Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Cum să obții dragostea cuiva cu o floare – secretele cadourilor florale


De Ziua Îndrăgostiților, de 8 Martie, de ziua iubitei sau a cuiva drag vrem să dăruim o floare, dar de acum „cu o floare se poate face primăvară” în sufletul persoanei iubite, secretul fiind să apelăm la un designer florist, un fel de psiholog, consilier și mai ales designer, toate trei într-o singură persoană, care ne personalizează darul floral și e mult mai mult decât florăreasa din piață sau din florărie.
    Pentru Ziua Îndrăgostiților ne gândim, de obicei, să alegem flori roșii, cu gândul să mergem la sigur, adică la inima celei dragi, să ne arătăm iubirea. Însă cu flori roșii aprinse, un amorez s-ar putea să pară mult prea îndrăzneț, dacă destinatara este o fată timidă, care nici nu îl cunoaște bine și nu e hotărâtă să înceapă o relație. Care e măsura și ce să facem pentru ca florile noastre să nu fie aruncate la coș de nervi, să nu fie puse deoparte și uitate până se ofilesc, astea sunt mici secrete care numai un designer florist ni le poate spune.
    Ioana Mihai Nechifor este primul designer florist din România care a adus la noi florile care nu au nevoie de vază, cel puțin 24 de ore, pentru că buchete conțin flori pe apă sau în termeni de specialitate, flori cu tehnica „aqua pack”. Absolventă a unui liceu și a unei facultăți de muzică, Ioana a părăsit pianul pentru a da glas iubirii, tandreții, dragostei și dorului, cu ajutorul florilor și al accesoriilor. Ea este cea care a realizat în urmă cu doi ani o rochie, o poșetă și un pantof, uriașe, doar din flori, în cadrul unui festival de modă de la Sibiu. După multe recorduri și premiere, Ioana a ajuns să îndeplinească, de la Sibiu, chiar și dorințele românilor plecați în străinătate, dar care apelează la ea ca să dăruiască flori, mamelor, surorilor, soțiilor, iubitelor, fiicelor, care îi așteaptă cu dor acasă.
    Prima grijă a celor mai mulți când dăruiesc flori este ca acestea să reziste cât mai mult. Ei bine, designerul florist Ioana Mihai Nechifor este printre puținii care oferă garanție. Timp ce cinci zile, florile și aranjamentele Ioanei sunt garantate că vor rezista. „Noi suntem printre foarte puținii care oferim garanție florilor pe care le vindem. Cel puțin cinci zile garantăm că acest flori se vor păstra proaspete, în această formulă. Recomandarea noastră este ca ele să nu fie puse direct în lumină foarte puternică în bătaia soarelui sau în locuri foarte călduroase. Cu o stropitoare sau cu un ceainic putem uda puțin buretele, dacă florile sunt așezate într-o cutie. Putem deschide puțin capacul, pentru a uda buretele floral, după care îl închidem la loc”, a declarat Ioana pentru AGERPRES.
    Ca să nu se ofilească sau să nu se rupă florile după ce le cumpărăm și le transportăm, ideal ar fi să cumpărăm un buchet „aqua pack”. Practic, avem un buchet de flori care tot timpul stă în picioare. Chiar și după ce îl dăruim. Nu are nevoie nici de o vază. Buchetul „aqua pack” are în permanență apă. Mai mult, acest buchet se poate păstra cum îl primim și dacă la birou sau unde ne aflăm, nu avem imediat o vază sau o sticlă de plastic pe care să o tăiem ca să punem florile, nicio problemă. Pur și simplu punem buchetul pe birou. Stă în picioare, are apă, nutrienți, nu se răstoarnă și nu curge. Pentru că buchetul este împachetat în mai multe foi de celofan, în așa fel încât nu curge apa din el.
