Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Penticostalii din Slobozia Bradului se judecă, din nou, din cauza bisericii


Situația bisericii din satul Cornetu, comuna Slobozia Bradului, care a fost vândută cu acte false în 2009, nu a fost clarificată nici până acum. Penticostalii primesc somații că trebuie să-i restituie celui ce a cumpărat clădirea suma plătită în urma tranzacției, iar pe rolul Judecătoriei Focșani se află un proces, intentat de credincioși, ce are ca obiect „suspendarea provizorie a executării”.
     Penticostalii, care și-au câștigat sediul bisericii în instanță, s-au „aprins din nou” când au primit o somație de plată de la executorul judecătoresc Corneliu Bercariu, prin intermediul căreia li s-a adus la cunoștiință faptul că trebuie să plătească suma de 144.195,44 lei, reprezentând prețul achitat de cumpărător Bisericii Baptiste „Sfânta Treime” la momentul achiziționării lăcașului de cult. Credincioșii susțin că nu au avut nicio calitate la momentul întocmirii contractului de vânzare-cumpărare.
    Presbiterul Bisericii Penticostale „Betania”, Costel Ivan (FOTO), ne-a explicat ieri, pe holurile instanței, cum stau lucrurile din punctul său de vedere, Potrivit acestuia „în anul 2001 Biserica Baptistă «Sfânta Treime» se desființează pentru că toți enoriașii trec la cultul penticostal și, conform legislației în vigoare la momentul respectiv, trecerea de la un cult la altul în condițiile în care cel puțin 75% din enoriași făceau acest lucru se făcea cu tot cu patrimoniu, astfel încât biserica și terenul ajung în proprietatea Bisericii Penticostale «Betania». În 2009, Marin Virgil, pe baza unei legitimații falsificate, cu sprijinul lui Iordan Petru și al unei ștampile false, încheie contract de vânzare-cumpărare având ca obiect lăcașul de cult și terenul în care figura ca vânzător Biserica Creștină Baptistă «Sfânta Treime» (în condițiile în care aceasta nu mai exista la data de referință) și Iordan Petru. Biserica Penticostală «Betania» în calitatea sa de proprietar învestește Judecătoria Focșani cu acțiune de constatare a nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare și, concomitent, sesizează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați cu falsul și uzul de pe baza căruia s-a încheiat contractul”, explică Ivan Costel.
    Același Costel Ivan ne-a mai precizat că prin sentința rămasă definitivă și irevocabilă se constată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare și tot printr-o sentință definitivă sunt condamnați cei care au făcut falsul. 

   Sentință eronat interpretată

    Potrivit acestuia, deși penticostalii au câștigat, executorul judecătoresc Corneliu Bercariu ar fi interpretat eronat dispozitivul sentinței, iar în 2013 enoriașii Bisericii Penticostale Betania au fost scoși din lăcașul de cult. „Cu toate că Biserica Penticostală a câștigat toate procesele, executorul judecătoresc Bercariu Corneliu dă o interpretare eronată dispozitivului sentinței prin care se constată nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare și la 26 septembrie 2013 scoate enoriașii Bisericii Penticostale Betania din lăcașul de cult și declară puși în posesie pe enoriașii Bisericii Baptiste Sfânta Treime (în 2011 s-a înființat o nouă biserică cu aceeași denumire cu alți enoriași și pe un alt spațiu). S-a formulat contestație la executare și în mod definitiv și irevocabil s-au anulat toate formele de executare ca fiind întocmite de executorul Bercariu. În 15 ianuarie 2015, reprezentanții Bisericii Penticostale sunt sesizați de același executor Bercariu pentru plata sumei de 144.195,50 lei, reprezentând prețul achitat de Iordan Petru Bisericii Baptiste «Sfânta Treime». Executorul judecătoresc își permite să folosească ca și titlu executoriu aceeași sentință câștigată de penticostali și o interpretează iarăși în mod eronat și părtinitor, în sensul că penticostalii ar fi succesorii baptiștilor și că penticostalii ar datora suma de bani lui Iordan Petru. S-a considerat că dacă penticostalii nu au suma respectivă vor fi scoși din nou din biserică în contul acelei sume”, a adăugat Costel Ivan. 
El a mai explicat că această ultimă cerere de executare ar fi bazată pe o încheiere perimată. Astfel, pe 17 octombrie 2013 s-a formulat o primă cerere de executare de către Iordan Petru asupra căreia nu s-ar mai fi insistat, iar în 2014 s-a formulat o a doua cerere de încuviințare executare silită, pe care Judecătoria a respins-o. „Acum, pe rol se află contestația la executare împotriva formelor abuzive de executare și cererea de suspendare provizorie a executării silite pentru a nu da posibilitatea executorului să scoată la licitație și să vândă lăcașul de cult, proprietate recunoscută prin sentințe judecătorești a Bisericii Penticostale. În lăcașul de cult se organizează întâlniri religioase, la care participă aproape toată comuna, iar Iordan Petru, cu sprijinul executorului, persistă în acțiunea de scoatere a penticostalilor din biserică”, a mai spus prezbiterul Bisericii Penticostale.
    Acesta a mai adăugat că pe data de 12 februarie se va judeca și apelul declarat de Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime” (care nu este una și aceeași cu cea desființată în 2001), apel declarat împotriva sentinței prin care s-a respins o cerere a baptiștilor de anulare a întabulării dreptului de proprietate în favoarea penticostalilor. Presbiterul Ivan Costel susține că este îngrijorat de faptul că un reprezentant al baptiștilor „s-a jurat” în fața comunității că va câștiga acest proces.

