Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Trecerea la ora de vară poate avea efecte negative asupra sănătății


Trecerea la ora de vară poate avea consecințe negative asupra organismului uman, atrag atenția medicii. În ultimele zile, mai multe persoane au acuzat stări de oboseală, disconfort și anxietate. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea sunt părere că oamenii au nevoie cam de o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească mai devreme cu o oră decât erau obișnuiți.
Pe de altă parte, bolnavii cronic pot fi de-a dreptul stresați. „Bolnavii cronic pot suferi de insomnii și de un stres accentuat în aceste zile. Perturbările produse de schimbarea orei ar putea fi însă și nefaste pentru sănătate și pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Pentru că aceștia nu-și mai fac somnul, nivelul lor de hormoni de stres crește, metabolismul insulinelor se deteriorează puțin și ei nu mai adorm noaptea. Åži în perioada asta, primăvara, sunt decompensări sezoniere a mai multor tulburări psihiatrice, printre care tulburările afective sunt principale”, spun specialiștii DSP.
Oameni de știință de la universități din Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda, Cehia și Ungaria au estimat că această schimbare de oră costă Uniunea Europeană 131 de miliarde de euro în fiecare an, cheltuielile fiind traduse mai ales în costuri medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?