    De Sf. Valentin, unii îndrăgostiți au preferat buchete „pe apă”, în formă de inimioare. „Buchete aqua pack sunt flori să zicem așa, livrate pe apă. Sistemul l-am învățat în Anglia și sunt prima care l-a adus în România. Este un mod altfel de împachetare a florilor. Avem practic un fel de săculeț de celofan, florile stau tot timpul în apă. În apa respectivă, turnăm un pliculeț de nutrienți, care ajută florile să înflorească și conservanți care opresc dezvoltarea bacteriilor. Fără acești nutrienți, se înmoaie codițele, apa devine tulbure. În ambalaj, recomandăm 24 de ore ca să fie păstrate florile. Dar avem clienți care ne-au spus că le-au lăsat așa, s-au păstrat cinci zile. Unii ne-au spus că două-trei săptămâni au păstrat buchetele”, explică designerul florist Ioana Mihai Nechifor. (…)
    De ce englezii ambalează florile în așa fel încât să aibă permanent apă? Simplu. „Ei nu concep să stea florile fără apă. O oră-două fără apă scurtează viața florilor cu o zi. Este un fel de must-have. Acum învăț și alți floriști români această tehnică. Practic, cu cinci lei în plus față de un buchet simplu, clientul beneficiază de o prezentare mai bună, buchetul se transportă mult mai ușor. Buchetul este așezat într-o cutie cu mânere cu care se transportă. Se poate ține foarte bine ca o plăsuță de cadou, se poate transporta ușor în mașină. Nu se răstoarnă, nu se strică florile „.
    Dacă dorim să cheltuim bani mai puțini, dar să și impresionăm, putem cumpăra o cutie cadou cu flori. E un aranjament inedit, suprinzător. Cea care primește cadoul descoperă că din cutie explodează o mulțime de flori, care se revarsă în splendoarea miresmelor și culorilor. E o cutie puțin deschisă, cu flori în ea. Ulterior, cutia se poate păstra ca să ținem bijuteriile în ele sau o putem face la rândul nostru, cadou, ca ambalaj doar de data aceasta pentru un alt dar. „Am început să construim și aranjamente deosebite, în cutii de cadou, care poate fi considerat un cadou în sine. Nu mai este nevoie să fie însoțit de alt obiect. În primul rând pentru că avem cutie pe care o putem folosi ca și o cutie de depozitat sau de cadou sau o cutie de bijuterii. În această cutie am plasat o folie pentru a nu uda și am pus un burete floral în care am construit aranjamentul. Pot spune că asta înglobează și cadoul și florile, pe care le dăruim de obicei la ziua cuiva, de Ziua Îndrăgostiților sau de 8 Martie. Este o tehnică oarecum nouă. Încep și alți floriști să o adopte. Cutiile încep să fie tot mai variate. Spre exemplu, pentru Sfântul Valentin am găsit cutiuțe în formă de inimioare. Mai folosim cutii rotunde, în formă de pălărie, care sunt foarte drăguțe. Mai folosim casete de lemn, cufere, care se deschid și dau impresia că explodează efectiv florile din interior”, spune Ioana.
    Designerul florist de la Sibiu mărturisește că toate cele care primesc cutii cu flori sunt impresionate. Multe sunt atât de uimite încât iau în brațe curierul și îl sărută de bucurie. „Toată lumea a reacționat foarte bine. Aproape toți ne spun că nu au mai văzut așa ceva. Când e ziua lor și primesc un braț de flori, majoritatea venind în celofan și ținându-le una peste alta, multe fete nu mai țin minte exact de la cine le-au primit. Acest aranjament necesită o grijă mai mare, în așa fel încât în momentul în care îl dăruim, inevitabil va vedea din ce e construit, ce flori sunt, le va mirosi și le va pune într-un alt loc”, explică Ioana.
    Pentru acele fete pretențioase, care doresc flori care nu există în România în februarie, în luna iubirii, sau care doresc ghiocei sau bujori la vară, în august, când au nunta, designerul florist Ioana le îndeplinește chiar și aceste dorințe imposibile.
„Eu aduc flori pe care ceilalți nu le-au prea adus. Toate le aducem din Olanda, în maxim două zile. Încercăm să cunoaștem soiuri noi. Putem aduce flori care nu sunt în sezon. Miresele își doresc bujori toamna, când afară nu mai sunt bujori. Sau își doresc lăcrămioare în ziua nunții, când nu sunt. Am avut cerințe de ghiocei în august sau bujori. Chiar și cu riscul de a nu câștiga nimic din acel buchețel, vrem să îndeplinim dorința și să fie un eveniment reușit”, spune Ioana.
