Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Muguri de brad


Bradul este un remediu utilizat încă din antichitate pentru vindecarea diferitelor boli. Oamenii munților și nu numai spun că bradul reprezintă o minune a sănătății. Bradul este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae, răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice. Bradul alb (Abies alba) și molidul (Picea abies) sunt arbori din grupa coniferelor, de talie mare, care cresc la noi mai ales în zonele de munte. Speciile de molid și de brad se recunosc ușor după frunzele în formă de ac, care sunt scurte și rigide, precum și după conurile lor cu solzi asemănători peștilor.
Bradul alb (Abies alba) se întâlnește doar în unele zone montane ale Europei. În timpul glaciației cuaternare, s-a răspândit în Europa Centrală, întâlnindu-se astăzi în Munții Pirinei, Rodopi și Carpați. Rude ale bradului alb se întâlnesc în diferite regiuni ale globului. Limita estică a bradului alb este trasată de Carpații Orientali. Pe lângă valoarea economică, ecologică și estetică deosebită, aceste rășinoase ascund și virtuți tămăduitoare. Bradul se mai utilizează în cosmetică, alimentație (sucuri naturale din muguri) și diverse tratamente.

    Valoarea terapeutică a mugurilor de brad

Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.
După culegere, mugurii de brad pot fi consumați cruzi pentru stimularea poftei de mâncare sau pentru împrospătarea respirației. Ca și bradul, mugurii au proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii și la stimularea sistemului imunitar. Pentru utilizarea externă, mugurii se folosesc în caz de dureri reumatice sub formă de cataplasme. Mugurii de brad au proprietăți antibiotice și antiseptice, dar și calmante. Sunt folosiți în special la prepararea unui sirop, care poate fi consumat pe tot parcursul anului.
Siropul din muguri de brad este un bun antiseptic și un foarte bun tonic, ajută la combaterea tusei și a bronșitei. Administrarea sa ajută la vindecarea afecțiunilor respiratorii acute. Are un bogat conținut în vitamina C, fiind recomandat în tratarea asteniilor și a stărilor de stres. Mai este și un excelent îndulcitor pentru ceaiuri, fiind recomandat și copiilor. Diluat cu apă minerală, poate fi o excelentă băutură tonică și răcoritoare, recomandă în caz de febră dar și pe timpul verii.
Inhalațiile cu infuzie din muguri de brad desfundă căile respiratorii, vindecă răceala în stadiul incipient, activează circulația sângelui și redă tenului strălucirea. Din mugurii de brad proaspeți sau uscați se prepara o infuzie ce poate fi utilizată în caz de tuse, anemie, migrene, oboseală, boli digestive. Băile cu muguri de brad sunt recomandate în cazul unei circulații deficitare, împotriva unor infecții, și chiar și în cazuri de paralizie și accident vascular cerebral.
Specialiștii recomandă ca în cameră să avem crenguțe proaspete de brad pe tot parcursul anului, deoarece sunt benefice întregului nostru organism.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?