Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fănel Iliescu, la 39 de ani de antrenorat


Antrenorul reprezintă o persoană dotată cu calități multiple și are o pregătire polivalentă, de pedagog și educator, dar și un bun specialist în sportul respectiv, învestit cu sarcinile formării și perfecționării psiho-fizice a tinerilor sportivi. Este o persoană mult discutată, situată în centrul problemelor sportive: „vinovat” pentru succesele și insuccesele sportivilor, răspunzător de gradul de pregătire specifică a acestora, dar și de nivelul lor de educație.
Pe 1 martie 1976, la secția de atletism a CS Unirea Focșani a fost angajat ca antrenor tânărul Fănel Iliescu, care a devenit al doilea antrenor al secției alături de regretatul Costel Popovici. Iliescu a fost atlet de performanță timp de opt ani la Åžcoala Sportivă de Elevi din Focșani. Sub îndrumarea atentă a profesorului Ovidiu Gavrilă, Fănel Iliescu a reușit să devină campion național în proba de 50 de metri, iar ulterior, a demarat spre cariera de antrenor pe care o practică cu plăcere și credință de 35 de ani la același club sportiv. În atletism, ca și în oricare sport, nu vorbesc decât rezultatele.
Dar înainte de toate ceea ce caracterizează viața lui Fănel Iliescu este munca. „Pentru mine sportul înseamnă fiecare zi din viață, de muncă, și mai mult, aici mi-am găsit vocația de pedagog. Mulți tineri vin în sport cu talent, dar cred că asta rezolvă totul, dar nu este așa, deoarece nimic nu se face cât ai bate din palme. Atunci, unii fug, abandonează lupta și fac restul lucrurilor din rutină. Nu mai au curajul, puterea să o mai ia de la început. Pentru a realiza ceva în sport, trebuie să vii cu aceeași însuflețire la antrenamente”, a spus profesorul Fănel Iliescu. Tinerii atleți din vremurile noastre au găsit la antrenor un sfat părintesc, înțelept, care de multe ori i-a îndrumat spre măiestria sportivă și spre completarea personalității.
În fiecare an selecționează dintre elevii focșăneni pe cei care dovedesc că au înclinații spre atletismul de performanță. Fănel Iliescu este în permanență nemulțumit de rezultate pentru că orice performanță obținută nu este maximă, ci un punct de plecare pentru un nou drum de muncă, mult mai perfecționată. De multe ori, atleții au fost nevoiți să mai facă o tură de stadion sau două-trei sărituri deoarece antrenorul nu a fost mulțumit de timpii arătați de cronometru.
După 39 de ani de activitate în domeniul atletismului din Vrancea, antrenorul Fănel Iliescu se mândrește cu generații de sportivi care au urcat pe podium la Campionatul Național: Ionel Măcinic (campion național la marș), Nela Vlad (componentă a lotului național de cros), Lucica Barbu Dulcescu (medaliată la ștafetă), Silviu Dobrică și Gabriel Botoc (campioni naționali la ștafetă), Marius Miron (campion național la sprint), Liviu Alexa (campion național la marș), Cristina Botezatu (vicecampioană națională la sprint), Violeta Făcăieru (medaliată în proba de sprint) și Vlad Dulcescu (campion național în proba de 300 metri garduri), dar îi pregătește și pe alți tineri ale căror performanțe îi recomandă a fi printre cei mai buni în competițiile naționale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?