviciilor de utilități, prin Compania de Utilități Publice, au fost prezentate, ieri, la întâlnirea organizată de Secția Comercială a Ambasadei Austriei la Consiliul Județean Vrancea. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai firmelor și primarii mai multor localități vrâncene interesate de experiența austriecilor în realizarea infrastructurii și asigurarea de servicii în domeniul mediului. Din delegația austriacă au făcut parte 16 dintre cele mai renumite companii austriece din domeniul tehnologiei de mediu și din cel al infrastructurii. Printre firmele austriece care și-au trimis reprezentanți la Focșani se află Siemens, Strabag, SWARCO, WABAG dar și Urban, o firmă care a colaborat cu societatea CUP Focșani. Întâlnirea a fost organizată deoarece comunele și orașele austriece dispun de una dintre cele mai bune infrastructuri din Europa și nu este o sarcină ușoară în a asigura tehnologii și echipamente eficiente din punctul de vedere al costului și în același timp de calitate superioară și durabilă. „România poate să profite de soluțiile și tehnologiile inovatoare și eficiente și de experiența austriacă din acest domeniu. Companiile locale și instituțiile administrației locale din regiune vor avea ocazia unui schimb de experiență și de a purta discuții cu participanții austrieci pe aceste teme extrem de actuale”, au arătat organizatorii evenimentului.
    Întâlnirea de la Focșani a fost a doua din cele trei pregătite de Ambasada Austriei. Prima a avut loc la București, iar astăzi va avea loc un simpozion similar la Iași. Alegerea Focșaniului nu a fost întâmplătoare, austriecii considerând că județul Vrancea trebuie să fie inclus într-un program de dezvoltare. „Acest eveniment are ca scop o întâlnire cu firmele din Vrancea, cu instituțiile, cu comunitățile locale, referitoare la infrastructură, canalizare, apă și mediu”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, care a transmis și salutul președintelui Marian Oprișan, inițiatorul proiectelor de infrastructură implementate în Vrancea.
    Reprezentantul municipiului Focșani, viceprimarul Marius Iorga a subliniat că este un prilej pentru ca administrațiile locale să pregătească proiecte pentru dezvoltarea localităților vrâncene. „Sperăm cu ajutorul dumnealor să găsim puncte comune, să punem la punct planuri de viitor, proiecte. Avem multe programe operaționale pentru dezvoltare regională și sperăm să punem la punct împreună posibilități de finanțare și proiecte pentru orașele și comunele din Vrancea”, a spus viceprimarul Focșaniului, Marius Iorga.

   Austria, cel mai important investitor din România

    Consilierul comercial la Ambasada Austriei, Rudolf Lukavsky, a arătat că sunt și legături culturale cu Focșaniul, nu doar economice. Oficialul a amintit de un consulat austriac care a funcționat la Focșani în urmă cu peste o sută de ani. Consilierul a făcut și o prezentare a relațiilor economice cu firmele românești. „Austria este cel mai important investitor în Europa de Sud Est. În România, Austria se plasează cu circa 11,4 miliarde euro, respectiv 19% din totalul investițiilor străine, pe locul doi. Åži în domeniul serviciilor de gospodărire comunală și al infrastructurii, firmele austriece sunt puternic implicate în România și un partener de încredere în procesul de dezvoltare și de modernizare a economiei românești. Produsele și serviciile austriece se caracterizează printr-un grad superior al calității și inovației. Adeseori firmele sunt în nișa lor lideri mondiali și lideri în privința inovării”, a afirmat Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei.

   Consiliul Județean a implementat cele mai mari proiecte din Vrancea

    Reprezentanții Consiliului Județean au prezentat proiectele implementate de administrația județeană. Romeo Iordache, director în cadrul Consiliului Județean, a arătat că proiectele vizează infrastructura rutieră, educația și cultura. Cel mai mare proiect, ca valoare financiară, al Consiliului Județean, implementat prin POR 2007-2013, este cel de „Reabilitare și modernizare DJ 204 E Mărășești-Panciu, KM 24+200 – 43+050” și are o valoare de peste 43 milioane lei. Un alt drum județean reabilitat prin fonduri europene este DJ 205R, între Cotești și Poiana Cristei, cu o valoare de peste zece milioane lei. În domeniul educației, administrația județeană a implementat proiecte precum „Modernizare, extindere și dotare Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni” și „Modernizarea centrului școlar pentru educație incluzivă „Elena Doamna””, cu o valoare totală de circa zece milioane lei. Cel mai cunoscut proiect al administrației județene este cel de reabilitare a mausoleelor din Vrancea. „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a avut ca obiectiv reabilitarea mausoleelor construite în memoria eroilor români care au murit în Primul Război Mondial. Cele patru mausolee ale Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolației, îmbunătățirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalațiile electrice, sanitare și termice. Au fost refăcute drumurile, aleile și parcajele și s-au amenajat puncte de informare. În final, alături de alte obiective dedicate eroilor români dar și soldaților care au murit în cele două războaie mondiale, mausoleele au fost incluse într-un circuit turistic.
    Toate aceste proiecte au fost realizate la inițiativa președintelui Marian Oprișan.

    Sute de milioane de euro în sisteme de apă și canalizare

    Cele mai mari proiecte derulate în Vrancea au vizat serviciile de apă și canalizare. Directorul societății CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, a vorbit și despre celelalte investiții care au fost realizate în municipiu dar și despre proiectele pentru mediul rural. Consiliul Județean Vrancea și Compania de Utilități Publice Focșani au în derulare proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, denumit Vranceaqua și inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Prima etapă, denumită generic Vranceaqua 1 a fost deja finalizată și a adus beneficii locuitorilor din zone unde nu existau utilități, chiar și în Focșani, în cartierele Mândrești, Laminorul, Sud și Obor. În comuna Cîmpineanca a fost edificată o nouă rețea de apă și a fost creat sistemul de canalizare, iar în prezent locuitorii din localitatea limitrofă municipiului sunt alimentați cu apă potabilă de la Uzina de apă din Focșani, având la robinete aceeași calitate a apei precum focșănenii. De asemenea, alte localități care s-au îmbogățit cu sisteme de apă și canalizare sunt: satul Cerdac din comuna Golești, cartierul Unirea din Odobești, cartierul Modruzeni din Mărășești, Adjudul Vechi, precum și Homocea. Valoarea acestei investiții este de 107 milioane euro fără TVA.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?