Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

De la 1 ianuarie, amenzi MAI MARI pentru șoferii care ÎNCALCĂ regulile de circulație


Șoferii care încalcă regulile de circulație plătesc amenzi mai mari. Asta pentru că din prima zi a acestui an, amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație au crescut, iar participanți la trafic care încalcă prevederile Codului Rutier pot fi sancționați cu sume cuprinse între 195 și 1.950 lei. Polițiștii vrânceni ne-au spus că din prima zi a anului au fost aplicate mai multe amenzi majorate.
    Codul rutier stabilește că un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, astfel că o creștere a acestuia duce automat la o majorare a cuantumului contravențiilor rutiere. Salariul minim a crescut de la 1 ianuarie, conform unei hotărâri a Guvernului, de la 900 la 975 de lei. Prin urmare, de la 1 ianuarie, un punct-amendă reprezentă 97,5 lei. 
Sancțiunile prevăzute de Codul rutier sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care le prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni se aplică persoanelor fizice, în timp ce amenzile din clasa a V-a de sancțiuni se aplică doar persoanelor juridice.
    Astfel, clasele de sancțiuni sunt următoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă. Amenzile aplicate de la 1 ianuarie vor fi următoarele: clasa I: 195 sau 292,5 lei; clasa a II-a: 390 ori 487,5 lei; clasa a III-a: 585 la 780 de lei; clasa a IV-a: de la 877,5 la 1.950 de lei, clasa a V-a: de la 2.047,5 la 9.750 de lei.
    Printre faptele care se sancționează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcției de mers făcute fără respectarea obligației de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberării documentului prin care s-a constatat avaria sau lăsarea liberă a volanului, ghidonului ori manetei de comandă a vehiculului în timpul conducerii. De asemenea, cu 195 sau 292,5 lei se mai amendează și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului.
    Amenzile din clasa a II-a de sancțiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/ caracteristici decât cele trecute în certificatul de înmatriculare/ înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă.
    Totodată, în anumite situații, pe lângă amenzile de 390 sau 487,5 lei, șoferilor li se mai poate suspenda dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Printre aceste cazuri se numără: depășirea coloanelor de vehicule oprite la semafor (la culoarea roșie) sau la trecerile la nivel cu calea ferată; neacordarea priorității de trecere pietonilor care traversează drumul în mod regulamentar; neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept; nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului; nerespectarea regulilor privind depășirea.
   
   Nu dai prioritate, rămâi fără permis

Printre faptele pentru care se dau amenzi din clasa a III-a de sancțiuni se numără conducerea unui autovehicul cu un permis auto expirat, nepăstrarea distanței laterale suficiente față de vehiculele care circulă din sensul opus sau circulația cu un autovehicul care are defecțiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc. De asemenea, în anumite cazuri, pe lângă amenda cuprinsă între 585 și 780 de lei, șoferii riscă și suspendarea permisului pentru 60 de zile. Printre aceste situații se numără: nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale.
    În ceea ce privește amenzile din clasa a IV-a de sancțiuni, acestea se aplică, printre altele, atunci când se circulă cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecției tehnice periodice este expirat, atunci când șoferii nu-și fac verificarea medicală periodică sau atunci când aceștia fac gesturi obscene, înjură, adresează expresii jignitoare/ vulgare la adresa participanților la trafic. La fel se sancționează și conducerea fără anvelope de iarnă a autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
    Codul rutier mai stabilește că pe lângă amenzile între 877,5 și 1.950 de lei, șoferilor li se poate suspenda permisul timp de 90 de zile în cazuri precum: conducerea sub influența băuturilor alcoolice; conducerea vehiculului cu defecțiuni grave la sistemul de frânare/ mecanismul de direcție; depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum și pentru categoria autovehiculului condus.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?