Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

ETICHETĂ ȘI BUNE MANIERE: Cum ne comportăm în vizită


Când suntem invitați acasă la cunoștințe, prieteni sau chiar rude, trebuie să ținem cont de anumite reguli de bună cuviință, începând chiar cu momentul în care am primit invitația de a merge în respectiva vizită. Dacă mergeți în vizită este politicos să dăruiți gazdei flori. Dacă primim invitația verbal sau telefonic — lucru des întâlnit mai ales între persoane apropiate — putem accepta sau putem refuza pe loc, explicând motivul pentru care nu putem onora invitația. Nu vom exagera cu explicațiile, este suficient să spunem ”Îmi pare rău, în ziua/la ora respectivă trebuie să merg în alt loc, unde deja am confirmat participarea” sau, în cazul în care starea de sănătate nu ne permite să ieșim din casă, vom spune simplu ‘ Din păcate nu pot veni, o viroză neplăcută mă ține în casă de câteva zile”. Chiar dacă refuzăm invitația, vom mulțumi persoanei care ne-a invitat.
 Dacă acceptăm invitația, vom spune simplu ”Voi fi acolo la ora stabilită, mulțumesc” sau ”Vin cu mare plăcere, mulțumesc”. În cazul invitațiilor scrise, răspunsul — accept sau refuz — va fi dat tot în scris, însoțit de mulțumiri. Dacă nu ați fost invitat, nu veți merge niciodată în vizită sub pretextul că veți face o surpriză persoanei. S-ar putea ca surpriza să fie neplăcută, dar există și varianta în care veți avea dumneavoastră o surpriză — să nu găsiți persoana acasă ori să fie ocupată și să nu vă poată primi.
 Persoana care acceptă invitația de a merge în vizită va avea grijă să fie punctuală, să respecte ora stabilită de gazdă. E permis să ajungă cu o mică întârziere — cel mult cinci minute — dar nu e bine să ajungă înaintea orei fixate, pentru că ar putea nimeri într-un moment în care gazda nu a terminat pregătirile. Întotdeauna va duce un mic dar gazdei — flori pentru o doamnă, o sticlă de băutură pentru un domn, dulciuri pentru copii. Florile vor fi oferite întotdeauna fără ambalaj și cu tija în jos. Dulciurile oferite copiilor vor fi proaspete și de calitate.
 Dacă mergem în vizită la o persoană care mai are și alți invitați, după ce vom saluta gazda la sosire și vom oferi darurile, la intrarea în camera de primire vom saluta ceilalți invitați și ne vom prezenta celor pe care nu-i cunoaștem, dacă nu face gazda prezentările. Nu ne vom descălța la intrare, dar nici nu vom intra cu noroi pe încălțăminte în casă. Dacă vremea e neprielnică — ploaie, zăpadă — putem aduce cu noi o pereche de pantofi pe care o vom încălța în vestibul, unde lăsăm hainele, înainte de a intra în camera de primire.
 Singura excepție acceptată este vizita la bunici, mătuși sau alte rude apropiate unde putem lăsa pantofii la intrare și putem încălța papuci, în cazul în care nu există și alți invitați. Este nepoliticos să intrați în locuința persoanei care v-a invitat fumând, mâncând covrigei sau mestecând gumă. Stingeți țigara, aruncați guma de mestecat la gunoi sau puneți punga cu covrigei în geantă înainte de a suna la ușă.
 Persoanele fumătoare nu vor aprinde țigara dacă în cameră sunt copii sau vârstnici și nimeni nu fumează. Va întreba gazda discret unde este locul în care se poate fuma. Dacă nu există un loc pentru fumat nu va aprinde țigara. În cazul în care gazda permite fumatul în cameră, un fumător va folosi obligatoriu scrumiera, nu va improviza una din capacul unei sticle de bere și nu va pune scrumul pe farfuriuța ceștii de cafea, este total nepoliticos.
 Vizitele scurte sunt cele mai plăcute, spune un proverb. Așadar nu veți zăbovi mai mult decât este necesar. La plecare veți mulțumi gazdei pentru invitație și la rândul dumneavoastră o veți invita în vizită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?