Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO: Jandarmii au dat raportul șefilor de la București


Ieri, la sediul Cercului Militar Vrancea a fost prezentată activitatea jandarmilor în anul 2014, în prezența prefectului Nicușor Halici, a primului adjunct al inspectorului general și șef de Stat Major al Jandarmeriei Române, general de brigadă dr. Vasilică Ovidiu, dar și a reprezentanților structurilor Ministerului  Administrației și Internelor din județ.

    În cursul anului 2014, activitatea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea a avut la bază îndeplinirea sarcinilor rezultate din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, Strategia Ministerului Afacerilor Interne de realizare a ordinii și siguranței publice pentru creșterea siguranței cetățeanului și prevenirea criminalității stradale, ordinele și dispozițiunile ministrului Afacerilor Interne, inspectorului general al Jandarmeriei Române.
    Potrivit unei informări primite de la IJJ Vrancea, Serviciul Organizare și Coordonare Misiuni a asigurat organizarea, conducerea, coordonarea și controlul activităților pe linie de ordine publică executate de Detașamentul 1 Jandarmi Mobil Focșani, Grupele de Jandarmi Supraveghere și Ordine Publică Adjud, Panciu, Mărășești și Odobești, precum și ale Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Soveja, în conformitate cu prevederile legale și reglementările interne. 
În misiunile de ordine publică sunt angajate aproximativ 37% din efectivele unității. Astfel, în anul 2014 au fost executate un număr de 6.572 misiuni, cu un efectiv de 29.295 jandarmi. În ceea ce privește asigurarea ordinii și siguranței publice, anul acesta au fost organizate și executate 809 misiuni cu un efectiv de 4.306 jandarmi, fiind executate măsuri de ordine publică pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European și Președintele României, cu ocazia desfășurării activităților cultural-sportive și religioase și pe timpul desfășurării unor manifestări de protest.
    Totodată, jandarmii au executat 45 acțiuni de intervenție, care au constat în aplanarea unor conflicte și combaterea unor fapte ce aduceau atingere ordinii și liniștii publice (agresiuni îndreptate împotriva persoanei, scandaluri, conflicte familiale, etc.).
            În domeniul menținerii ordinii și siguranței publice, în anul 2014 au fost organizate și executate 5.238 misiuni cu un efectiv de 23.773 jandarmi. Pe lângă misiunile executate în sistem integrat (patrulări mixte în mediul urban și rural), în anul 2014 au fost organizate și executate 55 de acțiuni în cooperare cu poliția, cu un efectiv de 264 jandarmi, pentru asigurarea unui climat de siguranță civică, diminuarea fenomenului infracțional, prevenirea, descoperirea și combaterea faptelor comise cu violență în zona locurilor aglomerate (baruri, spații de agrement, zone de distracție, etc.) de pe raza localităților din județ.
    În perioada evaluată s-au executat un număr de 179 de acțiuni cu un efectiv de 670 de jandarmi. Cu Direcția Silvică au fost 22 misiuni de patrulare în mediul rural, cu Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Vrancea o acțiune, 38 de acțiuni în cooperare cu lucrători ai ITM, 32 de misiuni de asigurare a protecției unor executori judecătorești, iar cu Serviciul pentru Imigrări Vrancea au fost organizate și executate 2 misiuni. Jandarmii au mai participat la cinci misiuni cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, filiala Galați, alte cinci în cooperare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR.

