Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Începe SĂPTĂMÂNA MARE! Ce ne sfătuiesc specialiştii în privinţa cumpărăturilor


Medicii veterinari le recomandă vrâncenilor să cumpere produse alimentare numai din spații sau magazine autorizate sanitar veterinar. De astăzi, creștinii ortodocșii încep pregătirile pentru masa de Paște, iar veterinarii spun că modul în care sunt vândute produsele, cele de origine animală sau non-animale, arată că au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, veterinarii vor intensifica acțiunile de control în special la unități de tip hipermarket și supermarket. Sunt vizate însă și unitățile de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozitele cu legume, fructe, semințe și conserve.
În ceea ce privește mieii și iezii, Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) precizează că aceștia pot fi sacrificați numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar sau în centre de tăiere temporare, care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar. Această prevedere nu se aplică mieilor sau iezilor sacrificați pentru consum în gospodărie. „Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate”, se arată într-un comunicat ANSVSA. 
Cumpărătorii de carne de miel sau ied trebuie să știe că ștampila pentru animalele sacrificate în abatoare are o formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, pe care scrie în partea superioară „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al țării „RO”. Pentru carnea de miel sau ied care provine din sacrificările în spațiile amenajate temporar, identificarea se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Vrancea.
La Focșani, centrul temporar pentru sacrificarea mieilor își va desfășura activitatea la Piața din Obor, până la 11 aprilie. „Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare și marcare. Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricții pe motive de sănătate a animalelor”, precizează ANSVSA.
Veterinarii arată că pot fi sacrificate numai animalele care sunt identificate, pentru care se cunoaște originea și statutul de sănătate al fermei ori al exploatației. Pentru acestea este nevoie de un document de la medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a mieilor și faptul că provin din exploatații unde nu evoluează boli infectocontagioase. Astfel, animalele identificate, însoțite de certificatul de sănătate și formularul de mișcare, acte  emise de medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu autovehicule autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

   Și ouăle sunt verificate

Veterinarii vor verifica inclusiv ouăle aduse la comercializare de producătorii particulari. Va fi o examinare ovoscopică, iar veterinarii vor interzice comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită. Acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere, spune comunicatul ANSVSA. „Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade”, precizează ANSVSA.
La brânzeturi, comercializarea produselor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință, precum pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar. Veterinarii precizează că laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui. „Producătorul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj. Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, etc.)… Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor, în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilității produselor și prevenirea contaminării”, precizează ANSVSA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?