Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Au fost reluate lucrările la locuinţele ANL de pe Bulevardul Brăilei. Cine va primi repartiţie


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și directorul ANL, George Ciprian Stan, au inaugurat, ieri, începerea lucrărilor la cartierul ANL de pe Bulevardul Brăilei din Focșani. Lucrările la cele 104 locuințe ANL vor fi executate de firma Lefter Construct, cea care a câștigat licitația și care a preluat deja terenul pe care vor fi construite blocurile. Valoarea de execuție este de 12,4 milioane lei, iar lucrarea trebuie realizată în termen de 18 luni.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, împreună cu directorul ANL, George Ciprian Stan, au inaugurat, ieri, începerea lucrărilor la cartierul ANL de pe Bulevardul Brăilei din Focșani. La eveniment a fost prezenți deputatul Ciprian Nica, primarul Decebal Bacinschi și viceprimarii municipiului Focșani, Gabriel Necula și Marius Iorga, reprezentanți ai constructorului. Înainte de tăierea panglicii inaugurale, proiectul a fost prezentat de proiectantul investiției, Ionuț Nica. Acesta a precizat că s-au luat toate măsurile pentru ca noile locuințe să fie realizate într-un termen scurt și să fie racordate la utilități, precizând că directorul ANL a dat toate asigurările că există finanțarea integrală pentru această investiție.
    Directorul ANL, George Ciprian Stan, a declarat că proiectul beneficiază de toate fondurile necesare pentru finalizare. „Am stabilit cu constructorul ca cel puțin două scări să fie recepționate până la data de 15 decembrie 2015. Tehnic nu se poate face mai mult. E tot ce se poate face anul acesta în condițiile în care avem finanțarea asigurată„, a precizat directorul ANL.

Bacinschi: Proiectul a devenit realitate cu sprijinul președintelui Marian Oprișan

    Primarul Decebal Bacinschi a declarat că acest proiect a devenit realitate după foarte mulți ani de tergiversări și după ce acest proiect a fost prezentat guvernului de președintele Marian Oprișan. „Ne chinuim de mai mulți ani să reîncepem lucrările la această investiție, dar nu am reușit până în urmă cu două luni când am purtat o discuție cu domnul președinte Marian Oprișan și am luat  fiecare cartier în parte. În afara celor 104 locuințe de aici mai sunt în discuție și cele 156 de apartamente de pe Calea Munteniei și sperăm să reluăm lucrările și la acestea. Doresc să mulțumesc președintelui Marian Oprișan, Guvernului României pentru sprijinul acordat”, a declarat primarul Decebal Bacinschi. Acesta a adăugat că Primăria Focșani vrea să mai construiască cu finanțare de la ANL încă 156 de locuințe în cartierul de pe Calea Munteniei. „Mai avem în discuție încă 156 unități locative pe Calea Munteniei. Acum suntem în stadiul de a trimite ANL semnarea convenției. Avem toate documentele aprobate prin hotărârea de Consiliu Local. Aceste apartamente vor fi susținute financiar de ANL. Nouă, Consiliului Local, ne revine obligația realizării utilităților, alimentare, canalizare, electrice, gaze, sistematizare verticală”, a precizat primarul Bacinschi.
    Lucrările la cele 104 locuințe ANL vor fi executate de firma Lefter Construct, cea care a câștigat licitația și care a preluat deja terenul pe care vor fi construite blocurile. Valoarea de execuție este de 12,4 milioane lei, iar lucrarea trebuie realizată în termen de 18 luni. Constructorul trebuie să realizeze 104 unități locative, din care 24 apartamente cu două camere și 80 apartamente cu o cameră. Construcția va avea 6 tronsoane cu regim de înălțime D+P+2E+M.
    Primarul Bacinschi a arătat că urmează să fie rezolvată și problema alimentărilor cu gaze naturale pentru noile locuințe ANL. În ceea ce privește lista focșănenilor care vor primi aceste locuințe, aceasta urmează să fie definitivată de Comisia Socială la nivelul municipiului Focșani. Primarul a adăugat că vor avea prioritate cei care au primit repartiție pentru aceste blocuri și nu au renunțat la locuințele ANL. „A fost o listă de priorități în 2004. Există o ordonanță ca, din momentul în care a fost atacată o lucrare, să fie acordate și repartiții. Ne-am gândit atunci că ar fi foarte bine să le dăm. Au trecut 11 ani și cel care avea atunci  35 acum are 45 de ani. Oamenii vor primi locuințe dar sunt foarte mulți care au renunțat. Sunt o parte care și-au construit case sau și-au luat apartamente. Oricum, lista va fi verificată de Comisia socială a municipiului Focșani și se va stabili exact cine are dreptul să primească”, a precizat primarul Bacinschi.

