Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Nu vrei să știi de ce boli suferi? Ar putea afla un prieten


Pacienții care nu doresc să știe de ce boli suferă, ar putea cere unei persoane de încredere să afle toate datele despre starea lor de sănătate. Într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății, lansat în dezbatere publică, se precizează că în momentul în care un pacient nu va dori să știe care îi este diagnosticul, de teamă de a nu fi prea afectat de ceea ce ar putea afla, acesta are posibilitatea să delege, în scris, o altă persoană, o rudă sau un prieten, care să primească informații de la medici. În prezent, potrivit legii drepturilor pacientului, toate investigațiile privind starea de sănătate, rezultatele acestora, diagnosticul, prognosticul și alte date personale sunt confidențiale, chiar și după decesul pacientului.
Articolul propus are următorul conținut: „La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligația să aducă la cunoștința pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informațiile medicale prezentate i-ar cauza suferință, precum și dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său. (2) Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă a prezentului ordin”.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, procedura astfel instituită va avea ca efect creșterea încrederii pacienților în actul medical, va spori comunicarea medic-pacient, va reduce numărul de reclamații din partea pacienților și aparținătorilor acestora și va permite exercitarea dreptului de solicitare a celei de-a doua opinii medicale, prevăzut de legislația în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?