Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Bugetul Judeţului Vrancea pentru anul 2015, în DEZBATERE PUBLICĂ


Bugetul alocat Consiliului Județean Vrancea prin Legea bugetului de stat pe anul 2014, în valoare de 400 milioane de lei, se află în dezbatere publică. Bugetul este aproape dublu față de cel de anul trecut, care a fost de aproximativ 221 milioane de lei. Dintre instituțiile subordonate, cea mai mare sumă, respectiv peste 87 milioane lei, va fi alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, administrația județeană a prevăzut un buget de peste 240 de milioane de lei, sumă în care este inclusă atât finanțarea externă cât și cofinanțarea de către Consiliul Județean.

    Bugetul alocat Consiliului Județean Vrancea prin Legea bugetului de stat pe anul 2014, în valoare de 400 milioane de lei, se află în dezbatere publică. Directorul Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Dumitru Diță, a declarat că în conformitate cu prevederile legale bugetul județului Vrancea se află în dezbatere publică din data de 23 ianuarie. „Conform legilor în vigoare, bugetul județului Vrancea se află în dezbatere publică și a fost afișat pe site-ul instituției dar și la căile de acces în Consiliul Județean. Oricine poate vedea care sunt sumele și care sunt propunerile privind investițiile ce vor fi derulate în acest an”, a precizat Dumitru Diță.
    Conform proiecției bugetare, pentru finanțarea programelor de infrastructură, respectiv Programul Național de Dezvoltare Locală, a fost alocată suma de 12,7 milioane de lei. De asemenea, a fost alocată suma de 137,5 milioane de lei pentru plățile ce vor fi efectuate în anul curent. Administrația județeană mai poate cheltui anul acesta peste 23 de milioane de lei, sumă provenită din excedentul anului 2014 dar și din anii anteriori.
    În ceea ce privește instituțiile subordonate, cea mai mare sumă, respectiv aproximativ 87 milioane lei, va fi alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åžcoala „Elena Doamna” va avea un buget de 7,1 milioane de lei. Pentru susținerea Programului Național „Lapte și corn”, Consiliul Județean Vrancea va aloca suma de 7,8 milioane lei. Pentru buna desfășurare  a activităților, Muzeul Vrancei va primi 2,3 milioane lei, iar Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Măicănești – 3,3 milioane de lei. Centrul Åžcolar de Educație Incluzivă Mihălceni va primi puțin peste 2 milioane lei. Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste un milion de lei. Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va avea un buget de peste 1,4 milioane de lei. Centrul Cultural Județean va primi suma de 1,1 milioane de lei. Administrația județeană va mai aloca bani pentru funcționarea Camerei Agricole-aproximativ 1,1 milioane lei, Serviciul Salvamont-410 de mii de lei. Pentru plata aparatului neclerical a fost alocată suma de 2,4 milioane lei.

   Proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

    Pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, administrația județeană a prevăzut un buget de peste 240 de milioane de lei, sumă în care este inclusă atât finanțarea externă cât și cofinanțarea de către Consiliul Județean. În acest moment, Consiliul Județean are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană, din care amintim „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de Vranceaqua 2, în valoare de 107 milioane euro, și Vranceaqua 1, în valoare de aproximativ 100 milioane euro. Pe lista investițiilor finanțate cu fonduri europene se mai află și proiectele privind achiziționarea unor sisteme informatice destinate gestiunii Registrului Agricol în format electronic pentru zonele de centru, nord vest și sud -Vrancea, proiectul privind „Înființare și dotare baze Salvamont în comunele Nistorești și Păulești”, dar și proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”.

   Bază de agrement în Crângul Petrești

    Prin implementarea proiectului „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”, Consiliul Județean Vrancea, împreună cu partenerii săi, își propune amenajarea Crângului Petrești, prin realizarea de zone destinate accesului pietonal si de zone de odihnă și socializare, astfel încât turiștii cât și locuitorii din zonă să beneficieze de un spațiu natural în care se vor putea recrea. De asemenea, vor fi create facilități pentru practicarea sporturilor în aer liber, prin construirea de piste pentru biciclete, piste pentru role și skateboard. Activitățile recreative se vor putea derula în condiții de siguranță atât ziua cât și seara prin utilarea infrastructurii create cu rețea de iluminat public și sistem de supraveghere video.
    În vederea atingerii obiectivului general, se vor crea circuite de trotuare și piste de biciclete care pornesc de la ieșirea din E85, pe DJ 204E, traversează Crângul Petrești pe DC 144 și se întorc la Focșani, pe DC 143. Circuitele vor fi realizate prin reabilitarea celor trei sectoare de drumuri și construirea de trotuare și piste de biciclete. Pistele si trotuarele vor fi construite de-a lungul DJ 204E, DC 144 și DC 143 în perimetrul Focșani – Petrești – Vânători pe o distanță de 5,8 km. Durata de implementare a proiectului este de 14 luni, iar valoarea totală a proiectului este de 22,4 milioane lei. Din bugetul propriu al Consiliului Județean Vrancea se va lărgi la patru benzi (12 m) DJ 204 E Focșani-Petrești. Drumul comunal 143 Vînători – Plaja Putna va fi lărgit de la 6 la 7 metri.

  Apă și canalizare pentru alte 36 de localități

    Proiectul Vranceaqua 2 va continua actualul proiect Vranceaqua și cuprinde lucrări în 36 de localități vrâncene cu o populație de peste 2.000 de locuitori. Proiectul Vranceaqua 2 are o valoare estimată de peste 107 milioane de euro și este inițiat, ca și primul proiect Vranceaqua, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Cele 36 de localități incluse în proiect trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre: zona de sud – Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu.
De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?