Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Patronul hotelului Unirea nu are voie să părăsească țara


Afaceristul Vasile Bogdan, reținut la finele săptămânii trecute pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală, și apoi pus sub control judiciar, nu are voie să părăsească țara. Măsura a fost stabilită de instanță, iar dacă va fi încălcată, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită. „(…) pe timpul controlului judiciar, impune inculpaților Bogdan Vasile, Mihai Ion, Baidac Tudor și Vasilescu Radu Dan să respecte următoarele obligații: a) să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar; b) să nu comunice cu ceilalți inculpați Boca Emanoil Petruț, Vasilescu Radu Dan, Baidac Tudor, Stoica Nicolae, Mătrăgună Ionuț Gabriel, Boitan Ionel Alexandru, Lupu Gioni, Giurcăneanu Dănuț Ciprian, suspectul Diniță Ionel, precum și cu martorii ce vor fi audiați în cauză (…) desemnează ca organe de supraveghere a respectării obligațiilor impuse inculpaților Mihai Ion – Poliția orașului Onești, Bogdan Vasile- I.P.J. Vrancea – Serviciul de Investigații Criminale, Baidac Tudor și Vasilescu Radu Dan – Poliția Sectorului 3 București – Serviciul de Investigații Criminale. În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen., atrage atenția inculpaților Bogdan Vasile, Mihai Ion, Baidac Tudor și Vasilescu Radu Dan că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive (….)”, se arată în soluția dată vineri seara de magistrații Tribunalului Vaslui.
    Omul de afaceri Vasile Bogdan, patronul Hotelului Unirea din Focșani,  a fost reținut joia trecută de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui și a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, vineri seara. Potrivit unuia dintre avocații lui Vasile Bogdan, Constantin Horațiu Popa, din Baroul Galați, probele administrate de procurorii DIICOT ar fi fost insuficiente, iar pentru stabilirea unui eventual prejudiciu este nevoie de o expertiză. De asemenea, afaceristul vrâncean este reprezentat și de avocatul Adrian Ploscaru din Baroul Vrancea.
    Anterior reținerii, la hotel Unirea au fost făcute percheziții în timpul cărora s-au ridicat sume de bani, dar și bunuri. În Vrancea au fost efectuate șase percheziții: trei dintre acestea la Focșani, respectiv la locuința, hotelul și sediul unei societăți aparținând lui Vasile Bogdan, după cum ne-au spus sursele noastre, două la Gugești, la locuința și sediul unei societăți aparținând lui Ion Diniță, și o a șasea percheziție la Adjud, la punctul de lucru al unei societăți din Bacău. Anchetatorii au căutat dovezi, care să-i ajute în probarea activității infracționale.
    Procurorii DIICOT au transmis la momentul declanșării acțiunii că „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înființau societăți  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilități financiare reduse și care, în schimbul unor sume modice de bani, înființau sau preluau societăți comerciale. Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracțională  pentru emiterea  documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacții reale, erau identificați clienții, (administratori de societăți comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe și impozite cu  mult  reduse decât cele reale conform tranzacțiilor desfășurate intenționau să intre în posesia  facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate. Totodată, beneficiarii facturilor fiscale fictive, intenționau să-și însușească din conturile societăților pe care le administrau, sume de bani, fapt pentru care îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o  achiziție nereală de bunuri,  produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăților controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali  intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecții ce controlau firmele fantomă. Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?