Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Mic, dar experimentat! Copil de 9 ani, șeful unei bande de hoți DIN FARMACII


Un copil de 9 ani este expert în furturi. El este acuzat de polițiști că a furat bani din mai multe farmacii, de pe raza municipiului Focșani, fiind ajutat de tatăl său și doi amici, care distrăgeau atenția farmacistelor. Până acum, polițiștii focșăneni le-au probat patru infracțiuni de furt calificat, dar nu este exclus să mai fi comis și alte fapte.

    Un băiat de 9 ani, din București, i-a uimit pe polițiști cu modul în care a reușit să fure bani din mai multe farmacii din Focșani, fără să dea de bănuit vreunei angajate. Fura chiar de sub nasul acestora, fără nicio emoție, în timp ce alte trei persoane, între care și tatăl său, distrăgeau atenția farmacistelor. Copilul a furat chiar și o cutie cu donații, fără ca cineva să-l vadă în momentul în care a plecat cu ea. Banda de hoți, pe care polițiștii focșăneni au destructurat-o luni, era formată din copilul de 9 ani, Roberto Ciprian D., din București, tatăl său, Elvis Liviu B., de 31 de ani, cu domiciliul în Focșani, Alexandru C., de 15 ani, și Mioara A., de 16 ani, ambii cu domiciliul în București. La una dintre fapte, respectiv la furtul unui telefon mobil, a luat parte și sora Mioarei, Niculina, în vârstă de 19 ani.
Potrivit anchetatorilor, înainte de a da lovitura, hoții își făceau un plan, astfel că fiecare avea rolul lui, bine stabilit. De obicei, era băgat la înaintare copilul de 9 ani,  care fura în timp ce ceilalți distrăgeau atenția vânzătoarelor. Hoților li s-a înfundat luni, după ce, în jurul orei 12.30, angajata unei farmacii de pe strada Republicii a sunat la poliție și a reclamat faptul că din casa de bani a fost sustrasă suma de 500 lei. Cu sprijinul reprezentanților firmei de pază și în baza datelor furnizate de angajata farmaciei, polițiștii focșăneni l-au identificat inițial pe copilul de 9 ani, asupra căruia a fost găsită suma de bani furată. În urma verificărilor făcute, polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Focșani au stabilit că în ziua cu pricina, băiatul de 9 ani, împreună cu tatăl său și cu ceilalți minori, au comis pe raza muncipiului Focșani nu mai puțin de patru infracțiuni de furt calificat.
    Polițiștii spun că prima infracțiune de furt a fost comisă pe 4 februarie. Atunci, fata de 16 ani, băieții de 15 și 9 ani, bărbatul de 31 de ani și tânăra de 19 ani au mers la un magazin de telefonie mobilă de pe Bulevardul Unirii și, în timp ce ceilalți distrăgeau atenția angajaților, Mioara A. a sustras un telefon mobil de ultimă generație, în valoare de 2.000 lei, prin dezafectarea sistemului de alarmă, care proteja aparatul. Mai apoi au vândut telefonul pentru 750 lei. După comiterea acestei fapte, hoții au plecat la București, iar la începutul lunii martie au revenit la Focșani, unde au închiriat un apartament, în care locuiau împreună.

   Puștiul a furat inclusiv cutia cu donații 

    După ce s-au „mutat” la Focșani, pe data de 5 martie, gașca de hoți a acționat din nou, de această dată rolul principal avându-l puștiul de 9 ani. Astfel, în jurul orei 12.30, copilul, împreună cu tatăl său și cu minorii de 15 și 16 ani, au intrat într-o farmacie de pe Bulevardul Unirii. În timp ce ultimii trei cereau diferite produse pentru a le studia etichetele, distrăgându-le astfel atenția farmacistelor, copilul de 9 ani a pus o haină pe cutia cu donații, în care se aflau aproximativ 100 lei și a plecat cu ea. În tot acest timp, farmacistele nu au văzut nimic, ele dându-și seama mai târziu că a fost furată cutia cu donații.
    În seara aceleiași zile, gașca de hoți a mers la o altă farmacie, de pe Bulevardul Gării, iar puștiul a furat suma de 1.100 lei. În incinta farmaciei, tatăl copilului și fata de 16 ani au început să le distragă atenția farmacistelor, procedând ca și în cazul anterior, în timp ce băieții de 9 și 15 ani s-au postat în dreptul casei în care erau banii. Cel de 9 ani a deschis sertarul, a luat 1.100 lei și a fugit împreună cu băiatul de 15 ani, în timp ce tatăl copilului și fata de 16 ani au mai rămas o perioadă în interior, vrând să dea de înțeles că nu au legătură cu hoții.
    Infractorilor li s-a înfundat luni, atunci când au furat 500 lei dintr-o altă farmacie, bani care au și fost recuperați. Potrivit șefului Poliției municipiului Focșani, comisar șef Gicu Avasiloaie, „toate faptele au fost probate și susținute de imagini video surprinse de sistemele de supraveghere video cu circuit închis ale societăților comerciale, instalate de firme autorizate din municipiul Focșani”.
    După ce au fost audiați, copiii de 9, 15 și 16 ani au fost internați în Adăpostul Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă Focșani, urmând ca în cazul minorului de 15 ani să fie efectuată o expertiză psihiatrică. Fata va răspunde penal, având în vedere că are 16 ani, la fel ca și bărbatul de 31 de ani.
    Potrivit anchetatorilor, nu este exclus ca hoții să mai fi comis și alte fapte de acest gen, inclusiv în alte județe.

   Ce spun polițiștii

    Polițiștii au emis și un comunicat de presă cu privire la activitatea infracțională a minorului și a „partenerilor” săi. „La data de 16 martie a.c., ora 12.30, polițiștii focșăneni l-au depistat pe minorul D. R. C., de 9 ani, din municipiul București, la scurt timp după ce a sustras din sertarul unei case de marcat din incinta unei farmacii suma de 500 lei. În urma documentării activității infracționale, polițiștii au mai stabilit faptul că B. Elvis Liviu, de 31 ani, din municipiul Focșani, A. Mioara, de 16 ani, A. Niculina, de 19 ani, și C. Alexandru, de 15 ani, toți din municipiul București, le-au distras atenția angajaților farmaciei, iar minorul a sustras suma de bani. Totodată, polițiștii au mai stabilit faptul că, folosind același mod de operare, aceștia au mai sustras la data de 4 februarie a.c. un telefon mobil din incinta unui magazin de specialitate din municipiul Focșani, iar la data de 5 martie a.c. din incinta a două farmacii din localitate au sustras suma de 1.100 lei din casa de marcat și o cutie în care erau strânse donații (aproximativ 100 lei). Prejudiciul cauzat a fost recuperat în proportie de 40%, cercetările fiind continuate în vederea documentării întregii activități infracționale, minorul D. R. C. fiind internat în Centrul de Adăpost Temporar pentru Copilul Delincvent și din Stradă Focșani”, arată oamenii legii în comunicat.
   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?