Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Parchez ca un bou, fenomenul care a ajuns şi în Focşani


„Parchez ca un bou” este un fenomen care a cuprins anul trecut România și care, clar, n-avea cum să ocolească Focșaniul. Drept urmare, pe Facebook există o pagină dedicată special conducătorilor auto care își parchează mașina în moduri și în locuri nepotrivite din Focșani. „Educație rutieră … în Focșani. Caru’ cu boi se umple cu pozele voastre. Le așteptăm la parchezcaunboufocsani@yahoo.ro”, scrie pe pagina respectivă, unde apar foarte multe poze cu mașini de toate tipurile parcate pe trotuar, pe trecerea de pietoni, pe două locuri, pe spațiul verde, pe locurile rezervate persoanele cu handicap și așa mai departe. În fotografii apar chiar și mașini ale Poliției, surprinse parcate necorespunzător.
    „Academia Cațavencu” a publicat anul trecut un interviu cu Bogdan,  absolvent de Psihologie, liderul unei „grupări de „haiduci urbani” care-și propun să-i disciplineze într-un mod inedit pe grobienii cu merțane”. „Acum vreo 6 ani, proaspăt șofer fiind, m-am lovit de o altă realitate cruntă a vieții în România – lipsa locurilor de parcare. De fiecare dată când ajungeam acasă, nu găseam loc de parcare, iar unul dintre motivele pentru care se întâmplă asta era faptul că unii parcau total aiurea. Îmi aduc aminte că era un tip cu un Suzuki Swift care mereu ocupa 2,3 locuri cu chichineața lui și într-o seară, exasperat fiind, i-am spus iubitei mele, Alina, „ia uite-l pe ăsta, mereu parchează ca un bou”… De aici până la încropirea unui logo și printarea acestuia pe autocolant nu a fost decât un mic pas. Simțeam nevoia să fac ceva, să-i atrag atenția acelui om. Apoi am devenit din ce în ce mai atent la cei care parcau aiurea și mă încurcau în trafic și lipirea acelui sticker era o vendetă personală”, povestește Bogdan pentru academiacatavencu.info.
    El precizează că scopul este de a educa, nu de a jigni sau de a pedepsi. „(…) cuvântul „bou” nu este jignitor, este o referire la un animal, care evident, nu știe să parcheze. Dacă spuneam „parchez ca o pisică” era diferit doar pentru că pisicile sunt simpatice și virale pe Facebook?”, declară Bogdan. Acesta s-a delimitat de inițiativa altor „băieți”, care lipesc stickere de hârtie. „Noi am început cu un sticker, am continuat cu un site http://parchezcaunbou.info și de un an avem și o pagină de Facebook, care i-a inspirat și pe alții să demareze campanii locale. Lipirea sticker-ului de hârtie „Ai parcat ca un bou” este o campanie a unor băieți din București și noi vrem să ne delimităm clar de acțiunile acestora. Nu încurajăm lipirea acestor stickere și nu promovăm această campanie. Nu îndreptăm un rău făcând un alt rău și provocând pagube. (…)Stickerele pe care le distribuim noi se dezlipesc foarte ușor și îi atrag atenție șoferului că nu a procedat corect. Cu siguranță un sticker nu transformă un „bou” într-un șofer model, dar poate intră pe site sau pe Facebook, vede ce minunății sunt acolo și realizează că a greșit și că putea parca mai bine. Poate data viitoare va fi el cel care va simți nevoia să lipească un sticker, să facă o poză și s-o urce pe Facebook”, a mai spus Bogdan pentru Academia Cațavencu.
    Pe facebook există și pagina „Ai parcat ca un bou – Focsani”, la a cărei scurtă descriere scrie: „Ești prea comod să mergi pe jos, ești „jmecher” cu mașini „fitzoase”, dacă nu îți pasă atunci aici este locul tău! Să le facem publică nesimțirea!”. Aceasta are însă numai 183 de like-uri, spre deosebire de „Parchez ca un bou – Focsani”, care are peste trei mii.
    Cu cât mai multe astfel de inițiative, cu atât mai bine. Măcar de s-ar rușina șoferii surprinși parcând ca… o pisică… și n-ar mai repeta gestul. Åži ca să contribuim și noi la această mișcare, publicăm câteva fotografii cu un Audi pe care l-am fotografiat la finele lui decembrie parcat aproape în mijlocul intersecției dintre străzile Aurora și Mare a Unirii, lângă trecerea de pietoni de la Piața Moldovei.
   

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?