Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Sentinţe finale în cazul „Mită pentru arbitri“


Curtea de Apel Ploiești a anunțat miercuri seară sentințele în cazul persoanelor implicate în cazul „Mită pentru arbitri”. Procesul s-a deschis în 2009, după ce 14 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA Pitești pentru fapte de corupție.

  Sentințele definitive în cazul „Mită pentru arbitri”

Cornel Penescu (fost patron FC Argeș) – 5 ani de închisoare cu executare și 3 ani interzicerea drepturilor,
Gheorghe Constantin (fost șef CCA) – 5 ani de închisoare cu executare și 3 ani interzicerea drepturilor,
Sorin Corpodean (fost arbitru) – pedeapsă majorată de la 3 la 4 ani cu suspendare, durata termenului de încercare majorată de la 7 la 8 ani,
Marcel Lică (fost vicepreședinte CCA) – 3 ani de închisoare cu suspendare,
Sorin Caia (fost arbitru) – 3 ani de închisoare cu suspendare,
Lucian Dan (fost arbitru) – 3 ani de închisoare cu suspendare,
Aurelian Bogaciu (fost arbitru) – 3 ani de închisoare cu suspendare,
Liviu Făcăleață (fostul director al societății PIC) – 5 ani de închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor,
Dan Libertatu (fost director al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș) – 3 ani de închisoare.
Florin Prunea și Marcel Savaniu, alți doi componenți ai lotului „Mită pentru arbitri”, au fost achitați.

Gheorghe Constantin, fost arbitru internațional și, apoi, șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost găsit vinovat pentru că a luat mită de la Cornel Penescu, furnizând, în schimb, arbitri (la rândul lor mituiți) binevoitori la meciurile echipei FC Argeș. „Nu s-a putut dovedi că am luat mită, mită care nu există și a fost schimbată încadrarea! Mă gândesc să fac apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar știu că e costisitor și oricum durează cine știe câte luni. Eu dimineață mă prezint unde trebuie, dimineață o să fiu la Colibași. Nu doresc la nimeni să treacă prin ce trec eu. Am făcut greșeli, probabil am făcut greșeli multe la CCA, dar de aici și până a mi se imputa lucruri pe care nu le-am făcut e cale lungă! O să încerc să fiu tare, poate mi se acordă și dreptul de a munci și poate nu o să stau cele zece luni care au mai rămas”, a reacționat Gheorghe Constantin, după aflarea sentinței.
În afara oamenilor din fotbal, Curtea de Apel Ploiești a dictat o serie de condamnări și pentru apropiații lui Penescu, aflați pe circuitul relațiilor cu „fluierașii”. Cu 5 ani de executare, Penescu și mâna sa dreaptă, Liviu Făcăleață, sunt urmați de: Cristian Libertatu (director OPC Argeș) – 3 ani cu executare, Cristian Mincă (președinte FC Argeș) – 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, Gheorghiță Pieca (director PIC) și Daniela Cîrstina (director PIC) – 3 ani de închisoare cu suspendare, ultimele două rămase de la instanța anterioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?