   Executarea, suspendată până la soluționarea dosarului

    Executorul judecătoresc Corneliu Bercariu ne-a spus că cel care a cumpărat biserica trebuie să-și primească banii înapoi, conform hotărârii instanței. El a adăugat că nu are nimic cu nimeni și că face doar ceea ce trebuie. A adăugat că a hotărât să suspende executarea până la soluționarea cauzei de instanță. „Eu le-am trimis somația, iar dumnealor au făcut contestație. Este vorba despre sentința civilă 3129 prin care s-a anulat contractul de vânzare – cumpărare și s-a dispus repunerea părților în situația anterioară. Suma o reprezintă prețul cu care a fost vândută biserica, iar dumnealor trebuie să plătească ca succesori ai Bisericii Baptiste. Conform hotărârii, cumpărătorul trebuie să-și primească prețul. Am discutat cu reprezentantul dumnealor și am stabilit să așteptăm cu executarea până la soluționarea contestației. Judecătorul va analiza și hotărârea și formele mele de executare, iar hotărârea va lămuri situația. Eu nu am nimic cu nimeni, fac doar ce trebuie să fac”, ne-a explicat executorul Bercariu.

   Biserica, disputată de ani buni

    În paginile cotidianului „Monitorul de Vrancea” a mai fost prezentată situația bisericii din sarul Cornetu, disputată de penticostali și baptiști. În 2013, după executarea silită, cumpărătorul clădirii bisericii, Petru Iordan, ne-a spus că el nu se consideră vinovat cu nimic, afirmând că biserica nu este a penticostalilor, ci a baptiștilor. El a recunoscut că au existat nereguli, dar susținea, la vremea respectivă, că nu este vinovat de nimic. Când a fost întrebat pentru ce a vrut să cumpere o biserică, a spus că „din filantropie”, dându-ne exemplul lui Gigi Becali.
    „Instanța a pus părțile din contract în situația anterioară. Din reclamanți, ei (penticostalii-n.r.) au devenit proprietari prin abuz de putere. Au stat acolo cu forța un an și jumătate. Baptiștii au mers la executor prin reprezentantul lor legal și atunci s-a pus în aplicare executarea. Dacă erau acte false cineva trebuia să răspundă și să fie arestat. S-a constatat că vina a fost a celui care a vândut biserica de la Biserica Baptistă București. S-a stabilit că Marin Virgil a făcut fals. Asta este și la dosar și se poate vedea. El a recunoscut. Am dat pe această clădire echivalentul a 30.000 euro. Penticostalii nu sunt proprietari. Biserica a revenit Bisericii Baptiste printr-o ordonanță preșidențială”, explica, atunci, Petru Iordan.

    Cazul a fost anchetat de procurori

     Biserica din Cornetu este motiv de scandal de ani buni, iar cazul a fost cercetat și de procurori, care au stabilit că ar fi fost folosite unele acte false atunci când a fost efectuată tranzacția imobiliară. Povestea bisericii din Cornetu începe în luna martie a anului 1997. Procurorii care au anchetat acest caz arată că, în acea lună, doi bărbați din Slobozia Bradului au cumpărat un teren în suprafață de 294 de metri pătrați în intravilanul localității, pentru care au încheiat un contract de vânzare cumpărare și pentru care au plătit suma de două milioane lei. Pe teren s-a construit ulterior Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime”, cu bani strânși de la cetățenii din localitate, dar și cu sprijinul financiar al unei persoane din Statele Unite ale Americii. 
Timp de mai bine de un an, până în luna august 1998, Virgil Marin a fost angajat al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România – Biserica Creștină Baptistă „Sfânta Treime” din București, având și legitimație de serviciu pentru postul pe care îl deținea. În anul 2001, persoanele care frecventau lăcașul de cult, în care se țineau slujbe, au decis să treacă la cultul penticostal și și-au ales un alt conducător. Odată cu această schimbare, s-a dat o altă denumire bisericii – Biserica Creștină Penticostală „Betania”, Cornetu.
    Ulterior, în 26 noiembrie 2009, arătau procurorii, s-ar fi încheiat un contract de vânzare cumpărare, iar Petru Iordan a devenit proprietarul bisericii, pentru care ar fi plătit 136.000 de lei. Documentul a fost semnat de Virgil Marin, ca și reprezentant al bisericii baptiste, și Petru Iordan. În baza acestui contract, Petru a încheiat la data de 30 decembrie 2009 un contract de comodat cu reprezentanții Uniunii Bisericii Sion Penticostală din Europa, având ca obiect folosirea imobilului și a terenului. Pentru că riscau să fie dați afară din biserică, la data de 5 ianuarie 2010, comunitatea care deja frecventa lăcașul a sesizat organele de poliție cu privire la faptul că s-a încheiat un contract fals în luna noiembrie 2009. 
În rechizitoriul întocmit de procurori se mai arata și că învinuiții nu au recunoscut comiterea faptelor, Virgil Marin declarând că el nu a încasat niciun ban, iar la notar nu i s-ar fi citit contractul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?