Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

O treime dintre vrânceni suferă de boli cronice. Află care sunt bolile cel mai des întâlnite


Bolile de inimă, diabetul și tumorile maligne sunt tot mai des diagnosticate în rândul vrâncenilor. În Vrancea sunt înregistrați peste 111.575 de bolnavi cronici, adică aproximativ o treime din populația județului. Specialiștii spun că lipsa unor programe de prevenție de lungă durată și tendința oamenilor de a merge la medic doar atunci când simt durerea conduc la apariția unor astfel de situații.
Cei mai mulți dintre vrâncenii diagnosticați cu boli cronice suferă de boli de inimă, astfel că Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență Focșani este mai mereu plină. Datele Direcției de Sănătate Publică Vrancea (DSP) arată că, în anul 2014, cele mai întâlnite boli erau hipertensiunea arterială, fiind înregistrate 32.442 de cazuri, și cardiopatia ischemică, de care suferă 18.369 vrânceni. Factorii de risc în cazul acestor afecțiuni sunt numeroși și din acest motiv bolile de inimă sunt principala cauză de deces inclusiv la nivel mondial. În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, arată datele Fundației Române a Inimii. Bărbații au un risc cardiac mai crescut în comparație cu femeile. La fel și persoanele cu istoric familial.
Hipertensiunea, pe lângă faptul că este cea mai des întâlnită afecțiune a inimii, reprezintă și un factor de risc pentru diabetul zaharat, dislipidemie (modificare, în exces sau în deficit, a concentrației lipidelor sangvine-n.r.) sau obezitate. Astfel, de diabet zaharat suferă 11.167 vrânceni, iar de obezitate 1.836 de vrânceni. Diabetul este o problemă de sănătate publică în România. Costurile tratării bolnavilor sunt din ce în ce mai mari, având în vedere că vorbim de o afecțiune incurabilă, iar tratamentul durează zeci de ani.
Prevenția este soluția care ar putea să scadă incidența acestei boli, numai că asta presupune costuri ridicate și multă implicare atât la nivel național, cât și regional. De altfel, din cauza lipsei unor programe de prevenție eficiente, aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat, iar aproape jumătate dintre aceștia nu sunt luați în evidențele medicilor diabetologi.

    Peste 7 mii de vrânceni suferă de cancer

Tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă vrâncenii. 7.591 vrânceni au fost înregistrați cu tumori maligne, anul trecut. Cauzele sunt multe, spun medicii. În general, acestea sunt legate de modul de viață, de alimentație, de sedentarism, de o anumită predispoziție genetică, dar și de stres.
Bolile psihice sunt a patra boală de care suferă vrâncenii. În total, în evidențele medicilor sunt 7.479 de bolnavi psihici, 23 de cazuri fiind diagnosticate doar anul trecut. De asemenea, mii de vrânceni suferă de ciroze și diferite boli hepatice, respectiv 7.013 la număr, boli pulmonare obstructive cronice – 4.563 cazuri, boli ulceroase – 3.193 cazuri, gușă – 1.970 cazuri, boli cerebro-vasculare – 3.316, calculoză urinară – 1.572 cazuri, tulburări mentale și de comportament – 1.497 cazuri.
Alte boli grave de care suferă vrâncenii sunt: tuberculoza – 337 cazuri, rahitism evolutiv – 190 cazuri, malnutriție proteino-calorică – 267 cazuri, boala Alzheimer – 367 cazuri, scleroză multiplă – 89 cazuri, epilepsie – 1.704 cazuri, reumatism articular – 156 cazuri, cord pulmonar cronic – 421 cazuri, insuficență renală cronică – 834 cazuri, anomalii congenitale – 339 cazuri, anomalii congenitale aparat circulator – 236 cazuri, maladia Down – 40 cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?