Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Moștenitoarea unui fost comerciant din Nereju a obținut în instanță despăgubiri pentru un imobil confiscat și demolat în 1960

Moștenitoarea unui fost comerciant din Nereju a obținut în instanță despăgubiri pentru imobilul care îi fusese confiscat acestuia și care fusese demolat în 1960. Cu o decizie favorabilă din partea Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, femeia nu a fost tocmai mulțumită de suma cu care urma a fi despăgubită, așa că a acționat în judecată instituția. Inițial, tribunalul a considerat că valoarea calculată a fost cea corectă, așa că a respins acțiunea. În apel, instanța a majorat suma care urmează să îi fie plătită reclamantei, însă nu la valoarea pe care o dorea aceasta. Pronunţă o nouă hotărâre. Admite apelul declarat de reclamanta S. N.. Schimbă sentinţa civilă a Tribunalului Vrancea astfel: admite contestaţia. Anulează Decizia (…) CNCI şi o obligă pe intimata – pârâtă la emiterea unei noi decizii de compensare în favoarea apelantei – reclamante, în care să se reţină un cuantum de 90.281,51 lei. Obligă pe intimată către apelantă la plata a 1.500 lei cheltuieli de judecată în apel, se arată în hotărârea definitivă.

Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor calculase că pentru imobilul respectiv, situat în Nereju, suma potrivită ar fi acordarea de 76.315 puncte, unde 1 punct are valoarea de 1 leu, or reclamanta dorea ca instituția să fie obligată să emită o nouă decizie și să aibă în vedere o altă valoare a imobilului. Instanțele au statuat, cu autoritate de lucru judecat, că reclamanta din cauză este îndreptățită la acordarea de despăgubiri pentru imobilul ce a aparținut antecesorului său, prin puncte, se arăta în motivarea soluției, publicată pe rolii.ro.

Concret, era vorba despre o casă cu patru camere și o sală, plus o cameră la etaj, neterminată. Reclamanta a arătat că imobilul ridicat de antecesorul său a avut destinație comercială (magazie, cârciumă, han). (…) În considerarea valorii imobilului pentru care urmează a fi acordate despăgubiri, reclamanta a apreciat că nu se impune aplicarea vreunei corecții întrucât, pe lângă faptul că imobilul a fost individualizat cuprinzând și caracteristicile lui tehnice, la evaluarea acestuia a fost aplicată o corecție, constând în aplicarea unui procent de 0,73 coeficient de uzură a imobilului din anul construirii (1933) și anul demolării (1960), rezultând astfel valoarea de 215.302 lei. În consecință, reclamanta a argumentat că valoarea imobilului evaluat (…) în raport de grila notarială din 2013 este de 29.700 Euro = 128.981,70 lei (curs valutar la 20.05.2013), se preciza în cursa citată.

Tribunalul nu a considerat însă că era nevoie de vreo modificare din partea CNCI, reținând că existau acte din care rezulta că imobilul avea o suprafața utilă de 170 mp, la care se adăuga un beci de 33,6 mp. Astfel, nu poate fi primită susținerea că imobilul construcție preluată ar avea suprafața de 270 mp în loc de 170 mp. În aceste circumstanțe, este corect modul de calcul pentru valoarea orientativă a proprietății efectuată de către pârâta CNCI pentru imobilul din litigiu, se mai arăta în motivarea instanței de fond.

 

Foto cu rol de prezentare, sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?