Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Zeci de vrânceni și-au verificat alunițele la dermatolog


Mai mult de 50 de vrânceni s-au prezentat la medicul dermatolog din cadrul  Spitalului Județean de Urgență Focșani Călin Belmega, săptămâna trecută, pentru a-și verifica alunițele. Din fericire, nu a fost descoperit niciun caz de melanom. Cu toate acestea, la 10% dintre pacienți au fost descoperite anumite modificări. „Am avut cam 50 de persoane care s-au prezentat la control. Din fericire, niciun caz de melanom. Am descoperit câteva cazuri de nevi displazici, care necesită monitorizare și un epiteliom bazocelular”, ne-a declarat medicul Călin Belmega.
Vrâncenii pot beneficia de astfel de testări în continuare, respectiv până la sfârșitul lunii viitoare. Medicul dermatolog Despina Căpățână va efectua aceste testări în perioada mai-iunie. Cei interesați se pot programa la numărul de telefon 0237.216.061. Aceste testări gratuite se fac datorită laboratoarelor La Roche-Posay, care derulează Campania națională de testări gratuite ale alunițelor pentru depistarea melanomului, în cadrul evenimentului Zilele Protecției Solare.

   A crescut numărul cazurilor de melanom
 

Potrivit specialiștilor, melanomul sau cancerul de piele reprezintă o afecțiune în creștere în ultimii ani, fiind provocat de expunerea neprotejată la soare. „Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Se dezvoltă pe seama melanocitelor sau a celulelor nevice și poate porni dintr-un tegument sănătos, dintr-un nev nevo-celular displazic, joncțional, sau dintr-un nev albastru. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice țesut ce conține celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului. Melanomul malign are o incidență în continuă creștere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunițelor suspecte, la medicul dermatolog”, recomandă specialiștii dermatologi.
Dacă această boală este depistată la timp, ea este vindecabilă. „Deși melanomul malign este una din cele mai agresive tumori, 90% dintre cazurile depistate la timp sunt vindecabile. E timpul ca românii să își dea seama cât de important este să folosească protecția solară. Un studiu recent arată că 30% dintre români nu folosesc niciodată protecție solară și asta în condițiile în care 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală și de Est. De asemenea, un studiu efectuat pe o durată de 15 ani în Australia arată că persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecție solară au avut un risc mai scăzut de apariție a melanomului”, au adăugat aceștia.
La nivel național, campania de testare gratuită a alunițelor se desfășoară în 30 de orașe, fiind implicați peste 140 de medici dermatologi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?