Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

BOMBĂ DE AVIAȚIE de 50 de kilograme, găsită la Mărășești


Echipa pirotehnică din cadrul ISU Vrancea a intervenit, în weekend, pe raza mai multor localități vrâncene pentru a ridica elemente de muniție neexplodată. Printre acestea s-a numărat și o bombă de aviație de 50 de kilograme, care era activă. Munițiile, inclusiv cele găsite cu alte ocazii, au fost distruse în poligonul de la Nănești.
În cursul dimineții de luni, echipa pirotehnică a fost solicitată în localitatea Mărășești, unde, în timp ce se efectuau lucrări de excavații, s-a descoperit un element de muniție neexplodată. Pirotehniștii au identificat o bombă de aviație de 50 kg, care era încă activă. Unele dintre aceste elemente, alături de altele, descoperite anterior, au fost distruse în poligonul special amenajat din localitatea Nănești. „Au fost distruse 25 elemente de calibre diferite, astfel: 14 proiectile explozive de calibre diferite, variind de la 76 mm la 122 mm, 2 proiectile perforante de calibru 85 și 100 mm, 7 grenade defensive de mână și 2 mine antipersonal. Muniția neexplodată provenea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare parte a fost descoperită de cetățeni în timpul efectuării unor lucrări agricole, atât pe câmp, cât și în curțile propriilor gospodării”, se mai arată în aceeași informare.
Anterior, în zilele de sâmbătă și duminică, pirotehniștii au avut trei misiuni. „3 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată în urma conflictelor armate au efectuat specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea în zilele de 18 și 20 aprilie a.c. Astfel, în cursul zilei de sâmbătă, 18 aprilie a.c., specialiștii pirotehniști au ridicat un proiectil perforant de calibru 85 mm din localitatea Pufești, iar din localitatea Soveja au ridicat un proiectil perforant de calibru 76 mm. Ambele elemente de muniție rămase neexplodate au fost descoperite de cetățeni, în timp ce efectuau lucrări agricole”, se arată într-o informare a ISU Vrancea.
Deși majoritatea acestor elemente sunt în stare avansată de deteriorare, ele pot fi încă active și pot provoca importante pagube materiale sau pierderi de vieți omenești. De aceea, pompierii reamintesc obligațiile pe care le au cetățenii în cazul descoperirii de muniții neexplodate: să anunțe de urgentă prin numărul unic de urgență 112 identificarea acestor elemente; să nu miște de pe loc munițiile descoperite neexplodate; să nu le introducă în clădiri, încăperi sau locuințe; să nu desfacă sau să predea muniții neexplodate la agenții economici specializați pentru valorificarea ca deșeuri metalice; să nu folosească munițiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente; să nu lovească, să taie sau să demonteze munițiile neexplodate, dar și să nu aprindă focul deschis în apropierea munițiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?