Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Gospodinele din Jitia au început încondeiatul ouălor


Gospodinele din satul Cerbu, comuna Jitia, au început pregătirile pentru a întâmpina după tradiție Paștele. Una dintre activități, foarte îndrăgită de altfel, este încondeierea ouălor, meșteșug care este transmis de la o generație la alta. În acest scop, profesorul Sorin Pantelimon, îndrăgostit de tradițiile și obiceiurile de pe Valea Rîmnicului, a vizitat-o pe Florica Å¢ăpor, meșter popular, care împreună cu vecinele sale, Dorina Stoian și Nicoleta Onete, s-au apucat de încondeiat și vopsit ouă pentru paște. La această activitate au participat și două eleve, Ionelia și Mariana Ghiță, care au promis să învețe arta încondeierii ouălor, pentru a duce mai departe această frumoasă tradiție.
Florica a deprins meșteșugul în copilărie, de la mătușa sa, iar realizarea unui model durează între 10 și 30 de minute. Ouăle pentru încondeiat se strâng începând cu prima zi a postului mare, la jumătatea postului se numără și se aleg: albe pentru încondeiat, roșcate pentru înroșit. Se încondeiază cu ajutorul unui condei, un instrument făcut din lemn, care are la capăt un tubuleț subțire din tablă, prin care se trage un fir de păr de porc, care se înmoaie în ceară. Cu el se trasează pe ou „izvodul”, adică modelul dorit. Apoi oul se scufundă într-o baie călduță cu vopsea, care se prepară din zeama unor coloranți vegetali, de preferat, pentru că dă gust bun. Se scot pe o cârpă moale și, după ce se usucă, se încălzesc pe vatra sobei și se șterg de ceară cu o stofă aspră de lână, numită cioareci.
„Cele mai întâlnite modele sunt: luceafărul mare, steaua după care s-au călăuzit magii, coarnele cerbului, cârja ciobanului, firul înnodat, păianjenul mare, frunza de stejar în multe variante, frunza de arțar, calea rătăcită, palma Maicii Domnului, brâul Maicii Domnului, fierul plugului, floarea Paștelui, unghia caprei, rădașca, scrânciobul sau colțul vierului. În Sfânta Sărbătoare a Paștelui, ele nu lipsesc de pe masa niciunu-i gospodar din satul nostru, încântând privirea și bucurând sufletul”, spune profesorul Sorin Pantelimon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?