Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Conform specialiştilor, şi carnea porcului crescut în propria gospodărie trebuie testată


Vânzarea cărnii de porc fără examinarea pentru trichineloză este sancționată de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei. De la 1 decembrie încep controalele efectuate de autoritățile statului care au atribuții în protejarea sănătății și siguranței cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Deja la ultimul Colegiu Prefectural a fost aprobat Planul comun de acțiuni care trebuie să fie întreprinse de instituțiile vrâncene în această lună.
    Una dintre cele mai mari responsabilități revine medicilor veterinari, cei care trebuie să efectueze examenul trichineloscopic la porcii sacrificați în această perioadă. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că programul medicilor veterinari care pot efectua examenul trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului, urmând ca pentru efectuarea acestui examen cetățenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar și în week-end cabinetelor unde se efectuează analiza. „Începând cu data de 8 decembrie, fiecare DSVSA județeană va informa publicul despre centrele unde se pot face examene trichineloscopice, precum și programul de lucru al acestora”, arată ANSVA.
    Veterinarii precizează că cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă din decembrie când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în sistem gospodăresc. Mulți consumatori achiziționează și consumă carne de porc comercializată clandestin, fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic, punând în pericol sănătatea și viața tuturor celor care consumă această carne neverificată. De aceea, pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., ANSVSA recomandă cetățenilor să nu cumpere „carne de porc, produse sau preparate obținute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum și din locuri sau spații neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar”.
    De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu cumpere carne proaspătă decât din unități autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii ANSVSA, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistența sanitară veterinară permanentă. „În condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuți în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situații în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi și vor fi supuși unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariției unor complicații și reacții adverse”, avertizează specialiștii ANSVSA. Veterinarii îi sfătuiesc pe cei care vor să reclame nereguli în domeniul siguranței alimentelor să apeleze la 0800 826 787, numărul gratuit al „Call Center”-ului ANSVSA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?