Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

ŞOC pentru românii cu credite în franci elveţieni: Cât vor plăti în plus pentru o rată medie de 500-600 de franci


Românii care au credite imobiliare în franci elvețieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunțat joi de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% și a atins un maxim istoric. Față de miercuri, paritatea pentru francul elvețian anunțată de BNR a urcat cu 58,72 de bani, de la 3,7415 lei/franc. În același timp, euro a trecut de pragul de 4,5 lei, iar dolarul american a atins un maxim istoric (3,851 lei). Precedentul maxim pentru moneda elvețiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani și jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.
    Debitorii care au contractat de la bănci împrumuturi în franci elvețieni ar fi plătit pentru o rată medie de 500-600 de franci între aproape 1900 și 2.250 lei pe lună, valori calculate la cursul de miercuri anunțat de BNR. În schimb, după creșterea bruscă înregistrată joi de, pentru aceeași rată suma de plată urcă la 2.200 – 2.600 de lei, astfel că de la o zi la alta au o datorie suplimentară de 300-350 de lei.
    Finanțările în franci elvețieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populației și 0,7% firmelor. „Din totalul creditelor acordate de bănci, în franci elvețieni mai sunt 4,5%, ca valoare, din care 3,8% sunt pentru populație, iar restul până la 4,5% pentru firme”, a precizat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Soldul creditelor acordate de bănci populației și firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.
    Decizia Băncii Naționale a Elveției de a nu mai păstra plafonul minim de 1,2 franci pe euro a avut ca efect aprecierea monedei elvețiene cu până la 41% pe piețele externe. După anunțarea cursurilor valutare de către BNR, cotațiile la casele de schimb ale băncilor se situau între 4,40 lei/franc la Credit Europe Bank și 5,0550 lei/franc la Leumi Bank. Cele mai mari trei bănci din sistem afișau un curs de 4,5700 lei/franc (BCR), 4,4080 lei/franc (BRD) și 4,700 lei/franc (Banca Transilvania). Bancpost avea afișată o cotație de 5,000 lei/franc după ora 13.00, CEC Bank de 4,700 lei/franc, Volksbank de 4,5880 lei/franc, ING – 4,4606 lei/franc, Intesa Sanpaolo Bank – 4,4570 lei/franc. Dintre băncile care mai au portofolii de credite în franci elvețieni, Raiffeisen Bank avea un curs de 4,4050 lei/franc, iar OTP Bank de 4,4251 lei/franc.

     O asociație cere Guvernului și Parlamentului soluții pentru clienții cu credite în franci

    Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Guvernului și Parlamentului să identifice urgent soluții pentru situația persoanelor cu credite în franci elvețieni, având în vedere creșterea de joi a cursului pentru francul elvețian cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc. „În contextul evoluțiilor extrem de nefavorabile înregistrate astăzi pe piață valutară de francul elvețian (CHF), moneda în care sunt împrumutați la bănci sute de mii de români, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare va solicită să acționați cu maximă urgență, potrivit competențelor de care dispuneți, pentru identificarea unei soluții care să vină în ajutorul celor afectați”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă de asociație prim-ministrului Victor Ponta, președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
    Reprezentanții AURSF fac referire la cele două inițiative legislative privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei, aflate în dezbatere în Parlament de câteva luni, una dintre ele aparținând unui grup de 131 de deputați și senatori. „Având în vedere vacanță parlamentară, considerăm că se impune adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care să plece de la propunerile legislative aflate în Parlament, care să fie apoi adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în cel mai scurt timp după reluarea activității parlamentare”, se spune în comunicat.
    Cursul anunțat de BNR pentru francul elvețian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, și a trecut de 5 lei la cotațiile din piața bancară raportate la euro.
    Reprezentanții utilizatorilor servicii financiare amintesc în scrisoarea deschisă câteva dintre propunerile înaintate în cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget-Finanțe de la Camera Deputaților cu privire la debitorii în franci elvețieni, printre care obligarea băncilor de a propune clienților opțiunea de a converti creditele deținute în CHF, în moneda națională, în cazul în care cursul valutar s-a apreciat cu minim 20% față de momentul accesării finanțării. Totodată, cursul de conversie nu va putea depăși cursul de la momentul acordării creditului cu mai mult de 20%.
    De asemenea, măsurile legislative ar trebui să cuprindă interzicerea solicitării și aplicării oricăror alte comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor, dar și interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în nouă moneda de creditare.
    AURSF menționează că, în condițiile crizei financiare care s-a manifestat începând cu finalul anului 2008, consumatorii au plătit rate mult mai mari la credite, datorate deprecierii accentuate a leului față de francul elvețian, de la un curs mediu de 1,8915 lei/CHF în iulie 2007 la 3,6294 lei/CHF în iulie 2014 și 4,3287 pe 15 ianuarie 2015.
    Francul elvețian s-a apreciat joi cu 30% față de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveției a decis să renunțe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existența sa nu mai este justificată.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?