Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cine refuză cardul de sănătate beneficiază de servicii medicale în baza unei adeverințe


Persoanele care refuză cardul național de sănătate din diverse motive, printre care și cele religioase, ar putea beneficia de servicii medicale gratuite în baza unei adeverințe medicale. Acest lucru este stipulat clar într-un proiect de hotărâre postat, luni, pe site-ul Ministerului Sănătății. Acest act normativ stabileste că „persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință primirea cardului național prin depunerea unei declarații pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență, însoțită de cardul național în situația în care acesta a fost distribuit, fac dovada calității de asigurat pe baza adeverinței de asigurat, având o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidență. Casele de asigurări de sănătate asigură păstrarea și arhivarea cardurilor naționale refuzate până la expirarea perioadei de arhivare stabilită în condițiile legii, putând elibera cardurile naționale aflate în perioadă de valabilitate la solicitarea scrisă a asiguraților care au refuzat inițial dovedirea calității de asigurat pe baza acestora„, se arată în actul normativ.
Astfel, toți  vrâncenii care refuză cardul trebuie să scrie o declarație pe proprie răspundere la Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea, iar serviciile medicale le vor fi asigurate pe baza unei adeverințe eliberate la fiecare trei luni. Dacă se răzgândesc, pot cere cardul de la CAS Vrancea. Mihai Copaci, șeful CAS Vrancea, spune că această măsură este bună pentru cei care nu vor în niciun fel să folosească acest document electronic. „Această prevedere este bună pentru cei care refuză să utilizeze cardul, numai că ei trebuie să se deplaseze la CAS Vrancea o dată la 3 luni pentru a obține adeverința de asigurat. Cardurile acestor persoane vor fi arhivate de noi și, poate, între timp, se râzgândesc și se hotărăsc să-l folosească”, este de părere Mihai Copaci.
În același proiect legislativ se mai se precizează că documentul electronic este obligatoriu de la 1 februarie, dar până la data de 1 aprilie pacienții pot beneficia de servicii gratuite ori compensate și pe baza adeverinței de asigurat emisă de CAS.
La nivelul județului Vrancea, peste 188 de mii de persoane au primit cardul național de sănătate, iar alte 10 mii de persoane, care nu au fost găsite de poștași acasă, sunt așteptate la sediul CAS Vrancea, cu cartea de identitate, să-și ridice cardul. Programul de lucru al CAS Vrancea, în ceea ce privește emiterea cardurilor, este de luni până joi în intervalul 8.30-15.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?