Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO: „Step by step” în tehnica quilling, la Liceul Pedagogic


Douăzeci și unu de elevi din clasa step by step a Liceului Pedagogic din Focșani se specializează, zi de zi, în realizarea de obiecte în tehnica quilling, învățați de profesoarele lor, Cătălina Doboș și Alexandrina Fotin. Practic, prichindeii au șansa de a deprinde din tainele acestei tehnici, de la cea care a ridicat-o la rang de artă – Cătălina Doboș, artista despre care ați putut citi ieri, în paginile cotidianului nostru, și puteți reciti accesând http://www.monitorulvn.ro/articole/galerie-foto–catalina-dobo–profesorul-magician-care-transforma-hartia-in-opere-de-arta_2_174632.html
    Cei 21 de copii sunt în clasa a IV-a și, cu mare entuziasm, spun că de Paște, așa cum au făcut și de 1 Martie, vor să-și vândă lucrările pentru a strânge bani ca să meargă, la finele anului școlar, în excursie. „La mare!”, izbucnește un pici. „Ba la munte!”, zice altul. „Așa am reușit să mergem și cu ceilalți elevi în anii trecuți la Salină la Slănic Moldova, la Vulcanii Noroioși, la București… Copiii sunt foarte bucuroși când reușesc să meargă în excursie și ca urmare a obiectelor ce ies din mâinile lor”, spune și profesoara Cătălina Doboș.
    Nici că-ți dai seama cum trece o oră dacă stai să privești cum lucrează elevii clasei step by step! Nu doar pentru că din mânuțele lor ies miniaturi uimitoare, ci și pentru că în timpul acestei ore atât de speciale simți, parcă fizic, competiția! Și se mai întâmplă ceva! Copiii, de altfel atât de zburdalnici, sunt incredibil de liniștiți și concentrați pe ceea ce fac, și dincolo de competiție între ei s-a legat o prietenie la fel de specială ca și lucrurile pe care le realizează. „De șase ani lucrăm cu copiii, practic sunt două generații de elevi pe care i-am învățat această tehnică. Le aducem fâșiile de hârtie gata tăiate sau franjurate, depinde ce dorim să realizăm. Astăzi facem un coș cu flori pe care să-l ducă mamelor. Apoi ne vom pregăti pentru Paște, vom face ouă, suporturi pentru ouă, felicitări”, a explicat profesoara Cătălina Doboș.
    La una dintre mese lucrau de zor Mihaela Simon și Georgiana Nemcite, ultima din ele spunând că lucrează quilling încă din clasa a II-a. Marius Ștefănescu, colegul ei care se străduia să lipească o floricică proaspăt „înflorită” în mâinile lui, a spus cu mândrie că el a început mai devreme, adică din clasa I, ca și Cristina Doroftei, o fetiță talentată care reușește să facă și inovații, pe măsura imaginației sale. În coșulețul ei de hârtie sunt nu doar flori înflorite ci și boboci! Totuși, mai toți cei prezenți la ora de quilling l-au proclamat pe colegul lor, Silviu Ioniță, drept cel mai talentat. Și într-adevăr, el nu doar că a reușit să migălească în același timp cu ceilalți mai multe floricele, ci a dat și alt design coșulețului său, adăugându-i câteva fire de hârtie răsucite. „Eu fac quilling din clasa I. Totuși, nu știu dacă asta o să fac și pe viitor dar în orice caz, tot ceva pe aproape”, a zis băiețelul, în timp ce alt coleg a mărturisit că îi place atât de mult să lucreze astfel, încât a făcut chiar și acasă felicitări, cu diferite ocazii. „Le-am dat cadou, dar poate că pe viitor o să le vând”, a zis acesta.

   Ce înseamnă quilling

    Quilling-ul reprezintă într-adevăr o artă, arta de a rula hârtia, și acest meșteșug a apărut, potrivit site-urilor de specialitate, în Egiptul Antic cu rularea….fâșiilor de papirus. Mai apoi, meșteșugul a fost preluat de călugării din Italia și Franța care decorau cărțile și obiectele religioase folosind tehnica quilling. Lucrul în tehnica quilling a devenit, în secolul XVIII, una din principalele preocupări ale doamnelor din înalta societate din Europa, ba chiar a devenit o disciplină artistică studiată în școlile vremii. Modificările intervenite de-a lungul timpului au constat doar în tipul de hârtie folosit, scopul acestei tehnici rămânând mereu același. „Quillingul este o formă de artă care implică utilizarea și rularea de benzi de hârtie și apoi lipirea acestora împreună pentru realizarea unor modele decorative excepționale. Benzile de hârtie sunt rulate cu ajutorul unui bețisor de răsucire iar capetele fășiilor sunt fixate cu lipici sau adeziv. Se pot realiza felicitări (onomastica, zi de naștere, business, Crăciun, Revelion, Paște, Valentine’s day, 1 Martie, 8 Martie etc.), invitații de nuntă sau botez, mici tablouri, decorațiuni de sărbători, ornamente 3D, mărțișoare, flori, cutii de bijuterii, rame foto, ornamente cadouri etc.”, se detaliază pe site-ul universdecopil.ro.
    Dacă vreți să vă apucați de lucru în tehnica quiling trebuie să aveți măcar următoarele instrumente: foarfecă; clește cu vârful ascuțit; un ac mare pentru quilling; lipici sau aracet; coli A4 colorate sau fâșii quilling de diferite culori; șablon cu găuri de diferite dimensiuni (e necesar pentru realizarea unei flori cu toate petalele egale – cercurile din care se modelează petalele vor ieși la aceeași dimensiune ghidându-ne după aceeași gaură a șablonului); ace lungi cu gămălie, pentru fixarea provizorie până la lipire, a modelelor mai complicate. În România, aceste instrumente se găsesc în magazine specializate sau pot fi comandate de pe internet. Seturile de quilling conțin benzi de hârtie, ace și pensete speciale pentru rularea hârtiei și liniarul cu cerculețele de dimensiuni diferite. Însă cel care lucrează își poate dezvolta tehnica în funcție de imaginație, folosindu-se de orice alte instrumente are nevoie.
    Potrivit celor spuse de profesorul Cătălina Doboș, lucrul se începe cu tăierea colilor colorate în șuvițe de la 2 la 5 milimetri, în funcție de ce se dorește să se realizeze. Acestea pot fi tăiate fie cu foarfeca, fie cu mașini speciale, ba chiar și cu o mașină de făcut tăiței, așa cum face inventiva profesoară a copiilor de la Pedagogic. Benzile de hârtie vor fi apoi înfășurate în jurul unui ac pentru a crea o formă de bază sub formă de bobină și apoi este lipită la vârf cu lipici, aracet sau adeziv. După aceea bobinele cu forme sunt aranjate pentru a realiza flori, frunze sau diferite alte simboluri, ceea ce copiii de la clasa steb by step a Liceului Pedagogic au învățat deja.
    Formele sau modelele de bază în quilling sunt, potrivit siteurilor de specialitate: cerc strâns, cerc lejer, lacrimă, petală, ochi, marchiza, semiluna, pătrat, triunghi, dreptunghi, semicerc, scut, lalea, rulou, sul, inimă, forma v, forma s, forma c, etc. Pornind de la acestea se pot realiza adevărate opere de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?