Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Sute de fermieri vrânceni primesc subvenţii pentru culturile calamitate


Aproape cinci sute de fermieri care au avut culturile calamitate de fenomenele meteo extreme din acest an s-au înscris pentru a primi ajutoarele de minimis oferite de Guvern. La Direcția Agricolă Vrancea au ajuns 482 de cereri din partea fermierilor pentru acest tip de subvenție. Banii către fermieri urmează să fie virați până la sfârșitul acestui an.Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este calculată în funcție de cultura agricolă afectată, adică 335 lei/hectar la grâu, porumb, sorg, floarea soarelui, rapiță, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică; 610 lei/ hectar la legume în câmp/ pepeni ; 1.200 lei/ hectar la plantații pomicole; 500 lei / hectar la plantații viticole. Suma totală pe care o poate primi un fermier nu poate depăși 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, adică exercițiului financiar respectiv și două exerciții financiare precedente.
    În Vrancea au fost eligibile pentru primirea acestor ajutoare nu mai puțin de 2.371 hectare culturi agricole, din care 1.396 plantații viticole, 227 hectare cu grâu, 237 hectare cu porumb, 207 hectare cu floarea soarelui, 20 hectare cu rapiță, 287 plantații pomicole, dar și 0,46 hectare cu legume de câmp. Situația statistică cu suprafețele afectate din fiecare județ a fost întocmită de Ministerul Agriculturii pe baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor, întocmite de comisiile locale și înaintate Direcției pentru Agricultură și Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
    Potrivit legii, aceste ajutoare de minimis au fost acordate pentru fenomene meteo extreme, precum grindina, sau care au dus la inundații în culturile agricole. În ceea ce privește viticultura, de exemplu, sunt localități în care podgorenii au anunțat primăriile că, din cauza ploilor, nu pot interveni în plantațiile de vie pentru a efectua stropitul și a opri atacurile de mană și făinare. Ulterior, primăriile și comitetele locale pentru situații de urgență au întocmit procese verbale de constatare a pagubelor, înaintate către Ministerul Agriculturii, în baza cărora se alocă aceste ajutoare de minimis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?