Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Gravidele, copiii și bolnavii nu trebuie să țină post


Postul este atât prilej de purificare spirituală cât și de detoxifiere a organismului, deoarece nu trebuie consumate produse de origine animală. Postul Nașterii Domnului, cunoscut în popor și ca Postul Crăciunului, durează 40 de zile, perioadă în care credincioșii renunță la carne, lactate și ouă. Acesta este unul dintre cele patru mari posturi de peste an.
Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă celor care aleg să nu mănânce de dulce să fie atenți la preparatele de post care se găsesc din belșug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătății. Medicii recomandă celor care țin post să aleagă mâncarea gătită în casă, fructele și legumele, chiar dacă nu este sezonul lor. „Cei care țin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conțin acele E-uri concentrate în coloranți, arome și îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roșu carmin cu efect toxic sau fosfații, nitriții cu efect toxic asupra funcției renale sau substanțele aromate, îndulcitorii chimici și substanțele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci și migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, pentru că doar așa putem avea o alimentație sănătoasă, pe lângă purificarea spirituală. De asemenea, este recomandat să se consume cât mai multe legume și fructe. Doar așa vom avea o alimentație bogată în macro și micro nutrienți, vitamine, antioxidanți”, spun specialiștii DSP.
Aceștia mai atrag atenția asupra faptului că gravidele și copiii nu trebuie să țină post. „Nu este indicat să țină post gravidele, lehuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic, cei cu afecțiuni cronice, cu cancer sau afecțiuni autoimune și boli de colagen. Dacă aceștia vor neapărat să postească, trebuie să înștiințeze medicul curant”, este recomandarea specialiștilor DSP.
Postul Nașterii Domnului, care a început pe 14 noiembrie și se va încheia pe 25 decembrie, este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil. Nașterea Domnului este sărbătorită anual la 25 decembrie pe stil nou și la 7 ianuarie pe stil vechi. În Postul Crăciunului se dă dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică, precum și de unele sărbători. În anul 2014, în Biserica Ortodoxă Română, Postul Crăciunului are 13 dezlegări la pește.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?