   Transporturi de corespondență clasificată

    Paza și protecția obiectivelor, bunurilor, valorilor, transporturilor cu caracter special și de valori și supravegherea și ordinea publică la conductele de transport produse petroliere este una din misiunile de bază executate de IJJ Vrancea, în care sunt angajate 40,71 % din efectivele unității. „Se execută paza, protecția, supravegherea și ordinea publică la cele 15 obiective din competență și paza, protecția, supravegherea, intervenția și ordinea publică la conducta magistrală de transport petroliere la conducta de transport țiței «Bărăganu – Constanța», aparținând S.C. CONPET S.A. Ploiești, pe două sectoare însumând 98 km de conductă. Au fost executate un număr de 53 transporturi de bunuri și valori, 12 transporturi de produse cu caracter special, 504 transporturi corespondență clasificată. Pe linia misiunii de pază și protecție conducte petroliere, s-a constatat 1 infracțiune și 256 sancțiuni contravenționale”, se arată în informarea IJJ Vrancea.     În ceea ce privește prevenirea și combaterea faptelor antisociale, anul acesta numărul faptelor de natură penală constatate independent a cunoscut o scădere de 17 fapte numeric și 22,6 % procentual, de la 75 în anul 2013 la 58 infracțiuni în anul 2014.     În ceea ce privește faptele de natură penală constatate pe timpul misiunilor în sistem integrat, au fost constatate un număr de 223 de infracțiuni în cooperare cu organele de poliție, în scădere 12% față de 2013, când s-au constatat 280 infracțiuni.
    Efectivele unității au aplicat un număr de 1.929 sancțiuni contravenționale, din care 886 au fost avertismente scrise. În aceeași perioadă, s-au primit spre executare 295 mandate de aducere de la instanțe de judecată și parchete, cu 35% mai puține decât în primele 11 luni ale anului 2013 (când au fost primite spre executare 459 de mandate).
    În luna august, jandarmii vrânceni au sprijinit campania „Jandarmeria montană pentru un mediu sigur” prin activități specifice, în cadrul proiectului „SALVAÅ¢I MUNTELE – ULTIMA RESURSÄ‚ A ROMÂNIEI”, derulat de Organizația Națională „Cercetașii României” – filiala Dej, în perioada 26 iulie – 15 septembrie. Au fost primite 4.380 de apeluri pe linia numărului unic „112” față de 2.662 de apeluri în anul 2013(cu 39% mai mult).
    La sfârșitul anului 2014, la nivelul unității sunt în evidență 62 de protocoale/ planuri de ooperare/ colaborare/ intervenție și cooperare. Până la această dată la nivelul unității au fost executate în cooperare/ colaborare cu alte structuri 2.602 misiuni/ activități, cu un efectiv total de 10.819 jandarmi. Dintre acestea, 203 au fost executate în cooperare/ colaborare cu alte instituții, iar 2.399 în cooperare cu IPJ Vrancea.

   Mai puține procese verbale contestate în instanță
             
    Pe linia intervenției în situații de urgență, în cursul anului 2014 jandarmii au participat la executarea de activități în comun cu poliția (14 acțiuni – filtre de blocare a accesului) și independente (deszăpezire instituții, case, deblocare drumuri – 16 acțiuni), cu un efectiv de 499 jandarmi și 27 mijloace auto. Astfel, prin contribuția efectivelor de jandarmi, o persoană a fost salvată și 6 autoturisme deblocate, peste 359 de clădiri/ case au fost deszăpezite (din care 3 instituții de învățământ, un spital, un dispensar, o piață agroalimentară, o mănăstire și un schit), căi de acces/ drumuri. De asemenea, în data de 16.05.2014, unitatea a participat la sprijinirea cetățenilor din localitățile Milcovul, Lămotești și Răstoaca pentru înlăturarea efectelor produse de inundații, cu un efectiv de un ofițer și 19 subofițeri și un mijloc de transport. În cursul  anului 2014, unitatea a fost solicitată și a participat cu efective la 4 exerciții organizate de alte instituții.
    În ceea ce privește soluționarea plângerilor contravenționale, în decursul acestui an din totalul de procese verbale de constatare a contravențiilor au fost contestate în instanță 11, reprezentând 0,6% din numărul total de sancțiuni contravenționale aplicate (în scădere cu 23% față de aceeași perioadă a anului 2013).   Din cele 11 dosare având ca obiect plângere contravențională, 10 se află în curs de soluționare, unul fiind soluționat definitiv în sensul respingerii acțiunii ca nefondată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?