Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Consilier local eliberat din funcție de primar, „reangajat” de judecători


Un ales local din Homocea, Hristea Mitrofan, care a fost exclus din forul legislativ printr-o hotărâre de Consiliului Local, a fost „reangajat” de judecători, instanța anulând actul administrativ de excludere. Decizia magistraților Tribunalului Vrancea este definitivă și irevocabilă. „Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a Comunei Homocea și a Primarului Comunei Homocea în nume propriu, excepție invocată din oficiu. Admite în parte acțiunea. Anulează Hotărârile 58 și 60 din 10.11.2014 ale C. L. Homocea și constată păstrarea calității de consilier local PSD de către reclamant. Respinge ca neîntemeiat capătul de cerere privind acordarea dobânzii legale. Obligă pârâtul Consiliul Local Homocea la 650 lei cheltuieli de judecată. Definitivă și irevocabilă”, se arată în soluția din data de 15 aprilie, dată de magistrații Tribunalului Vrancea.
    Hristea Mitrofan a povestit cum a ajuns să fie dat afară, la sfârșitul anului trecut, din Consiliul Local Homocea. Potrivit acestuia, primarul Neculai Ionescu (FOTO) s-ar fi folosit de o adresă a PD, partid din care reclamantul făcea parte când a fost ales în funcție, în care se arată că nu ar mai fi fost sprijinit pentru funcția de consilier. „Eu eram la PD și când s-a dat acea ordonanță, că se poate trece la un alt partid, am trecut la PSD pentru că se întâmplau niște lucruri care nu ne-au convenit. Ionescu ne punea mereu bețe în roate. Am trecut la PSD legal, dar domnul primar s-a folosit de acea adresă a PD cum că ne retrage sprijinul politic și astfel am fost exclus din Consiliul Local. Domnul primar trebuia să respecte ordonanța guvernului, dar nu a făcut acest lucru și l-am acționat în instanță, iar zilele trecute am câștigat procesul. Acum sper să mă întorc dacă nu vor fi probleme, că domnul primar nu prea respectă hotărârile. Normal ar fi ca la prima ședință de Consiliu Local să mă convoace, dar să văd dacă se va întâmpla acest lucru și nu voi fi nevoit să mai deschid un alt proces”, ne-a declarat consilierul.
    În aceeași situație mai este încă un ales local, care la rându-i a deschis acțiuni în instanță, dar procesele nu s-au finalizat. Este vorba de Viorel Lupu, care ne-a spus că „excluderea din Consiliul Local a avut loc în data de 10 noiembrie 2014 pentru doi dintre consilieri și pe 16 decembrie 2014 pentru un altul. Este un abuz al lui Ionescu și lăsăm instanța să constate că noi ne-am desfășurat activitatea în cadru legal”.

   „Primarul m-a amenințat că nu mă plătește”

    Nemulțumiri la adresa primarului Ionescu are și Victoria Dascălu, angajată a Primăriei Homocea, care în februarie și-a găsit dreptatea în instanță, după ce primarul ar fi mutat-o de pe un post pe altul. Femeia a mers la muncă o lună, după ce instanța s-a pronunțat definitiv și irevocabil în cazul său, dar nu pe postul său, ci la Taxe și Impozite, întrucât primarul Ionescu a „interpretat altfel hotărârea instanței”. Victoria Dascălu ne-a spus spus că a cerut instanței „lămurire de dispozitiv”, având termen în dosar pe data de 23 aprilie. „M-am întors la serviciu după ce am câștigat procesul, dar primarul Ionescu a interpretat altfel hotărârea instanței de judecată și nu m-a încadrat pe postul meu, ci pe un alt post, la Taxe și Impozite. Am fost toată luna martie la serviciu și mi-a spus că dacă nu fac ce-mi spune, mă va plăti doar o oră pe zi, lucru care s-a și întâmplat. Acum am cerut la Curtea de Apel Galați lămurire de dispozitiv și am termen pe data de 23 aprilie. Nu am mai putut să mai stau pentru că sunt bolnavă și mereu se lua de mine și țipa că dacă nu fac ce spune mă plătește o oră pe zi”, ne-a declarat Victoria Dascălu.
    Situația acestei femei a fost prezentată în „Monitorul de Vrancea” în ediția din data de 11 februarie. Ea a susținut, la vremea respectivă, că a fost „forțată” să nu mai vină la muncă de primarul Neculai Ionescu. Victoria Dascălu, angajată pe postul de referent contabil în urma unui concurs, susținea că a fost mutată de primar de pe un post pe altul, iar atunci când a refuzat să mai îndeplinească alte atribuții decât cele pentru care avea studii, i s-ar fi spus că dacă nu face ce i se spune nu va mai fi pontată, lucru care s-a și întâmplat. A deschis acțiune în instanță, iar cererea i-a fost respinsă la Tribunalul Vrancea. A făcut recurs la Curtea de Apel Galați, iar instanța i-a dat câștig de cauză, dispunând reintegrarea reclamantei pe postul de referent contabil. Materialul integral poate fi recitit accesând link-ul: http://www.monitorulvn.ro/articole/o-angajata-a-primariei-homocea-a-ca-tigat-in-instanta-razboiul-cu-primarul-ionescu_2_173379.html

   Edilul este de altă părere

    Primarul Ionescu are alte explicații, precizând că va face în ambele cazuri ceea ce va decide instanța de judecată. Referitor la excluderea consilierilor, el spune că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a retragerii sprijinului politic din partea partidului pentru care au candidat, dar și ca urmare a faptului că ordonanța prin care s-a putut trece de la un partid la altul a fost declarată neconstituțională. „Domnii consilieri au fost excluși ca urmare a solicitării partidului din care făceau parte, PD, care le-a retras sprijinul politic și pe listele căruia au candidat, apoi au trecut la alt partid. Practic s-a decis încetarea mandatelor ca urmare a retragerii sprijinului politic a partidului pe listele căruia au candidat. În plus, Ordonanța 55 a Guvernului a fost declarată neconstituțională. Unul dintre ei a câștigat în instanță, iar ceilalți doi încă sunt în proces. Voi face ceea ce va decide instanța”, ne-a spus primarul Ionescu.
    Referitor la Victoria Dascălu, edilul spune că decizia instanței este foarte clară și nu înțelege unde este abuzul. El a explicat că aceasta a fost reîncadrată ca și referent și pentru că avea nevoie de referent pe probleme de venituri, a încadrat-o la Taxe și Impozite. Potrivit edilului, nu se poate modifica toată organigrama pentru că așa vrea angajata. „Decizia instanței sună foarte clar. A fost reîncadrată în calitate de referent, fiind anulată doar dispoziția prin care a fost trecută ca executor fiscal. Eu am nevoie de referent pe probleme de venituri și asta am pus-o să facă. Doamna s-a obișnuit să stea acasă, dar eu nu pot modifica toată organigrama pentru că așa vrea doamna. Acum are iar proces. Eu nu înțeleg care este abuzul, dacă a fost încadrată pe postul stabilit de instanță, cel de referent”, ne-a declarat Ionescu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?