Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Poliţia britanică şi BBC, audiate în Parlament, după o percheziţie „live” în vila lui Cliff Richard


Directorul poliției din South Yorkshire și cel al grupului BBC au fost audiați marți de o comisie parlamentară, în urma televizării în direct a unei percheziții efectuate într-una dintre proprietățile cântărețului Cliff Richard. Cântărețul britanic, înnobilat de regina Elizabeth a II-a, numeroși telespectatori, dar și jurnaliști și politicieni, au considerat „intempestivă” transmisiunea televizată a acelui raid, operat în cadrul unei anchete a poliției, care investighează un posibil abuz sexual comis asupra unui minor în vârstă de 16 ani în anii ’80. Celebrul cântăreț, în vârstă de 73 de ani, a negat categoric acele acuzații.
    Deputații din Comisia pentru chestiuni interne s-au declarat consternați în timpul audierii (transmisă la rândul ei în direct la televiziune) când au aflat de încheierea unui acord între poliția locală și BBC. David Crampton, directorul poliției din South Yorkshire, s-a justificat declarând că s-a aflat „într-o poziție extrem de delicată” atunci când un reporter de la BBC i-a dezvăluit că era la curent cu ancheta inițiată contra cântărețului. El a autorizat astfel accesul BBC la descinderea operată de polițiști pe 14 august la Sunningdale, în Berkshire, pentru a evita ca ancheta să fie sabotată prin dezvăluiri în presă, crezând că postul public de televiziune din Marea Britanie „se va mulțumi cu câteva imagini”. David Crampton a prezentat scuze lui Cliff Richard „dacă modul de desfășurare a operațiunii a fost interpretat ca o lipsă de delicatețe”.
    Tony Hall, directorul general al BBC, – care a filmat descinderea poliției, la sol și dintr-un elicopter – a spus că jurnaliștii săi nu ar fi filmat operațiunea dacă poliția ar fi spus că „imaginile televizate ar risca să prejudicieze ancheta”. „Nu am fi difuzat această poveste”, a declarat el. Cliff Richard, care se afla în vacanță în Portugalia în momentul descinderii, a „cooperat pe deplin cu anchetatorii” și i-a asigurat pe fanii lui că „acuzațiile sunt nefondate”, a declarat purtătorul de cuvânt al starului britanic.
    Ancheta are loc într-o perioadă în care Marea Britanie a fost zguduită de o serie de scandaluri sexuale, după dezvăluirile făcute în presă despre Jimmy Savile. Acel fost prezentator vedetă al postului BBC, în prezent decedat, este bănuit că a comis sute de agresiuni sexuale. La începutul lunii iulie, guvernul britanic a promis că va face lumină în cazul noilor acuzații de pedofilie în care sunt implicați de această dată deputați și înalți responsabili politici în anii ’80-’90.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?