Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Leacuri din grădină: Nucile


Nucile, o colecție de minerale și vitamine, au fost considerate încă din antichitate alimentele creierului din pricina formei pe care o au, iar cercetările moderne au dovedit că aceste fructe conțin nutrienți esențiali pentru sănătatea sistemului nervos, dar și pentru buna funcționare a întregului organism. Nucul (Juglans regia) este un arbore nativ care atinge mărimi medii și se crede că este originar din munții ce înconjoară Asia Centrală sau sudul Europei. Există peste 30 de varietăți de nuci, însă mai populare sunt trei, cultivate pentru consum: nucul englezesc sau persan (Juglans regia), nucul negru (Juglans nigra) și nucul alb (Juglans cinerea). După plantare, copacul are nevoie de aproximativ patru ani până la primele roade.
Nucile, adică fructele, sunt gata să fie recoltate în luna august, atunci când coaja groasă începe să crape. Ca structură, miezul conține doi lobi de mărimi inegale, de culoare albicioasă, înveliți într-o coajă subțire. Lobii sunt parțial atașați unul de celălalt. Nucile sunt bogate în fibre și conțin vitamine, precum: vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12), acid folic; vitamina D vegetală, magneziu și antioxidanți precum vitamina E. Conțin și cantități mari de acizi grași monosaturați și acizi grași esențiali de omega 3, precum și melatonină, un hormon natural. Nucile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe oleaginoase din lume. Nutriționiștii și medicii recomandă consumul de nuci, fie ca gustare între mesele principale, fie ca ingredient în diferite preparate culinare.
Frunzele de nuc au proprietăți antibiotice, antiinfecțioase, depurative, digestive, stimulente ale circulației, stimulente ale respirației, stimulente generale și sudorifice. Cojile de nuci verzi au proprietăți aperitive și tonice generale, în timp de uleiul de nuci este un foarte bun vermifug și tenifug. În fiecare toamnă, medicina naturistă recomandă o cură de nuci ca adjuvant în tulburările de stomac și intestine: ulcere, dispepsii, iritații, diaree, constipație. Persoanele care includ zilnic în dietă nucile, alunele sau migdalele au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, de diabet și de cancer, arată un nou studiu.
Nucile contribuie din plin la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar meritul revine acizilor grași esențiali omega 3, care scad nivelul de colesterol rău și previn înfundarea arterelor. În plus, nucile îmbunătățesc circulația sângelui. Consumul periodic de nuci proaspete întărește vasele de sânge și previne deteriorarea acestora, mai ales la vârstnici. Datorită bogăției în vitamina E, consumatorii de nuci prezintă risc minim de a face un atac de cord. Opt nuci pe zi țin arterele flexibile, inima sănătoasă și previn apariția atacului vascular cerebral, arată un studiu american efectuat recent.
Cercetările moderne au arătat ca nuca este stimulent al memoriei și e recomandată celor ce depun un efort intelectual sporit. Nucile conțin lecitină, o substanță care stimulează memoria și puterea de concentrare. Conținutul bogat în zinc recomandă miezul de nucă în tratamentul asteniei, întârzierilor de creștere, tulburărilor sistemului nervos. Depresia este una dintre afecțiunile cel mai des întâlnite, în prezent, la persoane din ce în ce mai tinere. Această boală se poate combate cu un consum regulat de nuci. Studiile arată că alimentele bogate în acizi grași esențiali, cum sunt și nucile, contribuie la alungarea depresiei și la dobândirea unei stări de calm. Nucile sunt indicate și în tratarea unor afecțiuni precum Parkinson și Alzheimer.
Nucile, prin conținutul lor ridicat de melatonină, te ajută să te odihnești corespunzător și să te simți în formă maximă a doua zi. Nucile ameliorează senzația de oboseală, de iritabilitate, combat astmul și întăresc sistemul imunitar. Razele puternice ale soarelui, radicalii liberi, vântul, umezeala, aerul uscat, frigul, toți acești factori grăbesc îmbătrânirea pielii, dar cercetătorii arată că o mână de nuci pe zi poate amâna semnele îmbătrânirii premature, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Substanțele antioxidante formează un scut împotriva factorilor nocivi, protejând celulele și prelungindu-le viața.
Datorită conținutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism și artroze, în stări precanceroase și tuberculoză, în special tuberculoză osoasă. Tot datorită antioxidanților, nucile sunt recunoscute pentru efectul lor anticancer. Substanțele benefice ajută organismul să se regenereze, împiedică îmbolnăvirea celulelor și previn dezvoltarea tumorilor canceroase. Datorită acizilor grași Omega 3, antioxidanților și fitosterolului, nucile sunt arme redutabile în lupta cu cancerul mamar.
Nucile conțin fibre alimentare și proteine, adică substanțe nutritive care potolesc rapid foamea și creează o senzație îndelungată de sațietate. Nucile trebuie incluse în orice dietă de slăbit, mai ales datorită capacității lor de a înlocui carnea sau soia. Nucile sunt un aliat de încredere al frumuseții părului. Un consum regulat de nuci va furniza organismului două dintre cele mai importante minerale pentru păr: fier și zinc. Aceste substanțe fortifică firele de păr și contribuie la regenerarea rapidă a podoabei capilare. De asemenea, nucile au în conținutul lor vitamina E, care ajută părul să strălucească și să aibă un aspect sănătos.
Uleiul de nucă este indicat în alimentația dietetică pentru prevenirea aterosclerozei și creșterea părului. Adăugat în salate, combate tenia. Se mai folosește pentru frecționarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum și în dermatoze (are efect emolient). Mugurii de nuc macerați în miere sunt foarte utili împotriva anemiei, contra anorexiei și în cazurile de tulburări limfatice. Tinctura din frunze de nuc este foarte eficientă în tratamentul diabetului. Miezul de nucă prăjit combate infecțiile urinare, dar în același timp poate fi folosit și pentru a scăpa de tuse. Miezul a 20 de nuci, consumat zilnic, e un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Nucile conțin tanin cu efect astringent, de aceea sunt folositoare și în tratamentul diareei.
Coaja de la nuci are un rol important în menținerea sănătății stomacului. Coaja verde a nucilor conține foarte multă vitamina C, acizi organici, fosfați și oxalați de calciu. Are efecte asemănătoare cu ale frunzelor, tratând infecțiile intestinale acute. Nucile nu sunt contraindicate la cei suferinzi de hepatită, dar acești bolnavi vor trebui să consume cantități mai mici. Nucile nu provoacă tulburări și dificultăți de digestie dacă sunt corect asociate. În niciun caz nu se mănâncă nuci la o cină copioasă sau după un mic dejun foarte bogat. Se combină bine cu crudități, dar nu se recomandă asociate cu carnea, făinoasele, amidonul, produse de patiserie și dulciuri.


ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?