Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

LEACURI DIN GRĂDINĂ: Ardeiul


Fascinanți prin culorile roșu, galben, verde, portocaliu, ispititori și savuroși prin gustul ușor dulceag și ușor amărui sau iute, ușor crocanți, ardeii sunt folosiți de sute de ani în mâncăruri și salate, pe tot mapamondul.
Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populară a genului Capsicum, care face parte din familia Solanaceae alături de cartof, roșie și vânătă. Ardeii au un colorit aparte, gama de culori pornind de la varietățile mai des întâlnite de verde, roșu, galben sau portocaliu, până la cele mai închise, cum ar fi purpuriu, maro și chiar negru. Provin din America de Sud, fiind cunoscuți cu multă vreme în urmă, aceștia au fost răspândiți în întreaga lume de exploratorii spanioli și portughezi. Fiind niște legume adaptabile, cultivarea lor s-a răspândit repede pe toate continentele. Sunt cultivate patru feluri de ardei: iuți, grași, lungi (ex. kapia) și gogoșari.
Ardeiul este o sursa de vitamine C, A, B6, B1, E, K și fibre. Principiile active nou descoperite în ardeiul gras au devenit de real interes pentru biochimiști. În ultimii ani, au fost publicate sute de articole științifice din domeniul medicinei moderne, care fac referire strictă la acțiunea benefică a substanțelor prezente în ardeiul gras. Ardeiul de culoare verde este o bună sursă de fibre, folați și vitamina K, precum și molibden sau mangan. 
Comparativ cu ardeii verzi, ardeii roșii au mai multe vitamine și nutrienți și conțin de nouă ori mai mult licopen (antioxidant). Pe lângă beta-caroten, ardeiul roșu conține și fitonutrienți, precum licopen, luteină și zeaxantina, potasiu, triptofan, cupru. Ardeii dulci conțin cantități mici de capsaicina, un compus alcaloid. Varietatea de ardei iute datorită prezenței dominante a substanței iritante, capsaicina, are multiple indicații terapeutice.
Cea mai bună formă sub care putem consuma ardei este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuțile lor curative continuă și după ce sunt murați, copți pe plită sau preparați în diverse mâncăruri.

