Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Teste Papanicolau gratuite și în 2015


Aproximativ două mii de vrâncence au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau, anul acesta, în cadrul Programului național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Din total, aproximativ 200 de femei au fost depistate cu leziuni la nivelul colului. 
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Focșani spun că adresabilitatea a scăzut foarte mult, din ce în ce mai puține femei făcând teste gratuite. Astfel, din 48 de mii de femei care sunt eligibile pentru acest program, puțin peste 10% au beneficiat de teste. Reprezentanții spitalului susțin că vrâncencele se pot prezenta la medicii de familie, deoarece programul beneficiază de fonduri suficiente, bugetul fiind suplimentat. Mai mult, zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat că va derula și anul viitor Programul național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin.

Cum se pot face aceste teste
 
În Vrancea, numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 100. Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Focșani recomandă, însă, și celorlalți medici de familie să se înscrie în acest program, pentru ca numărul vrâncencelor care vor avea acces la aceste teste gratuite să crească.
Femeile se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor. Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul Spitalului Județean de Urgență Focșani. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici, se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în programul național. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program și se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?