Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Autorul jafului de la Raiffeisen Bank este încă în libertate


Bărbatul care marți a intrat în sediul Raiffeisen Bank de la Ceasul Rău și a plecat cu suma de 2.000 lei, după ce a amenințat angajatele cu un pistol, nu a fost identificat încă. Polițiștii nu ne-au mai oferit alte detalii ieri, precizând doar că se  efectuează în continuare cercetări pentru identificarea bărbatului îmbrăcat în negru și cu șapcă pe cap, care a comis jaful de la bancă.
    Reamintim că marți, în jurul orei 10.45, un bărbat a intrat în sediul băncii și, sub amenințarea unui pistol, a cerut banii. Una dintre angajate a pus o mâna pe o sumă de bani, iar cealaltă pe butonul de panică, dar cu toate acestea, necunoscutul a reușit să plece cu banii. Totul s-a întâmplat în mai puțin de două minute. Una dintre angajate l-a urmărit pe bărbat până în zona Primăriei municipiului Focșani, după care l-a scăpat din ochi.
    Imediat după sesizare, polițiștii au ajuns la fața locului pentru cercetări. Totodată, ei au verificat și toate camerele de supraveghere din zonă, stabilind într-o oarecare măsură traseul infractorului. Cu toate acestea, el nu a fost identificat, asta și pentru că în imagini nu i se vede fața, întrucât avea gulerul de la geacă ridicat până deasupra gurii, pe cap purta o șapcă, care îi masca destul de bine fața, dar și o glugă, iar când a intrat în bancă purta și o pereche de ochelari.
   
   Asistentul confundat cu infractorul dă banca în judecată

    În timp ce polițiștii îl caută pe adevăratul hoț, asistentul de la ambulanță, Ionuț Bălan, care a fost confundat cu infractorul, fiind oprit în trafic, încătușat, târât cu fața pe caldarâm și legat cu cătușele de un gard, și-a scos certificat medico-legal, el primind trei zile de îngrijiri medicale. După ce a fost tratat de medicii de la UPU pentru că nu se simțea bine, asistentul a ajuns și la psihiatrie. Ne-a spus că nu a dormit toată noaptea de marți spre miercuri, a fost foarte agitat după cele întâmplate, fiind diagnosticat de psihiatru cu „depresie acută”, primind tratament în acest sens.
Ionuț Bălan ne-a spus că are nevoie de un timp pentru a se liniști, după care cu siguranță va deschide băncii un proces, dacă nu va exista o altă cale de împăcare. Mai mult, acesta dorește să-i fie cerute scuze și să-i fie „spălată” imaginea. În ceea ce privește poliția, Ionuț Bălan ne-a spus că nu va face plângere, întrucât oamenii legii au acționat „ca în cazul unui infractor periculos”.
     „Am scos certificat medico-legal și am primit trei zile de îngrijiri medicale. Am fost și la un cabinet de Psihiatrie pentru că nu m-am simțit bine deloc. Am fost foarte agitat, nu am putut să dorm și am primit tratament pentru depresie acută. Dosarul cu toate documentele a ajuns la doamna avocat, Ana Maria Stănilă, și vreau ca în perioada imediat următoare să mă liniștesc, să mă tratez, pentru că acum sunt sub efectul evenimentelor negative care s-au întâmplat și nu pot lua o decizie la cald. Cu banca va exista un proces dacă nu găsim o altă cale de rezolvare a problemei. În ceea ce privește poliția, nu voi face plângere, chiar dacă nici dumnealor nu au acționat corespunzător, fiind vorba de un exces de zel, dar să spunem că au fost informați greșit și au reacționat ca în cazul unei persoane înarmate”, ne-a precizat Ionuț Bălan.

    Reacții dure pentru confuzia creată

    Confuzia creată în cazul asistentului a stârnit reacții dure din partea cititorilor Monitorul de Vrancea, cărora nu li s-a părut corect ceea ce s-a întâmplat. „Săracul om….merită să-i dea în judecată pentru abuz în serviciu, uz de forță, agresare fizică, pătarea imaginii. Să plătească și poliția, și banca. Cum să arați un om de pe stradă..uite ăla e!!! Când acuzi pe cineva răspunzi pentru acuzații, în cazu ăsta să scoată banii, euroii, să despăgubească moral și ficic. Rușine!!!”, a scris un cititor pe www.monitorulvn.ro.
    Un alt cititor este de părere că nu reacția angajatului băncii sau a poliției trebuie comentată, ci modul în care autorul a pătruns în bancă cu un pistol asupra sa. „Voi nu realizați că nu e vorba de funcționarul băncii și de reacția lui? E vorba de tupeul pe care l-a avut ăla, voi sunteți bărbați, dar dacă v-ați trezi cu un pistol pe lângă frunte, nu cred că ați mai avea același curaj, curajoșilor!. Poșta are pază armată, paznicul de la poștă (la doi pași) habar nu a avut…”, scrie un alt cititor.
    Comentarii au fost postate și pe pagina de Facebook a Monitorul de Vrancea, prin intermediul cărora cititorii i-au criticat pe polițiști, modul în care aceștia au acționat în cazul asistentului, dar și alte aspecte legate de acest caz.

    Polițiștii mai au în lucru și alte jafuri

    Polițiștii vrânceni mai au în lucru și alte jafuri. Unul dintre acestea este cel de la magazinul Fortuna unde, la finele lunii ianuarie, persoane necunoscute au pătruns în interior pe ușa din spate și au plecat cu tot cu seif, dar nu înainte de a se asigura că nimeni nu le va vedea vreodată fața pe camerele de supraveghere, distrugând sistemul. Au plecat cu încasările, aproximativ 5.000 lei, dar și cu foarte multe pachete cu țigări, potrivit unor surse. De spargere s-a aflat în dimineața zilei de 30 ianuarie, atunci când angajații unității au ajuns la serviciu. S-a sunat imediat la 112, iar la fața locului au ajuns polițiștii, care au ridicat probe și au făcut toate verificările necesare în anchetă. Până acum, hoții nu au fost identificați.
    Un alt caz nesoluționat este cel de la Ocolul Silvic Dumitrești. În mai 2014, hoții au scos seiful din perete și au plecat cu el, în condițiile în care acesta cântărea câteva sute de kilograme. Potrivit informațiilor primite de la anchetatori la momentul comiterii faptei, în seif ar fi fost aproximativ 7.000 de lei, bani care urmau să ajungă la muncitorii sezonieri, dar și mai multe bonuri de masă. Hoții au intrat în sediul Ocolului Silvic Dumitrești după ce au spart încuietoarea ușii de la intrare, folosindu-se de o rangă. Alarma a sunat, dar imediat sistemul a fost distrus, iar camerele de supraveghere au fost întoarse astfel încât să nu înregistreze nimic. După ce au intrat în sediu, hoții au cotrobăit prin toate birourile, pe care le-au luat la rând, până au ajuns la cel în care era seiful. Au distrus gratiile metalice, au forțat ușa din lemn de la intrare, apoi au stricat alarma suplimentară, montată la intrarea în cameră. După ce au pătruns în interior, au smuls seiful din perete și duși au fost.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?