Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Călătorie spre inima unei găuri negre


Găurile negre reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale Universului. Acest mister îi atrage deopotrivă pe fizicieni și astronomi dar și pe pasionații de astrofizică. Găurile negre se formează atunci când stele masive își termină combustibilul nuclear și se prăbușesc sub propria greutate. Doar stele foarte masive, de aproximativ 25 de ori mai masive decât Soarele, pot da naștere unor astfel de monștri cosmici. În galaxia noastră, aproximativ 1/1000 stele sunt suficient de masive pentru a genera găuri negre după moartea lor. În Calea Lactee există circa 100 de miliarde de stele, ceea ce înseamnă că în galaxia noastră ar putea fi până la 100 de milioane de găuri negre.
O călătorie într-o gaură neagră este una fără întoarcere. Dacă am dispune de tehnologia necesară pentru a ne apropia de un astfel de monstru și am trimite o sondă pe drumul fără de întoarcere care trece de orizontul evenimentului unei găuri negre, ce am putea vedea? BBC.com publică un material care încearcă să răspundă la această întrebare.

Pe orbita găurii negre

O gaură neagră singură, în nemărginitul spațiu cosmic, este invizibilă. Așa cum îi spune și numele, este neagră, nelăsând să-i scape niciun singur foton care ar putea să-i deconspire poziția. Dacă am intra pe orbita unui astfel de obiect cosmic am observa că are formă sferică. În plus, dacă gaura neagră se învârte în jurul propriei axe, la fel ca majoritatea corpurilor cosmice, am observa că nu este o sferă perfectă, fiind mai lată în zona  ecuatorului.

O imagine clară

Chiar dacă gaura neagră în sine nu poate fi văzută în mod direct, am putea să-i observăm umbra înconjurată de un strălucitor disc de acreție. Unii oameni de știință susțin că o parte din gazul, praful cosmic și particulele ionizate care formează acest disc ar acoperi umbra găurii negre. Pentru a ști cum arată o astfel de umbră a unei găuri negre, astrofizicienii au apelat la cele mai complexe simulări computerizate realizate vreodată, ce țin cont de fizica gazelor și de comportamentul extrem al gravitației din jurul găurii negre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?