Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Hipertensiunea arterială poate ucide! Adoptă un stil de viaţă sănătos


Peste 10 mii de vrânceni suferă de boli cardiovasculare, hipertensiunea arterială fiind cea mai frecventă afecțiune. Pe 17 mai a fost marcată „Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale”, iar specialiștii doresc să contribuie la creșterea gradului de conștientizare asupra factorilor de risc care duc la apariția bolilor cardiovasculare și să determine, treptat, o schimbare de atitudine și adoptarea unui stil de viață sănătos. Această afecțiune apare atunci când sângele urcă prin artere la o presiune mai mare față de cea normală.
Câțiva dintre factorii care cauzează hipertensiunea arterială (HTA) sunt: ereditatea, stările emotive repetate, regimul hipercaloric, aportul excesiv de sare în alimente încă din copilărie. De asemenea, această afecțiune poate fi determinată și de boli, cum ar fi cele renale, congenitale, anomalii ale aortei sau de scăderea elasticității aortei. HTA poate fi asimptomatică și poate fi descoperită la un consult de rutină, dar în stadiile avansate apar dureri de cap, amețeli, sângerări nazale, tulburări de vedere, apărând puncte luminoase sau negre în câmpul vizual, tulburări de auz, dar și boli renale, accidente cerebrale și senilitate prematură.
Cu ocazia acestei zile, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea au făcut câteva recomandări pentru vrânceni. „Deoarece multe persoane care au presiune sanguină crescută sunt asimptomatici, este important ca tensiunea arterială să fie regulat controlată de către un profesionist sau chiar monitorizată la serviciu. Modificările stilului de viață pot fi extrem de eficiente în reducerea presiunii sanguine crescute și pot fi sintetizate astfel: dietă sănătoasă, reducerea consumului de sare, renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, managementul stresului. De asemenea, este recomandat să renunțați la dieta bogată în grăsimi saturate, consumul excesiv de sare, stilul de viață sedentar, consumul excesiv de alcool și fumat”, recomandă specialiștii DSP.
Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este celebrată pe 17 mai, la inițiativa Ligii Mondiale de Hipertensiune. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru cazurile de infarct miocardic, insuficiență cardiacă, anevrisme și este cauza bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o speranță de viață mai redusă. Modificarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață pot aduce ameliorări, ținând sub control presiunea arterială, și pot reduce riscurile asociate cu complicații ale stării de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?