Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Patriarhia Română cere tuturor cultelor susţinerea statutului actual al orei de religie


Patriarhia Română solicită Consiliului Consultativ al Cultelor o întrunire extraordinară pentru stabilirea unor măsuri și acțiuni comune în vederea susținerii statutului actual al orei de religie în învățământul de stat, potrivit unei decizii luate miercuri în ședința Sfântului Sinod. Sfântul Sinod a hotărât solicitarea de către Patriarhia Română a convocării unei întruniri extraordinare a Consiliului Consultativ al Cultelor din România pentru stabilirea unor măsuri și acțiuni comune tuturor cultelor în vederea susținerii statutului actual al orei de religie în învățământul de stat, potrivit unui comunicat.
Totodată Sfântul Sinod a hotărât informarea de către centrele eparhiale a profesorilor de religie și a părinților că, până la adoptarea de către Parlamentul României a unei noi forme a Legii educației naționale (nr. 1/2011), statutul consacrat al orei de Religie rămâne nemodificat. „Profesorii de religie și părinții trebuie să facă publice cazurile din școli în care se încearcă descurajarea participării elevilor la ora de religie”, precizează Patriarhia. În plus, potrivit Patriarhiei, parohiile și școlile vor încheia parteneriate pentru dezvoltarea cooperării cu scopul ajutorării elevilor din familii sărace sau cu risc de abandon școlar și pentru susținerea și îmbunătățirea predării orei de religie.
În aceeași ședință a Sfântului Sinod a fost aprobată inițiativa părinților de a înființa Asociația Părinți pentru ora de Religie (APOR), cu filiale la nivel local.
Curea Constituțională a decis, în 13 noiembrie, că obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educației, este neconstituțională, oficiali ai Curții precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina. „Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri – 13. noiembrie), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia”, au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Curții Consituționale.

 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?