Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Șomerii vrânceni nu doresc Cardul Profesional European


Doar 171 de șomeri vrânceni au solicitat Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea eliberarea Cardului Profesional European, cu toate că acesta se acordă gratuit și cuprinde toate informațiile cu privire la statutul profesional al posesorului. Eliberarea acestor carduri a început, în județul nostru, încă din luna august a anului trecut, în cadrul proiectului „Cardul profesional european – soluție europeană în căutarea unui loc de muncă”, proiect strategic, la nivel național, ce a vizat modernizarea Serviciului Public de Ocupare prin introducerea unui sistem informatic complex, ce are la bază cardul ca și instrument de autentificare. Posesorii acestui card nu trebuie să umble după ei cu CV-uri, diplome și eventuale certificate de calificare, toate informațiile fiind incluse în bucățica de carton. În plus, ei vor avea toate datele cu privire la locurile disponibile pe piața muncii județeană, națională și a Uniunii Europene.
 Cardul Profesional European pare a nu fi deloc pe placul șomerilor vrânceni, aceștia considerându-l inutil în găsirea unui loc de muncă. Deși au posibilitatea de a intra în posesia unui astfel de card, valabil oriunde în statele Uniunii Europene unde, cu ajutorul lui, șomerii își pot găsi mai ușor serviciu cu contract legal de muncă, doar 171 de șomeri din județul nostru au solicitat astfel de card la AJOFM Vrancea. „Nu avem o explicație pentru care doar atâtea persoane au solicitat astfel de card. Poate nu au înțeles că le este benefic, poate nu le este necesar sau poate nu au înțeles de ce sunt aceste carduri în avantajul lor”, a spus Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.  
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și cele ce sunt înregistrate deja în evidențele Agenției vrâncene pot intra în posesia Cardului Profesional European, la sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă Focșani, din strada Brăilei, nr. 3 bis. Cardurile se emit gratuit și sunt înmânate persoanelor în căutarea unui loc de muncă imediat după înregistrarea în sistem. Ca purtător de informații, Cardul Profesional European este un instrument inovativ care se va putea constitui ca o alternativă modernă la cel încă utilizat, și anume carnetul de șomer.
 Potrivit celor transmise de oficiali ai instituției, printre beneficiile deținătorilor acestui card se numără: transparență și acces rapid prin intermediul portalului www.card-profesional.ro la vizualizarea, modificarea sau actualizarea contului personal; contul personal conține, într-un mod personalizat, informațiile legate de locurile de muncă și cursurile de formare disponibile; prezentarea profilului său (CV în format Europass) la interviul cu un angajator într-un mod facil, angajatorul având acces prin intermediul portalului, folosind cardul, la aceste informații; acces transparent la serviciile de informare și consiliere; facilitarea recunoașterii calificărilor profesionale la nivel european. De asemenea, sistemul pune la dispoziție o platformă de gestiune a ofertelor și cererilor pentru locuri de muncă atât de pe piața națională cât și din UE, portofolii ce vor putea fi comunicate on-line atât deținătorilor de carduri cât și ofertanților.
   Cardul, și în avantajul angajatorilor
 În ceea ce privește beneficiile angajatorilor și formatorilor prin intermediul acestor carduri, printre acestea se numără: posibilitatea promovării locurilor de muncă vacante către persoanele cu profilul adecvat; posibilitatea promovării locurilor de muncă și în cazul sediilor de lucru, nu numai la nivelul sediului principal, cu posibilitatea gestionării acestor informații în sistem, astfel încât să existe informații primare pentru determinarea plăților în cazul în care șomerul acceptă un loc de muncă în altă localitate decât cea în care locuiește la momentul înregistrării în sistem ca șomer; posibilitatea promovării cursurilor de formare disponibile; acces rapid la informațiile publice ale unui deținător de card; posibilitatea confirmării ocupării unui loc de muncă, astfel încât să se închidă circuitul informațional cu privire la ofertele disponibile pe piața muncii, aproape în timp real etc. 
 Emiterea acestor carduri a avut loc în cadrul proiectului „Cardul profesional european – soluție europeană în căutarea unui loc de muncă”, proiect strategic, la nivel național, ce a vizat modernizarea Serviciului Public de Ocupare (SPO) prin introducerea unui sistem informatic complex, ce are la bază cardul ca și instrument de autentificare. Această activitate continuă, chiar dacă proiectul s-a finalizat. 
 Proiectul a fost implementat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în parteneriat cu SC Soft Business Union SRL și s-a desfășurat pe o perioadă de 33 luni (1 decembrie 2010 – 31 august 2013) în condițiile de finanțare obținute prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?