Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Camera intimă de la Penitenciarul Focşani, în fotoreportajul lui Cosmin Bumbuţ


Fotograful Cosmin Bumbuț a realizat un proiect fotografic, pe care intenționează să-l finalizeze anul acesta și care a început în 2008, proiect care a însemnat realizarea de poze cu camerele intime ale penitenciarelor din România. A 45 a fotografie reprezintă camera intimă din Penitenciarul Focșani, fotografiată în 2013. Cosmin Bumbuț precizează pe site-ul său, www.bumbutz.ro, că „după 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, s-au schimbat mai multe lucruri în penitenciare, iar unul dintre ele a fost dreptul la vizita intimă. Mai exact, fiecare deținut care are o soție sau o iubită poate să beneficieze, o dată la trei luni, de o vizită de două ore într-o încăpere din penitenciar dedicată acestui lucru. Dacă se căsătorește în închisoare, deținutul are dreptul ca după ceremonie, să petreacă 48 de ore în camera intimă, și să primească o vizită pe lună în primul an. Am început acest proiect în 2008, când lucram la Bumbata, și am fotografiat până acum camerele intime din 35 de penitenciare. Mai am 5 în 2015”
    Fotografiile pot fi văzute accesând http://www.bumbutz.ro/portfolio/camera-intima
    Pe 14 aprilie 2009, Monitorul de Vrancea a scris despre finalizarea lucrărilor și darea în folosință a camerei intime, la Penitenciarul Focșani, pentru care au fost cheltuiți aproximativ 6.000 lei. Camera, scria atunci Camelia Taftă, este dotată cu mobilier, televizor și are grup sanitar propriu. În încăpere mai există un interfon și un buton de alarmă. Deținuților le-au fost puse la dispoziție mijloace de protecție și materiale de informare pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

    Deținuții urmau să se înscrie pe liste pentru a beneficia de această cameră conjugală. Conform regulamentului de aplicare a Legii 275/2006, privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, „în sectorul de deținere sînt amenajate spații pentru acordarea vizitelor intime”. Același regulament arată că „persoanele private de libertate pot beneficia trimestrial de o vizită, cu o durată de două ore”. „Prin excepție, frecvența vizitei intime poate fi lunară, pentru primul an după încheierea căsătoriei, în cazul persoanelor care s-au căsătorit în penitenciar”, cu respectarea anumitor condiții. Vizitele intime se efectuează dacă „există o relație de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie, sau, după caz, o relație de parteneriat similară relațiilor stabilite între soți de minimum 6 luni, anterior momentului solicitării vizitei intime”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?