Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Procedură simplificată la banii pentru fermele de semi-subzistenţă


    Vrâncenii care primesc fonduri europene prin măsura 141 trebuie să depună notificările la sediul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR). Modificările au fost stabilite de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) care spune că noua măsură este în sprijinul beneficiarilor Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). AFIR a modificat și consolidat metodologia specifică contractării fondurilor europene prin adaptarea manualului de contractare pentru M 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență.
    Potrivit AFIR, beneficiarii măsurii 141 vor depune Notificarea cu privire la modificarea planului de afaceri împreună cu Dosarul Cererii de Plată la sediul OJFIR unde aceasta va fi analizată de experții care instrumentează proiectul. „Această îmbunătățire a fost aplicată pentru a evita posibilele întârzieri în analiza Cererilor de Plată și necesitatea încadrării în termenele procedurale pentru depunerea Cererilor de Plată specifice Măsurii 141, cu scopul ca beneficiarii proiectelor să primească plata la timp. Principalul obiectiv al acestei Măsuri îl reprezintă creșterea volumului producției destinate comercializării, pentru ca fermele de semi-subzistență să devină viabile din punct de vedere economic, dar și diversificarea producției în funcție de cerințele pieței și introducerea de noi produse”, arată reprezentanții AFIR.
    La nivelul Vrancei, peste două mii de fermieri au depus proiecte pentru măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență”, cu o valoare totală de 15,7 milioane euro. Prin măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi- subzistență, fermierii pot primi, timp de cinci ani, câte 1.500 euro anual de la Uniunea Europeană. În prima etapă, după trei ani de la semnarea contractului, se verifică dacă sunt respectate condițiile minime de acordare a sprijinului, respectiv dacă au fost îndeplinite criteriile la care fermierul s-a angajat când a solicitat fondurile. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, este suspendată plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite. Ulterior, în anii IV și V, banii sunt acordați doar dacă fermierii îndeplinesc toate condițiile prevăzute în contractul de finanțare, respectiv este înregistrată o creștere a exploatației agricole conform criteriilor europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?