Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: ANTIFRAUDA nu are linişte nici în week-end. Din Piaţa Moldovei la David’s şi Promenada


Inspectorii de la Antifraudă fiscală au avut treabă și în week-end. Sâmbătă au fost în Piața Moldovei din Focșani, o doamnă care vinde legume la o tarabă declarându-ne că au băgat spaima în piețari. „Mulți când au auzit că vine Antifrauda și-au acoperit marfa, au strâns și au plecat. N-au certificate de producător, n-au documente. Am înțeles că miercuri se întorc, iar cei care au PFA-uri, chiar dacă vând la tarabă, trebuie să dea bon”, ne-a spus doamna care vindea ridiche neagră, ceapă și hrean. Un domn de la altă tarabă ne-a spus că după părerea lui nu e în regulă ce se întâmplă și că „nu țin nicio lună casele de marcat la ce praf e în piață”. Åži duminică, multe tarabe din Piața mare erau acoperite, iar multe chioșcuri din interiorul pieței erau închise. Nu lipseau însă afișele în care se atrage atenția asupra obligativității solicitării și emiterii bonului fiscal.Vizita de lucru a inspectorilor de la Antifraudă a băgat spaima în proprietarii magazinelor din zonă, unde vânzătorii au început să dea bon fiscal pentru orice produs.
    Ieri dimineață, un focșănean a postat pe pagina sa de facebook o fotografie cu două mașini de la Antifraudă, la semaforul din zona magazinului Fortuna din Focșani. Fotografia era însoțită de următorul comentariu: „Atenție maximă în Focșani! Căscați ochii cât cepele!!! :))) Nici astăzi nu este liniște….”

    Duminică la prânz am văzut o mașină de la ANAF parcată în fața restaurantului David’s.
    Ieri seară, o focșăneancă ce are un butic cu haine pentru copii în Promenada Mall a scris pe pagina sa de Facebook: „Control ANAF live”. La urarea unei prietene: „baftă maximă”, focșăneanca a răspuns: „Nu de baftă avem nevoie, de creiere. Poate am noroc, omul părea să aibă”. Prietena a continuat comentariile scriind: „Creier la ANAF? Tu nu vezi că distrug tot? Eu stau acum călare pe acte… nu mai pot”.

    Să turnăm sau să nu turnăm?

    „Isteria” Antifraudă nu i-a cuprins doar pe patroni, ci și pe cetățenii obișnuiți, unii transformându-se în adevărați agenți voluntari ai ANAF-ului. Inclusiv pe forumul nostru sunt cititori care le spun inspectorilor să meargă la un anumit club, restaurant, magazin, frizerie, la cabinetele particulare ale medicilor și la preoți. Un cititor chiar ne-a sunat la redacție pentru a ne spune să le transmitem inspectorilor Antifraudă să controleze un magazin dintr-un sat al comunei Vrîncioaia, unde, afirmă el, „se dă marfă pe datorie și se înșeală oamenii”.
    Această atitudine…civică este încurajată de fisc, pe pagina pe Facebook a Direcției Generale Antifraudă Fiscală existând următoarea postare: „«Spionii» de la telefon au dat detalii despre firmele care încalcă legea, astfel că inspectorii au mers „punct ochit, punct lovit” și i-au sancționat. Oricare român este invitat de Fisc să se alăture «armatei spionilor»” și un link către site-ul www.libertatea.ro, unde mai aflăm că „la numărul TelVerde – 0800.800.085 al Direcției Generale Antifraudă Fiscală, în nici o lună au fost peste 700 de apeluri de la oameni care au fost înșelați atunci când au mers la cumpărături”.

   „Havana nu s-a închis”

    Pe lângă TelVerde, există însă și un telefon fără fir, o bursă a zvonurilor, care închide și ce nu au închis inspectorii ANAF. Reprezentanții unui club din Focșani s-au văzut nevoiți să posteze pe Facebook un anunț prin care să infirme zvonurile. ” Dragi prieteni, nu mai dați curs zvonurilor. Havana nu s-a închis. În această seară ne vedem la karaoke, ca în fiecare vineri seară. Astăzi este ediția 59, așa că haideți să ne distrăm pînă-n zori de zi!”, scrie pe pagina clubului.

    Premierul: Duritate în limita bunului-simț

    Premierul Victor Ponta le-a cerut inspectorilor Direcției Antifraudă Fiscală să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar fără excese. „ANAF își pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, și sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule președinte. În limita legii și a bunului-simț, că, totuși, când mergem și facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaților ANAF să-și facă datoria cu duritate, dar nu cu excese și sunt convins că veți găsi această limită”, i-a spus Victor Ponta șefului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Åžtefan-Diaconu, cu ocazia prezentării datelor privind încasările bugetare în primele luni ale acestui an.
    În ultimele zile, presa a relatat despre închiderea sau sancționarea unor unități din întreaga țară pentru sume derizorii. „Operațiunea „Åžoc și Groază” în Bacău: Antifrauda a tras obloanele comercianților „, titrează desteptarea.ro și adaugă: ” Zvonurile sunt la putere: „(…) la brutărie, au găsit totul în ordine, doar un plus de cinci lei și i-au dat 4.000 de lei amendă”, povestește o vânzătoare.”. Mediafax scrie: „Un producător de preparate din carne refuză să închidă un magazin unde ANAF a găsit 50 lei în minus”, iar gandul.info: „Fiscul a închis un local pentru 3 LEI. Au mai rămas de recuperat 100 DE MILIARDE”.
    Åži la Focșani, Bozkuș Eyup, administratorul Fast Food Dogan, a declarat că activitatea a fost închisă pentru o lună de zile deoarece nu a fost emis un bon fiscal de 90 de lei. „Suma de 90 de lei a fost singura greșeală și pentru asta mi-a închis activitatea. Nu este normal ce se întâmplă în România”, ne-a spus patronul Dogan la momentul închiderii unității.