   Beneficiile terapeutice ale ardeiului

Ardeiul gras și celelalte soiuri, ardeiul capia, ardeiul iute și dolofanul gogoșar, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume de care dispunem în luna septembrie. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziție naturală de excepție, de la vitamine, la antioxidanți și minerale, nutrienți extrem de benefici în buna funcționare a organismului. Datorită conținutului ridicat de antioxidanți — beta-caroten, luteină, vitamina C — ardeii neutralizează efectele radicalilor liberi și minimizează daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor. Astfel, se pot preveni sau reduce simptomele anumitor boli.
Vitamina B6 conținută de ardei este esențială pentru celule, în special pentru reînnoirea lor rapidă, ceea ce poate însemna și prevenirea bolilor sau vindecarea rapidă a acestora. Tot vitamina B6 are grijă și de sănătatea sistemului nervos. Îl protejează și îl menține la capacitate maximă atunci când ardeiul este consumat crud, în mod regulat. Cu ajutorul vitaminei B6 și al acidului folic din ardeiul gras, organismul metabolizează enzimele ce pot cauza cheagurile din vasele sanguine. De asemenea, ardeii combat bolile cardiace și contribuie la scăderea colesterolului — LDL.
Ardeii sunt o alegere perfectă pentru cei care au nevoie de mai multă vitamina C. Toate soiurile de ardei conțin vitamina C în cantități uriașe, însă ardeiul gras roșu are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu iute conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală. Prin conținutul acestei vitamine, consumul de ardei crește imunitatea organismului și menține aspectul tânăr al pielii mai multă vreme. Ardeiul este o sursă consistentă de vitamina E, care joacă un rol important pentru sănătatea părului și a pielii.
Vitamina A din ardei protejează împotriva degenerării maculare corelată cu înaintarea în vârstă. Efectul este întărit de celelalte componente întâlnite în ardei: antioxidanți — vitamina C, E și betacarotenul, minerale — seleniu, cupru și zinc. Mai mult chiar, unii oameni de știință sunt de părere că ardeiul poate preveni cataracta. Antioxidanții din ardeiul gras au un efect vizibil în diminuarea efectelor pe care artrita reumatoidă le cauzează, prin acțiunea lor antiinflamatorie.
Beta-carotenul care se află în ardei poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer, precum cel mamar, în cazul femeilor aflate înainte de menopauză. Ardeii grași conțin licopen, un caretonoid cere scade riscul apariției cancerului ovarian, de cervix sau pancreatic. Previne cancerul de colon prin conținutul ridicat de fibre care sporesc viteza cu care toxinele ce pot provoca daune sunt eliminate din organism.
Numărul scăzut de calorii din ardei face din această legumă aliatul perfect împotriva kilogramelor în exces. Ardeiul asigură o mare parte din necesarul de vitamine și conține substanțe care ajută în procesul de slăbire. Cercetătorii estimează ca un consum zilnic de 200 g ardei gras proaspăt sau 150 g ardei gras conservat în oțet scade cu până la 20% ritmul depunerilor de grăsimi. Acest calcul este valabil în cazul unei cure de ardei gras de minimum 21 de zile și în lipsa unui consum exagerat de glucide și grăsimi animale.
Cercetătorii germani au descoperit că în ardeiul gras sunt prezente mici cantități de zaharuri, rar prezente în organismele vii, și anume cele levogire, cu o acțiune specială: activarea dușmanilor grăsimii, enzimele lipolitice. Aceasta face ca un consum constant de ardei gras la anumite ore din zi să crească eficiența substanțelor care distrug grăsimile acumulate, iar efectul de slăbire să crească considerabil. Cei mai eficienți pentru slăbit sunt totuși ardeii iuți. Căldura generată în organism de ardeiul iute duce la transpirații, la oxidarea mai rapidă a straturilor de grăsimi și, implicit, la pierderea de kilograme.
Cercetările recente au dovedit că „efectul crocant” al unor alimente precum merele coapte și ardeiul gras au un eficient efect de slăbire. Sonoritatea specifică a mestecării unor vegetale cum ar fi ardeiul gras produce o stimulare indirectă a secreției de hormoni tiroidieni care scad ritmul depunerilor de grăsimi. Ardeiul roșu este mai sănătos decât cel verde, cu o cantitate de vitamine A și C de două ori mai mare decât cel din urmă. Are în primul rând proprietăți digestive și vitaminizante, dar și un important rol de adjuvant în numeroase afecțiuni. Are de 11 ori mai mult beta-caroten decât cel verde. Ardeiul roșu reduce riscul de infarct.
Gogoșarul este și el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăți medicinale aparte. Tinctura de gogoșar este neîntrecută în calmarea și vindecarea suferințelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii. Rolul terapeutic al gogoșarilor intervine și în cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism. Murați, gogoșarii ajută la arderea grăsimilor și la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat se adaugă scorțișoară, gogoșarii vor fi eficienți în litiaza și insuficiența renală. Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminueaza seboreea.

    Ardeii capia sunt cei mai bogați în beta-caroten

Ardeiul iute este cunoscut pentru conținutul de capsaicină. Consumat în mod regulat, poate scădea nivelul colesterolului „rău” din corp. Tot datorită capsaicinei, are și proprietăți antiinflamatoare, reduce durerile și inflamațiile cauzate de boli precum artrita, reumatismul etc. Ardeiul iute este un stimulent antiseptic, care conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten. El poate regulariza curgerea sângelui, întărește inima, arterele și nervii.
Primele studii de laborator pe mamifere experimentale sugerează că această substanță specifică ardeiului iute are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice. De asemenea, s-a constatat că reduce trigliceridele și nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze. Medicina populară consemnează și utilizarea ardeiului iute contra durerilor de urechi la copii. În tratarea diverselor răceli ce implicau dureri de gât, guturai, tuse, dar și pentru durerile de spate, bunicii noștri foloseau diverse mixturi din ardei iute.
Conform studiilor, ardeii sunt printre alimentele în care se pot găsi cantități mari de reziduuri de pesticide. Un dezavantaj este și acela ca majoritatea caloriilor conținute de către ardeiul roșu provin din zaharuri.

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?