    Și totuși, de Sfântul Valentin sau de Dragobete, ce flori dăruim? Cum arată un buchet perfect, ideal, într-o zi a iubirii, ne ajută Ioana să aflăm. „Ideal ar fi să cunoaștem persoana căreia îi dăruim. Dacă este o persoană nonconformistă, veselă, foarte vioaie, sportivă, aș merge pe culori extraordinar de vii, pe combinații îndrăznețe. Spre exemplu, dacă este o fire foarte ordonată, sigură pe sine, aș merge pe flori cu anumită ținută, liniare, cu anumită ținută. Nu găsiți la noi buchete pe stoc. Trebuie să știm cui dăruiești acel buchet. Noi transmitem de fapt emoții prin florile dăruite. Buchetul este un drum către cel drag, căruia dorești să îi transmiți ceva. Pentru o persoană timidă, aș merge cu flori delicate, cu ranunculus, cu anemone, cu lăcrămioare, minitrandafiri, culori pastel, pentru că s-ar putea ca o culoare închisă și puternică să o intimideze oarecum și atunci mergem cu flori care chiar exprimă timiditatea”, explică Ioana.
    Întrebată de corespondentul AGERPRES dacă neapărat florile de Sfântul Valentin trebuie să fie roșii, designerul florist Ioana Mihai Nechifor recomandă: „Nu. Nu neapărat. Nu dăm greș cu un buchet cu flori roșii, dacă nu cunoaștem foarte bine persoana. E simbolul iubirii. Mai degrabă aș merge cu ceva mai neutru, contează să știu felul în care se îmbracă, vorbește, persoana căreia îi dăruim. Cu siguranță așa găsim un buchet care să i se potrivească. Noi avem foarte multe accesorii. Lucrăm pe partea de consiliere a clientului. Petrecem și 20 de minute la telefon cu clientul, pentru a afla toate detaliile, ca buchetul sau aranjamentul să fie unul de succes. Ne spune și dacă vrea ca florile să fie parfumate sau nu. Sunt persoane care au fobie la anumite flori sau sunt alergice.”
    Unul din cei mai renumiți designeri floriști români, Ioana Mihai Nechifor, preferă florile sensibile, fine, chiar dacă nu durează mult, precum orhideele. „Îmi plac foarte mult florile sensibile, finuțe, chiar dacă nu durează atât de mult ca orhideele, dar care cu o îngrijire specială, să ne bucurăm de ele cât mai mult. Îmi place foarte mult ranunculus, anemone, hortensiile. Îmi plac florile mici și delicate, care dau impresia că sunt culese dintr-o grădină boemă. Poate nu am o atracție deosebită pentru florile exotice și îmi plac celelalte, mai delicate”, recunoaște Ioana.
    Așa cum mergem la croitor sau la un designer care să ne ajute să ne îmbrăcăm potrivit, tot așa și designerul florist ne ajută să ne exprimăm mult mai ușor și simplu, sentimentele, dar cu ajutorul florilor. „Oamenii trebuie să simtă ceva când primesc florile, să se uite mult la ele, să nu le pună deoparte. Diferența dintre noi și florari e că noi nu putem sta în piață, acolo spre exemplu acum este frig, nu sunt condiții optime pentru flori. În piață sunt florari, cei care cumpără flori și cel mult le împachetează într-un celofan. Nu fac ceva personalizat. Acum… e un fel de revoluție a floriștilor, cei buni sunt obligați să fie și mai buni. Mi se pare că publicul începe să aprecieze munca noastră, să facă diferența dintre o floare din piață și un buchet personalizat. Oamenii încep să simtă importanța florilor în viața lor. Exemple din Anglia. Primeam comenzi de flori, cu mesajul ‘Mulțumesc pentru cina de aseară’. Nu trebuie să așteptăm 8 Martie ca să dăruim flori. Sau îmi e dor de tine sau astăzi mi-a zâmbit soarele și m-am gândit la tine”, concluzionează Ioana Mihai Nechifor, designer florist român școlit în Anglia.
    Și dacă ar fi să se transforme într-o floare, Ioana Mihai Nechifor ar prefera să fie un bujor corai. Pentru că e veselă, iubește frumosul, arta, viața și pune tot sufletul în fiecare floare pe care o așează odată cu dragostea celui care o dăruiește.
    VIDEO pe https://www.youtube.com/watch?v=OP7gNNgGSuA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?