    Åžeful ANAF: Nu există un prag de la care Fiscul acceptă evaziunea

    Gelu Åžtefan Diaconu, președintele ANAF, a precizat însă că nu există o limită de la care evaziunea este acceptată. „Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comercianții mici și îi sufocă cu amenzi pentru câteva sute de lei încasate fără emiterea unui bon fiscal, în loc să se duca în controale la marii evazioniști. E greu de înțeles de ce se perpetuează cu asiduitate această idee, în condițiile în care ANAF a informat, nu o dată, presa și opinia publică că, în 2014, în primul an de activitate, Direcția Antifraudă a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizări penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Åži că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor”, a declarat Diaconu pentru HotNews.ro. „Nu există un prag de la care Fiscul acceptă evaziunea și nici nu poți pretinde așa ceva. Nu cred că poate fi cineva deranjat de faptul ca ANAF combate atât marea evaziune cât și mica evaziune, așa cum mai este ea numită, în afara evazioniștilor. Se tot vehiculează ideea că Fiscul ar trebui să închidă ochii la cei care nu taie bon fiscal, dacă este vorba de sume mici. Întrucât s-ar pierde locuri de muncă și statul nu mai încasează taxe. Este complet eronată această abordare, iar alternativa ar fi chiar imorală”, a precizat șeful ANAF pentru economica.net.

   Drepturile și obligațiile patronilor. Atribuțiile inspectorilor

    Control antifraudă. „La orice acțiune de control participă cel puțin doi inspectori ai Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF). Fiecare trebuie să prezinte legitimația de control, insigna de împuternicire și ordinul permanent de serviciu și să se înscrie în Registrul unic de control. Inspectorilor antifraudă fiscală trebuie să li se permită accesul în toate spațiile în care se produc, se depozitează sau se comercializează bunuri și servicii, în interiorul zonelor libere, în vecinătatea unităților vamale, în antrepozite fiscale și în orice alte locuri unde se desfășoară activități economice, pe timp de zi și de noapte. De asemenea, dacă este cazul, trebuie să se faciliteze prelevarea de probe, eșantioane, mostre etc. În calitate de reprezentant al firmei controlate, sunteti obligați să puneți la dispoziția inspectorilor DGAF toate documentele solicitate, iar refuzul constituie infracțiune și se pedepseste cu până la trei ani de închisoare. Pentru protejarea împotriva înstrăinării sau deteriorării documentelor supuse controlului, inspectorii antifraudă pot decide reținerea acestora, în baza unui proces-verbal de ridicare de înscrisuri.
    Sunteți obligați să furnizați explicații scrise la solicitarea inspectorilor antifraudă și să vă prezentați cu înscrisurile solicitate la data și ora prevăzute în invitațiile primite. Inspectorii antifraudă pot sigila depozite, incinte, mijloace de transport, pot dispune instituirea de măsuri asigurătorii asupra activelor patrimoniale. În cazul în care identifică abateri pentru care legea prevede sancțiuni contravenționale, inspectorii antifraudă fiscală încheie Procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor. De asemenea, inspectorii DGAF pot dispune confiscarea bunurilor a căror fabricație, depozitare, transport sau desfacere este ilicită, precum și veniturile realizate din activități comerciale sau prestări de servicii nelegale.
    În termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării actului constatator puteți face plângere împotriva sa. În acest caz, plângerea, însoțită de o copie a respectivului Proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, trebuie depusă la judecătoria în circumscripție căreia a fost constatată contravenția. Rezultatele controalelor antifraudă se consemnează în procese verbale, iar în situația în care sunt constatate împrejurări privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal sau vamal sunt sesizate organele de urmărire penală”. (www.antifrauda.ro)
   
   Prioritate în trafic autovehiculelor inscripționate „ANAF-Antifraudă”

    Control în trafic. „Inspectorii antifraudă fiscală verifică respectarea reglementărilor legale privind circulația persoanelor și mărfurilor în porturi, gări, autogări, aeroporturi, pe căi ferate și fluviale și pe drumurile publice, iar conducătorii mijloacelor de transport sunt obligați să oprească la semnalele personalului DGAF, care poartă uniformă cu înscrisuri oficiale sau vestă roșie reflectorizantă.  Important: Acordați prioritate în trafic autovehiculelor inscripționate „ANAF-Antifraudă”, care au în funcțiune semnalele luminoase de culoare albastră și semnalele sonore specifice. În scopul prevenirii și combaterii ferme a faptelor de frauda fiscala și vamală și evaziune fiscală, ANAF monitorizează permanent comportamentul fiscal al operatorilor economici, care achiziționează mărfuri de pe teritoriul Uniunii Europene. Sunt vizate toate transporturile de mărfuri care intră în România prin punctele rutiere de trecere a frontierei, inclusiv cele aflate în tranzit pe teritoriul național. În cazul în care este identificat un transport care prezintă un grad de risc fiscal ridicat, transportatorul/beneficiarul este notificat că are obligația de a descărca mărfurile doar în prezența inspectorilor antifraudă fiscală. De asemenea, se poate dispune sigilarea mijlocului de transport, acesta urmând a fi desigilat la destinație sau în punctul de ieșire din țară, dacă este un transport care tranzitează teritoriul României. În funcție de locul descărcării, reprezentanții DGAF vor fi contactați, pentru asistarea descărcării sau desigilare, la următoarele numere de telefon. (Județul Vrancea este arondat la Constanța – 0241.486.873 – n.r.)”. (www.antifrauda.ro)

   

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?