Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO: Eminescu, model de urmat pentru elevii de la Colegiul Economic


Sub genericul „Poetul care ne locuiește”, profesorii de limba și literatura română și bibliotecarul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au organizat un maraton al activităților dedicate împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului nostru național, Mihai Eminescu. Ei au avut susținerea directoarei unității de învățământ, profesoara Cristina Gheorghiță. 
Considerând că problema receptării operei eminesciene este una mereu actuală, profesorii de limbă și literatură română i-au îndemnat pe elevi să-și asume în mod conștient mesajul artistic al creației ,,celui mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”, după cum spunea George Călinescu. „Începând cu ora 8.00, elevii și profesorii au fost implicați într-un program coerent, cuprinzând imaginea lui Eminescu din scrisori, în căutarea autorului sub forma biografiei și sub forma creației originale oferite de fostul elev, Ionuț Petraru, prin activități interdisciplinare și transdisciplinare: concurs de desene inspirate din poezia lui Eminescu, audiție muzicală, cafenea literară, lectură expresivă, expoziție de carte. Nu în ultimul rând, profesorii au realizat o analiză a modului în care elevii îl percep astăzi pe Eminescu. O constantă a activităților a fost descoperirea biografiei autorului, a omului din spatele operei, activitate care compensează carențele programei și a manualelor școlare. Tânăra generație se află în căutarea de modele, iar școala încearcă să aducă în atenție modele perene, deja consacrate, precum Mihai Eminescu, despre care el însuși spunea: «Sunt nepractic, sunt peste voia mea grăitor de adevăr»”, se arată într-un comunicat de presă remis de reprezentanții Colegiului Economic.
Elevii s-au arătat plăcut impresionați de activitățile desfășurate. „Astăzi (n.r. – ieri) e ziua lui Eminescu și am participat la trei dintre activitățile care s-au desfășurat în colegiul nostru: Eminescu în aforisme și cugetări, dramatizarea corespondenței Eminescu-Veronica Micle și sceneta lui Ionuț Petraru. Ceea ce am văzut a fost un prilej unic de a reflecta la noi înșine, prin prisma creației eminesciene”, a spus Alexandru Boșcan, elev în clasa a X-a D. „Cu ocazia zilei de 15 ianuarie, ne-am decis să dramatizam scenariul fostului nostru coleg. Ne-a fost greu, a trebuit să căutăm citate, dar ne-am mobilizat și simplul fapt că am intrat în contact cu opera marelui poet, dar și cu importante cărți de istorie și critică literară, a fost, pe bună dreptate, un mare câștig”, a spus și Roxana Gălățanu, elevă în clasa a XI-a E.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?