„Zece ani nu am putut să construim nimic din cauza guvernelor PNL și PD”

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a explicat cum a fost posibilă reluarea lucrărilor la locuințele ANL, lucrări care stagnează de 11 ani, imediat după venirea la putere a guvernelor PNL-PD. „Noi avem vocație de constructori, mai puțin ne pricepem la vorbe, noi cu faptele. Indiferent de consecințele pe care a trebuit să le suport în cariera mea în slujba cetățenilor județului Vrancea, voi duce toate aceste investiții la capăt. Am avut o discuție în urmă cu un an de zile cu prim ministrul Victor Ponta și cu ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, referitoare la construcția de locuințe sociale și pentru tineri. Vă reamintesc că zece ani nu am putut să construim nimic din cauza guvernelor PNL și PD, sau împreună, sau separat, regimul Băsescu nu a fost interesat de viața oamenilor și de tinerii care au nevoie de o locuință”, a afirmat Marian Oprișan.
    Åžeful administrației județene a explicat și de ce Guvernul Ponta a reluat investițiile în construcția de locuințe anul acesta și nu imediat după ce a venit la guvernare. „Ca urmare a vocației noastre, a social democraților, de constructori, în urma unei decizii clare pe care Guvernul Ponta a luat-o anul acesta, au fost reluate lucrările la investițiile în locuințe. Am să vă spun acum și de ce guvernul nu a luat aceste măsuri încă din primul an. Nu a luat aceste măsuri mai devreme deoarece în primii doi ani a trebuit să reparăm mizeriile, a trebuit să reparăm marile nenorociri pe care guvernele având în componență PNL și PD, guvernele regimului Băsescu, le-au făcut. Åži în acest context, prima dată a trebuit să reparăm, după aceea am început să dezvoltăm. În bugetul anului 2015 a fost prinsă cea mai consistentă sumă pentru construcția de locuințe pentru tineri după anii 2003-2004, fapt pentru care vreau să mulțumesc prim ministrului Victor Ponta, ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, directorului Agenției Naționale pentru Locuințe, primarului Decebal Bacinschi care a făcut toate documentația și tot ceea ce ținea de administrația locală”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea.

Alte 500-600 de locuințe vor mai fi construite la Focșani

    Marian Oprișan a anunțat că până în prima parte a anului viitor vor mai fi demarate lucrările la alte 500 – 600 de locuințe sociale și pentru tineri în municipiul Focșani. „Vă asigur că atât cele 104 locuințe cât și cele 156 de locuințe din Calea Munteniei vor fi finalizate. De asemenea, vă anunț că vreau să începem până la sfârșitul anului acesta, prima jumătate a anului viitor, construcția a 500-600 de locuințe la nivelul municipiului Focșani pentru că așa este normal. Trebuie să investim pentru că o comunitate fără investiții este o comunitate moartă, fără nici un fel de viitor”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
    Reamintim că în 2005, după venirea liberalilor și pedeliștilor la putere, au fost sistate lucrările de construcție a locuințelor ANL din Focșani. Până atunci, prin Programul ANL „Locuințe pentru tineri, destinate închirierii” au fost construite 719 apartamente în municipiul Focșani, la nivelul județului Vrancea fiind finalizate, în total, 1.113 apartamente. Abia anul trecut, în urma demersurilor efectuate de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost reluată finanțarea pentru construcția de locuințe destinate tinerilor din Focșani. Finanțarea este asigurată de Guvernul României, prin Agenția Națională pentru Locuințe.

Locuințe în rate pentru chiriașii ANL

    Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuințele sunt construite pe terenuri puse la dispoziția Agenției de către autoritățile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 și 35 de ani, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuință. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiții.
    În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autoritățile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii. Rate vor putea fi plătite direct la Primăria Focșani, fără a mai depinde de chichițele instituțiilor bancare și de condițiile referitoare la un venit minim. Dobânda este și ea atractivă, la nivelul practicat de bănci pentru împrumuturile contractate prin programul Prima Casă. Prețul unui metru pătrat ajunge la 328 euro, valoarea de înlocuire stabilită prin act normativ în iulie 2014.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?