Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Chef cu grătare și miros de mici, printre morminte


Chef mare, fum și grătare încinse printre morminte, luni, de Paștele Blajinilor, zi în care în mod tradițional, se dă de pomană pentru sufletele celor adormiți. La Buzău și nu numai, țiganii au întins mese mari și bogate în cimitire și au înșirat la vedere zeci de cozonaci, ouă roșii, kilograme de fripură, sute de sarmale și băuturi de tot felul. Nu toți au apreciat atmosfera. „E frumos să bem, să mâncăm la morminții noștri, că așa ne-a lăsat Dumnezeu. Fripturi, cu mici, cu ouă, cu brânzeturi, vinuri din toate calitățile, coniace de care vrea lumea”, spune un rom.
La Buzău, țiganii au intrat cu mașinile pe alei și au întins mese bogate. Apoi au încins grătarele. Mai în glumă mai în serios, mirosul de friptură te trezea din morți: „Care împărțim și la sărac și la bogat. Frații mei, Kenedi, Leonte și Aurelia, îmi pare rău că nu e și fratele meu Nixon și se află arestat”. Și în cimitiul Viișoara din Ploiești s-a lăsat cu un chef printre cruci:  „Să fie în sufletul a toți morții. Așe e la noi odată pe an. Să mănâncă și săracul, și bogatul”. Aici, doar bărbații s-au așezat comod la masă. Femeile și-au găsit loc pe unde au apucat, de regulă direct pe monumentele funerare.
Mihai Cristea, bulibașă a declarat: „Indiferent că este înmormântare, indiferent că este nuntă, țigăncile noastre nu stă cu noi la masă. Fiindcă asta este tradiția noastră”.  
Cei care nu fac parte din comunitate, dar au vrut să aprindă luni o lumânare la căpătâiul rudelor trecute la cele veșnice s-au arătat deranjați de hărmălaie. În cimitirul Eternitatea, din centrul orașului Galați, Paștele Blajinilor s-a încheiat cu un morman de gunoaie. La intrare, administratorii au improvizat o barieră din pubele pentru a opri accesul autoturismelor. Dar în lipsa tomberoanelor, fiecare a aruncat resturile pe unde a apucat. Alții și-au găsit mormintele vandalizate: „Distrus. Luat țevile, luat tot. Și gunoi, veșnic gunoi. Dar noi plătim pentru asta, să nu avem gunoi pe morminte, nu?”, spune o femeie. Și mai puțin respect pentru odihna celor morți a arătat un bărbat care a fost surprins de polițiștii locali într-un moment… delicat: „Am făcut nevoili! Am băut la dansu’, aici, și mi-am făcu nevoili aici și m-a văzut”. 
Paștele Blajinilor este o sărbătoare populară și nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. Această zi, numită și Paștele Morților sau Paștele Mic, se sărbătorește, conform tradiției, în prima luni din a două săptămâna de după Înviere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?